Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023

Kristo Avraam: Ο Κύπριος σχεδιαστής που φτιάχνει ανδρικά κοστούμια αποκλειστικά στην Madame Figaro

Μετρά 15 χρόνια πορείας στη βιομηχανία της ανδρικής μόδας.

Της Νικόλ Ζένιου

Είναι ίσως ο μόνος σχεδιαστής στο νησί που φτιάχνει εδώ και 15 χρόνια αποκλειστικά tailored ανδρικά ενδύματα. Σπούδασε Σχέδιο Μόδας στην Κύπρο και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του στο στο “Atelier Lannaux” (Ecole Superieur des Stylistes-Modelistes) στο Βέλγιο όπου και εργάστηκε για μερικούς από τους πιο διακεκριμένους σχεδιαστές της εποχής τους, όπως Jean Paul Knott, Xavier Delcout (που έντυσε τον Michael Jackson, Justin Timberlake και Placebo) και τη Sofi D’Hoore. Ακολούθως, επέστρεψε στο νησί μας για να ανοίξει το ατελιέ του το οποίο λειτουργεί μέχρι και σήμερα, όπου διατίθενται οι δημιουργίες της επωνυμίας τους Kristo Avraam.

Διάβασε ακόμη – Η Νάταλι Κωνσταντινίδη αποκαλύπτει τη νέα της AW23 συλλογή αποκλειστικά στην Madame Figaro

Πρόσφατα, βραβεύθηκε με το πρώτο βραβείο στο ανδρικό κοστούμι στα Cyprus Wedding Awards – μία αρκετά σημαντική επιβράβευση μιας και βρίσκεται πίσω από τα καλοφτιαγμένα, tailor-made και made-to-measure κοστούμια (την διαφορά αυτών των δύο τεχνικών μας την εξηγεί πιο κάτω) αρκετών ανδρών του νησιού που τον επιλέγουν για τον γάμο τους. Η δουλειά του ξεχωρίζει μέσα από τα χρόνια τόσο για την ποιότητα όσο και για τη δεξιοτεχνία και την προσοχή στη λεπτομέρεια που εντοπίζει κανείς σε κάθε του κοστούμι.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο Kristo Avraam μας ξανα-συστήνεται:

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kristo Avraam (@kristo_avraam)

Στο Βέλγιο εργάστηκες για διακεκριμένους σχεδιαστές. Πώς αποφάσισες να φύγεις και να επιστρέψεις στην Κύπρο – δημιουργώντας την επωνυμία σου;

Όταν πήγα Βέλγιο για να συνεχίσω τις σπουδές μου, είχα πάει με συγκεκριμένο σκοπό. Ήξερα ακριβώς τι ήθελα να κάνω, τόσο στο ακαδημαϊκό κομμάτι αλλά και στο επαγγελματικό. Μετά την αποφοίτηση, δούλεψα με διάφορους σχεδιαστές, συμμετείχα σε διάφορους πανευρωπαϊκούς διαγωνισμούς μόδας, και σε κάποια φάση θεώρησα ότι ο κύκλος μου έκλεισε, έμαθα ότι ήθελα να μάθω και ήταν πλέον καιρός να επιστρέψω στην Κύπρο και να ανοίξω το δικό μου ατελιέ με την επωνυμία μου. Πριν πάω στο Βέλγιο ήξερα ότι σε κάποια φάση θα επιστρέψω και θα δημιουργήσω το δικό μου brand, το οποίο θα είχε να κάνει αποκλειστικά με το tailoring. Μπορεί κάποιος να ρωτήσει αν το έχω μετανιώσει που επέστρεψα στην Κύπρο αφήνοντας τους μεγάλους οίκους μόδας, όπου θα είχα την ευκαιρία να δουλεύω με ένα πολύ καλό συμβόλαιο. Δεν μετάνιωσα για αυτή μου την απόφαση γιατί όπως είπα και πριν ήξερα ακριβώς τι ήθελα να κάνω και πορευόμουν με το δικό μου πλάνο θέτοντας τους δικούς μου στόχους προς υλοποίηση και για μένα ο στόχος μου δεν ήταν να μείνω στο εξωτερικό να δουλεύω με άλλους σχεδιαστές, αλλά να πάω στο εξωτερικό να μάθω από τους διεθνούς φήμης σχεδιαστές αυτά που έπρεπε να μάθω, ούτως ώστε να αποκτήσω τα εφόδια για να δημιουργήσω το δικό μου brand στο δικό μου χώρο.

Μέσα από τα 15 χρόνια πορεία σου μετράς αρκετές επιτεύξεις. Μίλησε μας για κάποιες που ξεχωρίζεις, αλλά επίσης και για το βραβείο που έχεις πάρει στα Cyprus Wedding Awards;

Σίγουρα δεν ήταν μια εύκολη διαδικασία. Υπήρχαν αρκετά δύσκολές στιγμές, στιγμές κατά τις οποίες σκεφτόμουν να τα παρατήσω γιατί έφτανα σε αδιέξοδα, αλλά αυτό που με κρατούσε ήταν ο στόχος που είχα από την αρχή και η πίστη που είχα σε αυτό που έκανα. Ήξερα ότι μια μέρα θα φτάσω στο επίπεδο να βραβευτώ για την ποιότητα της δουλείας μου. Εννοείται ότι η δουλειά την οποία κάνω σήμερα, σε τεχνικό επίπεδο τουλάχιστον, σίγουρα δεν είναι στα ίδια επίπεδα που ήταν στα πρώτα χρόνια. Είναι σαφώς καλύτερη και αυτό είναι αποτέλεσμα της εμπειρίας που απέκτησα σε όλη αυτή την επαγγελματική μου πορεία. Ανάμεσα στα επιτεύγματα και τις επιβραβεύσεις που ξεχωρίζω είναι η τελευταία και πιο πρόσφατη όπου κέρδισα το πρώτο βραβείο ως Tailor Ανδρικών Κοστουμιών στο Cyprus Wedding Awards, το 2020 – και το 2021 βραβεύτηκα ως ο “Τailor of the year” από το UK British Awards. Επίσης, σε αυτή τη δεκαπεντάχρονη πορεία κέρδισα ακόμη ένα διαγωνισμό στο εξωτερικό και είχα ξεκινήσει μια συνεργασία με ένα εργοστάσιο δημιουργίας κουστουμιών στη Βουλγαρία. Όλα αυτά τα βραβεία όμως δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια δική μου προσωπική επιβράβευση όσον αφορά στους στόχους που είχα θέσει μπαίνοντας στο χώρο αυτό και στη πίστη που είχα για την επιτυχία του brand που ήθελα να δημιουργήσω.   

Ποια είναι διαφορά του tailor-made και του made-to-measure;

Πολύς κόσμος θεωρεί ότι αυτοί οι δύο όροι είναι το ίδιο πράγμα. Όμως δεν είναι καθόλου το ίδιο πράγμα, ούτε ως τελικό αποτέλεσμα αλλά ούτε και σε κόστος. Θα μιλήσω αρχικά για το tailor made που είναι κάτι το οποίο κάνω από την πρώτη μέρα που άνοιξα το κατάστημά μου. Το tailor made είναι η διαδικασία κατασκευής ενός κουστουμιού από το μηδέν. Μια τέτοια δημιουργία ξεκινά αρχικά με μια συζήτηση με τον πελάτη για το τι ακριβώς θέλει, για το σκοπό που το θέλει, τις ανάγκες του σε γενικότερο επίπεδο. Στη συνέχεια επιλέγουμε το ύφασμα, μέσα από μια μεγάλη γκάμα υφασμάτων και εταιρειών, χρώμα και ποιότητα και λαμβάνονται οι μετρήσεις των αναλογιών του πελάτη. Στη συνέχεια γίνεται ο σχεδιασμός του κουστουμιού και δημιουργείται το πατρόν ανάλογα με τις μετρήσεις που έχουν ληφθεί. Το πατρόν που ετοιμάζεται σε αυτή την περίπτωση είναι προσωπικό και βασίζεται καθαρά στις δικές τους ακριβείς μετρήσεις, τη δική του σωματική διάπλαση και ανατομία σώματος. Από το σημείο αυτό θα ξεκινήσει η διαδικασίας παραγωγής του κουστουμιού. Κατά τη διαδικασία αυτή θα πρέπει να γίνουν τρεις συνολικά πρόβες, ούτως ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί το κουστούμι όπως πρέπει ανάλογα με το σωματότυπο του ίδιου του πελάτη.

Από τη άλλη ένα made to measure κουστούμι βασίζεται σε μια σειρά μοντέλων κουστουμιών, τα λεγόμενα master models των κουστουμιών σε όλα τα μεγέθη. Ο πελάτης λοιπόν θα δοκιμάσει το δικό του μέγεθος και στη συνέχεια θα γίνουν οποιεσδήποτε αλλαγές χρειάζονται στο δείγμα αυτό πάντα βέβαια με τη βούληση και την άποψη του ίδιου του πελάτη, ώστε να φτάσουμε σε ένα τέλειο αποτέλεσμα. Μετά τη διευθέτηση όλων των αλλαγών και προσαρμογών του master model όπως επιθυμεί ο πελάτης, επιλέγεται το ύφασμα, το χρώμα και η ποιότητα και οι υπόλοιπες λεπτομέρειες π.χ. η φόδρα, τα κουμπιά κλπ. Άρα λοιπόν ένα made to measure κουστούμι βασίζεται σε συγκεκριμένα σχέδια, δεν μπορούμε δηλαδή σε ένα made to measure κουστούμι να κάνουμε οποιοδήποτε σχέδιο φανταστεί ο πελάτης. Στη συνέχεια θα κοπεί το κουστούμι θα ραφτεί και θα παραδοθεί.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kristo Avraam (@kristo_avraam)

Ποια είναι η διαδικασία πίσω από ένα κοστούμι; Ποιο κομμάτι απολαμβάνεις περισσότερο;

Aπολαμβάνω γενικότερα τη διαδικασία κατασκευής ενός κουστουμιού, τις συζητήσεις μου με τους πελάτες, τις ανταλλαγές απόψεων, τον συμβουλευτικό μου ρόλο και στο τέλος της ημέρας παραδίδοντας ένα κουστούμι, αυτό που απολαμβάνω περισσότερο είναι η έκφραση και η ανατροφοδότηση που έχω από τον ίδιο τον πελάτη που πολλές φορές είναι εκφράσεις ικανοποίηση και υπερηφάνειας. Ιδιαίτερα απολαμβάνω την έκφραση των πελατών μου που ανήκουν στην κατηγορία των ατόμων που πρώτη φορά επιχειρούν να φορέσουν κοστούμι αλλά και αυτών που φορούν συχνά κουστούμι αλλά είναι πρώτη φορά βλέπουν τον εαυτό τους τόσο κομψό και νιώθουν και απολαμβάνουν ότι αυτό που φορούν είναι ραμμένο για τους ίδιους δηλαδή αυτό που φορούν εκπροσωπεί τους ίδιους, τον χαρακτήρα, την προσωπικότητά τους και το τι ακριβώς πρεσβεύουν. Τους προσδίδει αυτοπεποίθηση και αίσθηση κομψότητας ασχέτως σωματότυπου και μεγέθους γιατί το να είσαι κομψός δεν έχει να κάνει με το σωματότυπό  ούτε με το size σου.

Στο κατάστημα σου έχεις επίσης και συλλογή από ιταλικά παπούτσια που συνοδεύουν τις δημιουργίες σου;

Φέτος είναι πρώτη φορά που έχω κάνει εισαγωγή παπουτσιών και ο λόγος ήταν απλά για εξυπηρετούνται οι πελάτες μου, αφού μιας και τους δημιουργώ τα κουστούμια θα ήταν σωστό και ωραίο να τους προσφέρω και το παπούτσι (μιας πολύ καλής ποιότητας) για μια ολοκληρωμένη εμφάνιση. Ο στόχος μου ήταν όμως κυρίως η εξυπηρέτηση του πελάτη μου, ούτως ώστε να μπορεί να βρει στο μαγαζί μου τόσο το ρούχο του αλλά και το αξεσουάρ που θα ολοκληρώσει την εμφάνισή του.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kristo Avraam (@kristo_avraam)

Eργάζεσαι επίσης και ως καθηγητής για Σχέδιο Μόδας σε πανεπιστήμιο. Ποια συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που θέλει να γίνει σχεδιαστής σήμερα;

Αυτό που λέω πάντα στους φοιτητές μου είναι να έχουν πλάνο. Να έχουν ένα στόχο. Να ξέρουν τι θέλουν να γίνουν, να μην ακούν τον περίγυρο τους που ίσως να θέλει να τους αποθαρρύνει, να δουλέψουν σκληρά, να έχουν την εσωτερική δύναμη να αντέξουν και να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που θα βρουν μπροστά τους και μια μέρα η σκληρή δουλειά θα τους αποφέρει τα αποτελέσματα που θέλουν. Δεν είναι απίθανο να πετύχουν τους στόχους και τις φιλοδοξίες τους, φτάνει να έχουν το πλάνο τους, να ζούν να αναπνέουν να ζουν και να κοιμούνται να ξυπνούν με αυτό το πλάνο κατά νου. Και μια μέρα θα καταφέρουν να πετύχουν αυτό που πραγματικά θέλουν.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kristo Avraam (@kristo_avraam)

Διάβασε ακόμη