Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου, 2021

Λήξη για το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας με τη Λαϊκή Ορχήστρα “Μίκης Θεοδωράκης”

Ο Δημήτρης Μπάσης και η Σαββέρια Μαργιολά τραγουδούν μελοποιημένη ποίηση από τον κορυφαίο Έλληνα μουσικοσυνθέτη.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας, έπειτα από 30 ημέρες γιορτής, ένα ζωντάνεμα του κέντρου της πόλης, με 22 παραγωγές, 28 παραστάσεις, δεκάδες καλλιτέχνες και πλήθος κόσμου να απολαμβάνει τις δράσεις του, ρίχνει αυλαία, ανανεώνοντας το ραντεβού του για την επόμενη χρονιά.

Η λήξη της φετινής διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Νοεμβρίου και είναι αφιερωμένη στον παγκοσμίου φήμης Έλληνα μουσικοσυνθέτη που “έφυγε” πρόσφατα από τη ζωή,  Μίκη Θεοδωράκη.

Αποτίοντας τον ελάχιστο φόρο τιμής, το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας θα φιλοξενήσει μία νύχτα μαγική, με την Λαϊκή Ορχήστρα “Μίκης Θεοδωράκης”, με τον Δημήτρη Μπάση και την Σαββέρια Μαργιολά, να τραγουδούν την μελοποιημένη ποίηση από τον αιώνιο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. 

Μετονομασία της οδού Μουσείου σε Μίκης Θεοδωράκης

Λίγο πριν από την έναρξη της συναυλίας, στις 19:30, ο Δήμος Λευκωσίας παρουσία του Δήμαρχου της πόλης κ. Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη θα πραγματοποιήσουν σεμνή τελετή στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας, όπου η σημερινή οδός Μουσείου που βρίσκεται μπροστά από το θέατρο, μετονομαστεί, έπειτα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σε οδό Μίκη Θεοδωράκη ως ύστατος φόρος τιμής στον κορυφαίο Έλληνα μουσικοσυνθέτη. 

Ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης είχε επανειλημμένα δηλώσει την μεγάλη του αγάπη για την Κύπρο την οποία απέδειξε εμπράκτως καθόλη τη διάρκεια της ζωής του.

Η συγκεκριμένη συναυλία έρχεται να μας επισημαίνει το πως ο Μίκης Θεοδωράκης με τη μουσική του επιδίωκε πάντα να υπηρετεί τον ποιητικό λόγο, γι’ αυτό και μελοποίησε Ρίτσο, Σεφέρη, Ελύτη, Αναγνωστάκη, Καρυωτάκη, Γκάτσο, Καβάφη, Σολωμό, Σικελιανό και τόσους άλλους. Εξίσου αλήθεια είναι ότι και η ποίηση υπηρετεί τη μουσική του. Υπάρχουν ποιητικά έργα που δεν μπορούμε πια να τα διαβάσουμε δίχως να αναδυθεί αβίαστα εντός μας και να κυλήσει γρήγορα από το νου στα χείλη η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη  έτσι  που αυτός ο τόπος συνάντησης να γίνεται θεμέλιος λίθος της συλλογικής μας μνήμης και αυτογνωσίας.

Info: Τρίτη 30 Νοεμβρίου, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, 20:30. Εισιτήρια: Δίκτυο καταστημάτων Stephanis (παγκύπρια), www.soldoutticketbox.com &  ταμείο θεάτρου (Δευτέρα – Παρασκευή, 11:00-14:00), τηλ.: 22797979.

Διάβασε ακόμη