Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Μαρία Φωκά: Σώζοντας ζωές στην εντατική

Η Νοσηλεύτρια – Κλινική Εκπαιδεύτρια Κλινική Εντατικής Θεραπείας Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας διηγείται τις στιγμές που έζησε στην εντατική τους τελευταίους 15 μήνες, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Νοσηλευτή.

Είναι στιγμές που μια μικρή ομάδα ανθρώπων, κρατάει στα χέρια της τον κόσμο όλο. Αυτό συνέβη και με την πανδημία του Covid-19. Οι λίγοι δίνουν μάχη στις εντατικές με στόχο να σώσουν ανθρώπινες ζωές.

Σήμερα 12η Μαίου, τιμάται η Διεθνής Ημέρα νοσηλευτή και η Μαρία Φωκά, μια γυναίκα που δίνει μάχες εδώ και 15 μήνες κατά του Covid-19 στέλνει το δικό της μήνυμα.

“Ο καλύτερος τρόπος να βρεις τον εαυτό σου είναι να τον χάσεις βοηθώντας τους άλλους” είχε πει κάποτε ο Mahatma Ghandi. Τους τελευταίους 15 μήνες ολόκληρος ο πλανήτης, μαζί και η μικρή μας Κύπρος, βρίσκεται σε διαρκή πόλεμο κατά της Πανδημίας. Όλοι μας, πολίτες, επαγγελματίες, ακαδημαϊκοί και επιστήμονες έχουμε κληθεί να πολεμήσουμε. Ανεκτίμητη είναι η συμβολή των Νοσηλευτών, οι οποίοι στελεχώνουν όλα τα μέτωπα: τη διενέργεια των τεστ, την ιχνηλάτηση επαφών, την ενδονοσοκομειακή νοσηλεία και τα εμβολιαστικά προγράμματα.

Στη μάχη ρίχθηκαν και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Εκεί, οι Νοσηλευτές Εντατικής βρεθήκαμε μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις. Κληθήκαμε να ετοιμάσουμε και να εξοπλίσουμε νέες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, να εκπαιδεύσουμε και να καθοδηγήσουμε μη εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, να εφαρμόσουμε νέες – καινοτόμες παρεμβάσεις και διαδικασίες, να στηρίξουμε το βαριά πάσχοντα και την οικογένεια του με ένα τρόπο πρωτόγνωρο. Συνάδελφοι Νοσηλευτές Εντατικής έχετε επιδείξει υψηλό αίσθημα ευθύνης, ανιδιοτέλεια, συναισθηματική ωριμότητα και σταθερότητα, υπομονή, αποφασιστικότητα και ψυχική αντοχή.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αναγνωρίζεται η μεγάλη συμβολή της Νοσηλευτικής στα συστήματα υγείας. Βρίσκει τη θέση της στα κέντρα λήψης αποφάσεων και χάραξης πολίτικής υγείας. Το μέλλον της Νοσηλευτικής Επιστήμης διαγράφεται λαμπρό. Επιζητούμε τη στήριξη της Πολιτείας και της Κοινωνίας στη προσπάθεια μας να προσφέρουμε περισσότερα. Χρόνια Πολλά!  

Μαρία Φωκά Maria RN, CCN, BSc, MSc, PhD (cand.), Νοσηλεύτρια – Κλινική Εκπαιδεύτρια, Κλινική Εντατικής Θεραπείας Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας

Διάβασε ακόμη