Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Μάθε πώς να απαλλαγείς από τους διεσταλμένους πόρους

Αντιμετώπισε τους διεσταλμένους πόρους στο πρόσωπο βελτιώνοντας την υφή του δέρματός σου ώστε να γίνουν λιγότερο ορατοί.

Οι διεσταλμένοι πόροι αποτελούν ένα beauty issue που απασχολεί πολλές γυναίκες. Πολλές μάλιστα το βλέπουν ως ένα πρόβλημα της επιδερμίδας τους, από το οποίο θέλουν να απαλλαγούν, ενώ άλλες καταφεύγουν σε διάφορες μεθόδους για να “κλείσουν” ή να μικρύνουν τους πόρους τους.

Να ξεκινήσουμε καταρχάς με την κατάρριψη του μύθου που θέλει τους πόρους μας να ανοίγουν και να κλείνουν, με καυτά ντουζ, ζεστές πετσέτες στο πρόσωπο, αλλά και την παλιά συνταγή που έπρεπε να σκύψουμε για λίγη ώρα πάνω από μια κατσαρόλα που άχνιζε ώστε ο ατμός να καθαρίσει την επιδερμίδα μας. Παρ’ όλο που οι πόροι ούτε ανοίγουν ούτε κλείνουν, έχει επικρατήσει αυτή η αναλήθεια λόγω του ότι όταν εκτίθεται το δέρμα σε extreme θερμοκρασίες, μπορεί όντως να δούμε μια διαφορά σε αυτό. Αυτό βέβαια οφείλεται στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και όχι στο άνοιγμα ή κλείσιμο των πόρων.

Σε τι χρησιμεύουν οι πόροι;

Αξίζει να αναφερθεί εδώ ότι οι πόροι είναι στην ουσία μικρά «ανοίγματα» της επιδερμίδας. Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως αγωγοί του δέρματος μέσω των οποίων απομακρύνονται οι βλαβερές τοξίνες, ρυθμίζεται η θερμοκρασία και ενυδατώνεται η επιδερμίδα. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η λειτουργία τους είναι απαραίτητη για την επιδερμίδα και φυσικά δεν μπορούν και δεν πρέπει να εξαφανιστούν.

Όλοι οι τύποι δέρματος έχουν πόρους απλά στις λιπαρές επιδερμίδες είναι πιο εμφανείς, επειδή το σμήγμα και οι ρύποι συσσωρεύονται με αποτέλεσμα οι πόροι να διαστέλλονται. Άλλοι παράγοντες που συντελούν στη διαστολή τους είναι η γήρανση του δέρματος ως αποτέλεσμα της απώλειας κολλαγόνου και ελαστίνης. Έχε υπόψη σου ότι και η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να χειροτερέψει την όψη τους, καθώς επηρεάζει τη συγκέντρωση κολλαγόνου στο δέρμα.

Τι μπορείς να κάνεις για τους διεσταλμένους πόρους

Αυτό που μπορείς να κάνεις αν έχεις πολύ διεσταλμένους πόρους και η όψη τους σε ενοχλεί ή θεωρείς ότι χαλάει το μακιγιάζ σου, είναι να βελτιώσεις την υφή του δέρματός σου ώστε να γίνουν λιγότερο ορατοί.

Πώς θα γίνει αυτό;

#1. Πλένε το πρόσωπό σου πρωί και βράδυ με ένα ήπιο καθαριστικό που δεν θα αφυδατώνει την επιδερμίδα, καθώς σε αυτήν την περίπτωση οι σμηγματογόνοι αδένες ενεργοποιούνται και παράγουν περισσότερο σμήγμα.

#2. Απόφυγε τη συχνή απολέπιση – μια φορά την εβδομάδα αρκεί.

#3. Μην ξεχνάς, αμέσως μετά τον καθαρισμό, την εφαρμογή μιας λοσιόν με τονωτική δράση που κάνει τους πόρους λιγότερο ορατούς, αφού βελτιώνει την υφή της επιδερμίδας. Μπορείς να αναζητήσεις τα AHA και BHA οξέα στις συνθέσεις τους, που βοηθούν στην ενίσχυση παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης.

#4. Ενσωμάτωσε τη ρετινόλη στην καθημερινή ρουτίνα σου – με προσοχή και ακόμα καλύτερα με τη καθοδήγηση δερματολόγου. Η ρετινόλη είναι το θαυματουργό συστατικό που ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, τονώνοντας έτσι τα τοιχώματα των πόρων.

#5. Χρήση αντηλιακού χειμώνα καλοκαίρι, για προστασία από τις εξαιρετικά επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου.

#6. Δώσε προσοχή στη σύνθεση των προϊόντων που χρησιμοποιείς – πρέπει να είναι μη φαγεσωρογόνα για να μη φράζουν τους πόρους.

Πηγή: Madame Figaro

Φωτογραφία: iStock

Διάβασε ακόμη