Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κονδυλώματα: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Η πρόληψη είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού δεν υπάρχει θεραπεία για τον ιό HPV.

Ανάλαφρη καλοκαιρινή ερωτική διάθεση, η λίμπιντο ανεβαίνει και μαζί της ανεβαίνει και ο δείκτης αύξησης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Τα κονδυλώματα και γενικά η μόλυνση από τον ιό HPV και τους διάφορους τύπους του βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τα ΣΜΝ που γνωρίζουν μεγάλη εξάπλωση τόσο στο γυναικείο όσο και στο ανδρικό φύλο.

Απευθυνθήκαμε στην Facemed Clinic, της οποίας η ομάδα ιατρών, εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση κονδυλωμάτων αλλά και στην πρόληψη για την μετάδοση του ιού HPV, οι οποίοι μας αναλύουν την σημασία της πρόληψης και της συχνής κλινικής εξέτασης.

Μια πολύ συχνή λοίμωξη

Η HPV λοίμωξη αποτελεί πολύ συχνή λοίμωξη , η οποία έχει συνδέσει το όνομά της με το γυναικείο φύλο, πιθανόν λόγω της αιτιολογικής σχέσης της με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Διάβασε ακόμη – Γυναικείος οργασμός: Ενισχύει τις πιθανότητες γονιμοποίησης;

Αυτό δεν σημαίνει πάντως, ότι δεν επηρεάζει εξίσου τους άνδρες και δεν κρύβει κινδύνους και για το αποκαλούμενο “ισχυρό” φύλο.

Στις γυναίκες τα κονδυλώματα εμφανίζονται μέσα στον κόλπο, στο αιδοίο, στον τράχηλο ή στη βουβωνική χώρα, στην περιοχή του πρωκτού και  σπανιότερα στα χείλη, στο στόμα, στη γλώσσα και στο λαιμό. Μερικές φορές είναι τόσο μικρά που δύσκολα γίνονται ορατά με γυμνό μάτι.

Η ευκολία που μεταδίδονται τα κονδυλώματα, ακόμη και όταν δεν τα βλέπουμε, είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά τους. Οι τύποι του ιού που τα προκαλεί μεταδίδονται κατά τη διάρκεια  κολπικού, πρωκτικού ή στοματικού σεξ και όχι μόνο…

Ακόμη και η απλή δερματική επαφή με άτομο που είναι μολυσμένο από τον HPV είναι αρκετή για τη μετάδοση.

Το πολύτιμο Test PAP

Πολλές φορές η διάγνωση των κονδυλωμάτων και γενικά του ιού HPV ξεκινά από ένα μη φυσιολογικό Test Pap, τη βασική εξέταση για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Τα μη φυσιολογικά αποτελέσματα ενός Test Pap εντοπίζουν κάποιες ανώμαλες κυτταρικές αλλαγές, οι οποίες μπορεί να οφείλονται σε κάποιον από τους ιούς HPV ή σε κάποια άλλη λοίμωξη ή ακόμη επειδή μια γυναίκα έχει μπει στην περίοδο της εμμηνόπαυσης.  Μετά από ένα test Pap με μη φυσιολογικά αποτελέσματα ο γιατρός μπορεί  να συστήσει κολποσκόπηση, μια βασική εξέταση πριν από κάθε θεραπεία, καθώς και HPV DNA  test.

Ανάλογα με την έκταση και την περιοχή που βρίσκονται τα κονδυλώματα, ο γιατρός θα προτείνει επίσης την κατάλληλη θεραπεία που μπορεί να είναι τοπική με ειδικές ουσίες, κρυοπηξία ή διαθερμία, εξάχνωση με laser ή – αν κριθεί απαραίτητο- χειρουργική αφαίρεση.

Κλονίζοντας το “σεξουαλικό well being”

Συχνά η λοίμωξη από κάποιον τύπο της ομάδας των ιών HPV και τα κονδυλώματα δημιουργούν το άγχος του σεξουαλικά μεταδιδόμενου νοσήματος και μαζί της απιστίας σε μια σχέση. Ωστόσο επειδή ο ιός μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα εβδομάδες ή και μήνες μετά την είσοδό του στον οργανισμό είναι μάλλον δύσκολο να βεβαιωθεί  κάποιος αν η μετάδοση έγινε από τον ή την νυν σύντροφο ή κάποιον προηγούμενο.

Επίσης, επειδή οι άνδρες δεν ελέγχονται συνήθως για HPV καμία γυναίκα δεν μπορεί να είναι σίγουρη αν ο σύντροφός της μετέδωσε τον ιό που “κόλλησε” πριν  από 2 μήνες ή πριν από 2 χρόνια…

Η πρόληψη έχει αξία

Καθώς θεραπεία για τον HPV δεν υπάρχει, η πρόληψη και ο έλεγχος θεωρούνται σημαντικά , χωρίς να προστατεύουν απόλυτα από την εξάπλωση του ιού. Έτσι ο εμβολιασμός εναντίον συγκεκριμένων τύπων του ιού HPV, ο οποίος συστήνεται τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας, οι μονογαμικές σχέσεις ή ο περιορισμός όσο το δυνατόν λιγότερων σεξουαλικών συντρόφων, η σωστή χρήση προφυλακτικών, καθώς και ο τακτικός έλεγχος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, είναι μερικοί τρόποι που μπορούν περιορίσουν τη μετάδοση του HPV.

Η σωστή ενημέρωση και ο έλεγχος μπορούν να γίνουν η καλύτερη “θεραπεία” και για τα κονδυλώματα.

Πηγή: Madame Figaro

Φωτογραφια: istock

Διάβασε ακόμη