Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

Μέθοδος Μοντεσσόρι: Το διαμάντι της διαπαιδαγώγησης

Πέντε συμβουλές για να εντάξεις τη μέθοδο στα παιδιά σου.

Της Νατάσας Τούρζα

Όταν έμαθα πρώτη φορά για τη μοντεσσοριανή φιλοσοφία ήμουν έγκυος στις δίδυμες κορούλες μου. Θυμάμαι, η περιέργειά μου ήταν τεράστια στο να γνωρίσω καλύτερα αυτή την παιδαγωγική μέθοδο και ήδη από εκείνη τη στιγμή είχα αποφασίσει πως θέλω να προσπαθήσω να την εφαρμόσω και εγώ στα δικά μου παιδιά. Έτσι και έκανα.

Τέσσερα χρόνια μετά ακολουθώντας τη φιλοσοφία της Μοντεσσόρι έχω για σένα πέντε συμβουλές που σίγουρα θα σε βοηθήσουν να μεταφέρεις αύριο κιόλας αυτή τη μέθοδο στην καθημερινότητά σας.

#1. Βάλε το παιδί στην καθημερινή ρουτίνα του σπιτιού

Στόχος της φιλοσοφίας είναι να δημιουργήσει ανεξάρτητα και υπεύθυνα παιδιά και ο ιδανικός τρόπος είναι να αφήσεις το παιδί να σε βοηθήσει στις καθημερινές δουλειές του σπιτιού π.χ. στο ξεσκόνισμα. Αν το παιδί είναι πολύ μικρό, το να μαζέψει τα παιχνίδια μέσα στο καλαθάκι του είναι αρκετό.

#2. Οργάνωσε σωστά το περιβάλλον που αλληλοεπιδρά το παιδί

Πρώτο βήμα είναι να απαλλαγείς από περιττά πράγματα που εμποδίζουν το παιδί να κινείται ελεύθερα μέσα στο σπίτι είτε αυτά είναι έπιπλα είτε πολλά σκόρπια παιχνίδια.

#3. Οριοθέτησε το χώρο δραστηριοτήτων και τοποθέτησε χαμηλά ράφια

Το παιδί πρέπει να έχει εύκολη πρόσβαση στα αντικείμενα χωρίς να χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τα φτάσει.

#4. Δημιούργησε αυτοσχέδια παιχνίδια με φυσικά υλικά που έχεις στο ντουλάπι της κουζίνας

Βοηθούν το παιδί να αναπτύξει σημαντικές δεξιότητες ενώ παράλληλα ωφελούν την πνευματική του υγεία. Παράδειγμα, αναποδογύρισε ένα σουρωτήρι και δώσε στο παιδί να περάσει μέσα από τις τρυπούλες μακαρόνια σπαγγέτι. Τα παιχνίδια να είναι πάντα με επίβλεψη.

#5. Άφηνε στο παιδί συγκεκριμένα παιχνίδια στο οπτικό του πεδίο

Δεν υπάρχει λόγος να προσθέτεις συνεχώς νέα ερεθίσματα γιατί αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην συγκεντρώνεται πλήρως σε μία δραστηριότητα.

Instagram/ @natty_tourza

Διάβασε ακόμη