Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Μικρά μυστικά για να πετύχεις τη μακροζωία

Άραγε τι είναι καλό να προσέχουμε και τι να αποφεύγουμε για να απολαύσουμε τη ζωή όσο περισσότερο γίνεται;

Δεν είναι μυστικό ότι η καθιστική ζωή, οι καταχρήσεις και η κακή διατροφή είναι ανάμεσα στους καθοριστικούς παράγοντες που φθείρουν περισσότερο από καθετί άλλο τον οργανισμό. Βάλε και το στρες στο μείγμα κι έχεις τους κύριους λόγους που μικραίνουν τη ζωή μας. Πιο κάτω θα βρεις κάποια μυστικά, που αν τα ακολουθήσεις θα απολάυσεις ακόμη περισσότερο τη ζωή.

Παν μέτρον άριστον

Κάτι ήξεραν οι αρχαίοι Έλληνες και λάτρευαν το μέτρο και την αρμονία. Έτσι κι εσύ προσπάθησε να ζεις τη ζωή σου μη ξεπερνώντας τα όρια. Οι υπερβολές δεν βοήθησαν ποτέ κανέναν, γι’ αυτό ρύθμισε τις ανάγκες και τις δραστηριότητές σου με βάση την αρμονική συνύπαρξη επιτρεπτών ορίων.

Υγιεινή διατροφή

Η σωστή διατροφή είναι κάτι που πρέπει να γίνει κτήμα του καθενός από μικρή ηλικία. Πολλές ασθένειες σχετίζονται με την κακή διατροφή και θα μπορούσες να μειώσεις τις πιθανότητες εμφάνισής τους, αν ακολουθούσες έναν υγιεινό τρόπο διατροφής. Ο μυστικό είναι να τρως αρκετά φρούτα και λαχανικά και να μειώσεις την τεχνητή ζάχαρη και το αλάτι.

Γυμναστική

Η ακινησία και ο καθιστικός τρόπος ζωής είναι οι δύο συχνότερες αιτίες για τα περισσότερα καρδιαγγειακά νοσήματα, σύμφωνα με πάρα πολλές μελέτες. Το να μπει η άσκηση στη ζωή σου δεν σημαίνει να είσαι όλη μέρα στο γυμναστήριο. Αρκεί συχνό περπάτημα, ακόμη και στη γειτονιά, για να ενεργοποιηθεί το σώμα σου. Θα δεις τεράστια διαφορά και στην ψυχολογία σου.

Άγχος

Το στρες σε κάποιο βαθμό είναι επιθυμητό γιατί είναι παραγωγικό και κρατάει τον οργανισμό σε εγρήγορση. Όμως, το υπερβολικό άγχος, το οποίο είναι ψυχοφθόρο μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες παρενέργειες τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.

Καλός ύπνος

Η ξεκούραση γενικότερα και ο ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητα για τον οργανισμό, γιατί είναι τότε που «φορτίζει» τις μπαταρίες του, αναπληρώνει την ενέργεια που σπατάλησες κατά τη διάρκεια της ημέρας και επιδιορθώνει όποιες φθορές προκλήθηκαν τόσο σωματικά όσο και νοητικά.

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη