Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μάθε πώς να οργανώσεις σωστά τα καλλυντικά σου τώρα που βρίσκεσαι σπίτι

Η καραντίνα μας βοηθάει να βάλουμε σε τάξη ντουλάπια και οτιδήποτε άλλο που θέλαμε να κάνουν πριν και δεν βρίσκαμε το απαιτούμενο χρόνο.

Έχεις ήδη τακτοποιήσεις την ντουλάπα, την κουζίνα και το υπνοδωμάτιό σου. Μήπως όμως έχουν περάσει μήνες από την τελευταία φορά που επιχείρησες να βάλεις μια τάξη στα ντουλάπια και τα νεσεσέρ με τα καλλυντικά σου;

Τώρα που λόγω καραντίνας έχεις περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σου, είναι μια καλή ευκαιρία να κάνεις ένα γερό ξεκαθάρισμα αλλά και να οργανωθείς σωστά ώστε να φυλάς τα καλλυντικά και τα προϊόντα μακιγιάζ με το σωστό τρόπο.

Εδώ θα βρεις όλα τα βήματα για να τακτοποιήσεις τα καλλυντικά σου:

Τσέκαρε τις ημερομηνίες λήξης

Όταν περάσει η ημερομηνία λήξης, τα δραστικά συστατικά των καλλυντικών γίνονται όλο και λιγότερο αποτελεσματικά, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι πιθανότητες να προκαλέσουν ερεθισμό στο δέρμα σου. Εάν δεν αναγράφεται στη συσκευασία, τότε θα πρέπει να ανατρέξεις στο ιστορικό των παραγγελιών σου: Οτιδήποτε εφαρμόζεται στην περιοχή των ματιών θα πρέπει να πεταχτεί εάν έχουν περάσει 3-6 μήνες από την πρώτη φορά που τα χρησιμοποίησες. Για ό,τι εφαρμόζεται στα χείλη, το διάστημα αυτό είναι 12 μήνες. Σημασία έχει επίσης η υφή των προϊόντων: όσα είναι σε υγρή ή κρεμώδη μορφή κρατούν κατά κανόνα ένα χρόνο, ενώ οι σκόνες ενάμιση.

Extra tip: Όταν παίρνεις κάποιο προϊόν που δεν αναγράφει την ημερομηνία λήξης γράψε σε ένα κομματάκι χαρτί την ημερομηνία που το πρωτοάνοιξες και κόλλησέ το στο κάτω μέρος της συσκευασίας.

Πέταξε οτιδήποτε έχει περίεργη μυρωδιά ή όψη

Ακόμα κι αν η ημερομηνία λήξης δεν έχει περάσει, δεν αποκλείεται το προϊόν να έχει αλλοιωθεί. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν δεν το φυλάς στις σωστές συνθήκες ή αν το έχεις αφήσει για πολλή ώρα χωρίς το καπάκι του. Εάν έχει αλλάξει χρώμα ή υφή, μυρίζει περίεργα και γενικά σου φαίνεται ότι δεν είναι όπως πριν, δεν έχεις άλλη επιλογή από το να το πετάξεις άμεσα. Αυτό ισχύει όχι μόνο τα για τα καλλυντικά αλλά και για τα εργαλεία του μακιγιάζ. Εάν, για παράδειγμα, το σχήμα των πινέλων έχει αλλάξει, ήρθε η ώρα να το αντικαταστήσεις,

Extra tip: Για να ελέγξεις εάν ένα πινέλο είναι σε καλή κατάσταση, παρατήρησε εάν επιστρέφει στο αρχικό σχήμα του μετά το πλύσιμο.

Ξεφορτώσου όλα τα προϊόντα που δεν χρησιμοποιείς ποτέ

Εκείνο το κραγιόν με το glitter που πήρες τέτοια εποχή πριν από δύο χρόνια… Την παλέτα με τις 15 σκιές από τις οποίες δεν σου ταιριάζει καμία… Τι lipgloss που δεν φοράς ποτέ γιατί νομίζεις ότι τα χείλη σου θα κολλήσουν μεταξύ τους… Ναι, καλά το κατάλαβες, ήρθε η ώρα να τα αποχωριστείς. Και όχι, η σκέψη “κι αν κάποια μέρα θέλω να το χρησιμοποιήσω;” δεν θα έπρεπε να είναι αρκετή για να σε κάνει να γεμίσεις τα ντουλάπια σου με άχρηστα αντικείμενα.

Extra tip: Δεν είναι απαραίτητο να πετάξεις ό,τι δεν χρησιμοποιείς στα σκουπίδια. Εφόσον κάτι είναι σε καλή κατάσταση και δεν έχει αλλοιωθεί, χάρισέ το σε μια φίλη σου που μπορεί να το χρησιμοποιήσει.

Απολύμανε όσα προϊόντα θα κρατήσεις

Τους τελευταίους μήνες είμαστε όλοι πολύ πιο εξοικειωμένοι με τα αντισηπτικά και την απολύμανση, όμως, ειλικρινά, τα έχεις ποτέ χρησιμοποιήσει για τα καλλυντικά σου; Κι όμως, έρευνες έχουν δείξει ότι το 90% των προϊόντων που υπάρχουν μέσα σε ένα νεσεσέρ περιέχουν βακτήρια όπως σταφυλόκοκο και E.coli.

Τα εργαλεία σου: Κανονικά, οι σπόγγοι, τα makeup blender και τα πινέλα θα πρέπει να καθαρίζονται μετά από κάθε χρήση. Στην πράξη, καμία από εμάς δεν έχει το χρόνο να το κάνει. Η πιο απλή και γρήγορη λύση είναι κάθε φορά, αφότου τα χρησιμοποιήσεις, να τα ψεκάσεις με ένα διάλυμα που περιέχει 70% οινόπνευμα. Επιπλέον, μια φορά το μήνα, κάνε έναν βαθύ καθαρισμό στα πινέλα με ζεστό νερό και ένα ειδικό καθαριστικό (ή μερικές σταγόνες σαμπουάν). Όσο για τους σπόγκους, που είναι ακόμα πιο πιθανό να συγκρατήσουν μικρόβια, φρόντισε να τους πλένεις σχολαστικά κάθε 15 μέρες και να τους αφήνεις να στεγνώνουν εντελώς πριν τους χρησιμοποιήσεις ξανά.

Τα είδη μακιγιάζ: Ξεκίνησε από όσα χρησιμοποιείς στα μάτια που είναι και η πιο ευαίσθητη περιοχή του προσώπου. Ξύσε τα μολύβια σου τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα ώστε να αποκαλυφθεί ένα καθαρό σημείο τους και μετά από κάθε χρήση ψέκασέ τα ελαφρά με αλκοολούχο διάλυμα. Δυστυχώς, δεν μπορείς να καθαρίσεις τα κραγιόν, τα προϊόντα σε μορφή στικ ή σε κρέμα οπότε το μόνο που μπορείς να κάνεις εάν έχεις λόγους να πιστεύεις ότι μπορεί να έχουν μολυνθεί (π.χ. εάν έχουν πέσει στο πάτωμα) είναι με ένα μαχαίρι να ξύσεις ένα λεπτό κομμάτι από την επιφάνεια και να το πετάξεις. Τέλος, καλό είναι να σκουπίζεις το εξωτερικό μέρος από τις συσκευασίες με ένα αντισηπτικό μαντιλάκι μια φορά το μήνα.

Οι βασικοί κανόνες για την αποθήκευσή τους

Είτε απλώς τα στοιβάζεις σε ένα συρτάρι είτε είσαι από εκείνες που έχουν πάντα άψογα οργανωμένα τα καλλυντικά σου σε ειδικές θήκες, θα πρέπει να ακολουθείς αυτούς τους τρεις βασικούς κανόνες:

Ποτέ σε σημείο που το χτυπάει ο ήλιος

Το φυσικό φως είναι ιδανικό στο χώρο όπου κάνεις το μακιγιάζ σου για να βλέπεις καλύτερα, είναι όμως ό,τι χειρότερο για το χώρο όπου φυλάς τα είδη μακιγιάζ μετά τη χρήση. Εάν εκτίθενται στα φως του ήλιου όχι μόνο κινδυνεύουν να αλλάξουν χρώμα αλλά και να αλλοιωθεί η σύστασή τους.

Όχι σε μέρος με υγρασία

Από αυτή την άποψη, το μπάνιο -όπου οι περισσότερες από εμάς έχουμε τα καλλυντικά μας- στην πραγματικότητα δεν ενδείκνυται για αυτή τη δουλειά. Όσο πιο ζεστός και υγρός είναι ένας χώρος, τόσο περισσότερο ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων.

Φρόντισε να κλείνεις πάντα πολύ καλά τις συσκευασίες

Πριν βάλεις τα προϊόντα στη θέση τους βεβαιώσου ότι τα έχεις κλείσει πολύ καλά. Όχι μόνο για να μη χυθούν και λερώσουν και τα υπόλοιπα αλλά και γιατί η έκθεση στον αέρα θα τα αλλοιώσει πιο γρήγορα. Πρόσεξέ το ακόμα περισσότερο όταν πρόκειται για καλλυντικά με αντιοξειδωτικά.

Πηγή: Madame Figaro

Φωτογραφία: iStock

Διάβασε ακόμη