Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023

Λίπος στην κοιλιά: Η σωστή διατροφή και συμβουλές για άμεσα αποτελέσματα

Για σφιχτή κοιλιά και καλύτερη υγεία.

Θέλεις να χάσεις λίπος από την περιοχή της κοιλιάς και καλά κάνεις, και μάλιστα όχι μόνο για να μπορέσεις να μπεις ξανά στο αγαπημένο σου τζιν. Σε πολλές έρευνες συμπεραίνεται ότι τα άτομα με λιγότερο σπλαχνικό λίπος, δηλαδή λίπος που περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα, έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων. Αυτό σημαίνει ότι, χάνοντας λίπος, θα φαίνεσαι και θα αισθάνεσαι καλύτερα, ενώ θα αποφύγεις επικίνδυνα προβλήματα υγείας. “Γυμνάζομαι, αλλά ενώ έχω αδυνατίσει, δε φεύγει το λίπος στην κοιλιά” Πώς θα κάψω λίπος στην κοιλιά; Πρόγραμμα 7 ημερών.

Η σωστή διατροφή για σφιχτή κοιλιά
Προφανώς και δεν υπάρχουν “μαγικά” φαγητά που μειώνουν το λίπος της κοιλιάς, αλλά σε σχετικές μελέτες έχει βρεθεί ότι ορισμένα τρόφιμα προσφέρουν ειδικά οφέλη για την καύση λίπους στην περιοχή, συμβάλλοντας στη συρρίκνωση των λιπωδών κυττάρων και τη μείωση της περιφέρειας της μέσης. Τέτοια τρόφιμα είναι το αβοκάντο, η αγκινάρα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το κεφίρ, το πράσινο τσάι, το αβγό, τα φιστίκια και τα ρεβίθια.

Επιπλέον, οι παρακάτω στρατηγικές θα σε βοηθήσουν να πετύχεις το στόχο σου:

Λιγότερες θερμίδες. Το να μειώσεις την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων είναι το πρώτο βήμα για να αρχίσει να μειώνεται το λίπος στο σώμα σου. Μην το παρακάνεις όμως, γιατί θα έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς θα μειωθεί ο μεταβολικός ρυθμός σου.

Λήψη προβιοτικών. Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια που φαίνεται ότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην απώλεια κιλών και τη διατήρηση υγιούς βάρους. Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα έχει αποδειχτεί ότι έχουν διαφορετική σύνθεση βακτηρίων του εντέρου, η οποία επηρεάζεται από το βάρος και την κατανομή λίπους. Η τακτική πρόσληψή τους συμβάλει στην εξισορρόπηση της χλωρίδας του εντέρου. Μάλιστα, ορισμένα στελέχη είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στη μείωση του λίπους της κοιλιάς, όπως τα Lactobacillus fermentum, Lactobacillus amylovorus και Lactobacillus gasseri.

Διάβασε ακόμη – Πώς θα εντάξεις περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σου

Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών οξέων μπορεί να αποτρέψει τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά. Η μεσογειακή διατροφή είναι ένα παράδειγμα τέτοιας διατροφής και έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα είναι το ελαιόλαδο, το αβοκάντο και οι ξηροί καρποί.

Λιγότεροι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες. Ο περιορισμός της πρόσληψης υδατανθράκων έχει ισχυρά οφέλη για την υγεία και ειδικότερα όταν ο στόχος είναι η απώλεια βάρους. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες στοχεύουν το λίπος που συσσωρεύεται γύρω από τα όργανα. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι όσοι καταναλώνουν τροφές ολικής αλέσεως έχουν λιγότερες πιθανότητες να συσσωρεύσουν κοιλιακό λίπος σε σχέση με όσους καταναλώνουν πολλούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

“Όχι” στις υγρές θερμίδες. Οι χυμοί φρούτων και τα ενεργειακά ποτά είναι γενικά φορτωμένα με ζάχαρη και “κενές” θερμίδες. Είναι, επίσης, πολύ εύκολο να καταναλώσεις μεγάλες ποσότητες κάθε φορά. Το πρόβλημα με τις υγρές θερμίδες είναι ότι ο εγκέφαλος δεν τις καταγράφει όπως όσες προέρχονται από στερεές τροφές. Αντικατάστησέ τες με πράσινο τσάι ή με άλλα αφεψήματα που δεν περιέχουν ζάχαρη και διατηρούν τον οργανισμό ενυδατωμένο.

Απόφυγε την κατάποση αέρα. Η μεγαλύτερη πηγή αερίου στη διατροφή είναι τα ανθρακούχα ποτά, όπως η σόδα. Οι φυσαλίδες σε αυτά τα ποτά περιέχουν διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο απελευθερώνεται στο στομάχι, προκαλώντας φούσκωμα. Αυτό μπορεί, επίσης, να συμβεί όταν μασάς τσίχλα, πίνεις με καλαμάκι ή μιλάς ενώ τρως. Προσπάθησε να τρως ήρεμα το φαγητό σου, απόφυγε τα καλαμάκια και περιόρισε τα ανθρακούχα ποτά.

Πηγή: Madame Figaro

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη