Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022

Κλιματική αλλαγή: Οι αλλαγές που μπορείς να κάνεις από σήμερα

Πλέον, η κλιματική αλλαγή δεν ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας. Είναι εδώ και τα αποτελέσματα της τα βιώνουμε αυτό το καλοκαίρι.

Της Κάκιας Μεγαπάνου

Με τον όρο κλιµατική αλλαγή αναφερόμαστε στη µεταβολή του παγκοσµίου κλίµατος και ειδικότερα σε µεταβολές των µετεωρολογικών συνθηκών που εκτείνονται σε µεγάλη χρονική κλίµακα. Αυτό διαβάζω, κάνοντας µια απλή έρευνα για τον ορισµό. Νοµίζω ότι είναι αρκετά κατανοητό. Και γίνεται ακόµα πιο κατανοητό βλέποντας τη Μεγάλη Βρετανία να χτυπάει 40άρια. Ένα απλό scroll στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Φωτιές στην Ελλάδα, στην Κύπρο, Ισπανία και Πορτογαλία. Το περιβάλλον φώναζε εδώ και χρόνια “βοήθεια” και εµείς απλά κλείναµε τα αυτιά µας.

Διάβασε ακόμη – H Lidl Κύπρου μας δείχνει το δρόμο για να βάλουμε τη βιωσιμότητα στο σπίτι μας (βίντεο)

∆εν ζήλεψες και εσύ κρυφά την Κάιλι Τζένερ που για να πάει µια βολτίτσα από το αεροδρόµιο Camarillo προς το αεροδρόµιο Van Nuys, τα οποία βρίσκονται στην Καλιφόρνια και το ένα απέχει 40 µίλια από το άλλο -δηλαδή, 45 λεπτά µε το αυτοκίνητο- πήρε το ιδιωτικό της αεροπλάνο για να το κάνει σε 12 λεπτά; Η 24χρονη γόνος της γνωστής οικογενείας µόλις έβαλε το λιθαράκι της στην κλιµατική αλλαγή και κρίθηκε ως εγκληµατίας του κλίµατος από το κοινό. Η πτήση αυτή παρήγαγε 0,24 τόνους διοξείδιο του άνθρακα, όταν η λιµουζίνα της θα άφηνε αποτύπωµα 0,02 τόνους. Το Twitter βούιξε Kylie Jenner: εγκληµατίας του κλίµατος πλήρους απασχόλησης. Αυτά τα jets δεν θα έπρεπε να έχουν άδεια να απογειώνονται”, έγραψε στο Twitter ο Σκοτσέζος θεατρικός σκηνοθέτης Jack MacGregor.

Παρόλη τη διαδικτυακή κατακραυγή, η εν λόγω κυρία δεν θα σταµατήσει να χρησιμοποιεί το αεροπλάνο της γιατί πολύ απλά θα χάσει τη βολή της. Όλοι, λίγο πολύ, είµαστε βολεµένοι µε πρακτικές του παρελθόντος. Με τις ίδιες πρακτικές και τα ίδια µυαλά που µας έφεραν σε αυτό το σηµείο.

Η κλιµατική αλλαγή αποτελεί ένα πολύπλοκο ζήτηµα, που γεννά πολλά ερωτήµατα. Ψάχνοντας για το θέµα έπεσα πάνω σε ένα τέλειο άρθρο του περιβαλλοντικού δηµοσιογράφου Justin Gillis, και συνοψίζοντας σου µεταφέρω όλα όσα διάβασα για να πάρεις µια γεύση. Και πίστεψέ µε είναι µια πικρή γεύση.

Τι συμβαίνει;

Η υπερθέρµανση του πλανήτη είναι ουσιαστικά µέρος της κλιµατικής αλλαγής. Ο ευρύτερος όρος αναφέρεται σε αλλαγές εκτός των θερµότερων θερµοκρασιών, όπως οι αλλαγές στις βροχοπτώσεις. Μέχρι τις αρχές του 2017, η Γη είχε θερµανθεί κατά περίπου 2 βαθµούς Φάρεναϊτ (περισσότερο από 1 βαθµό Κελσίου) από το 1880, όταν άρχισε η καταγραφή σε παγκόσµια κλίµακα.

Ο αριθµός µπορεί να ακούγεται µικρός, ωστόσο, ως µέσος όρος σε ολόκληρο τον πλανήτη είναι πραγµατικά υψηλός, γεγονός που εξηγεί γιατί ένα µεγάλο µέρος του παγκοσµίου πάγου του εδάφους αρχίζει να λιώνει και η στάθµη των ωκεανών αυξάνεται µε επιταχυνόµενο ρυθµό.

Τον 19ο αιώνα, οι επιστήµονες ανακάλυψαν ότι ορισµένα αέρια παγιδεύουν και επιβραδύνουν τη θερµότητα, που διαφορετικά θα απελευθερωνόταν στο διάστηµα. Το διοξείδιο του άνθρακα είναι σηµαντικός παράγοντας, χωρίς αυτό στην ατµόσφαιρα η Γη θα ήταν µια κατεψυγµένη ερηµιά. Η πρώτη πρόβλεψη ότι ο πλανήτης θα υπερθερµανθεί, καθώς οι άνθρωποι άρχισαν να απελευθερώνουν περισσότερο από αυτό το αέριο, έγινε το 1896. Το διοξείδιο του άνθρακα έχει αυξηθεί µέχρι στιγµής κατά 43% σε σχέση µε το προβιοµηχανικό επίπεδο και η Γη έχει θερµανθεί σε βαθµό που οι επιστήµονες είχαν προβλέψει.

Πώς όμως γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι ευθύνονται για την αύξηση του διοξείδιού του άνθρακα;

Υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις, συµπεριλαµβανοµένων των µελετών που χρησιµοποιούν τη ραδιενέργεια για τη διάκριση των βιοµηχανικών εκποµπών από τις φυσικές εκποµπές, που δείχνουν ότι το επιπλέον αέριο προέρχεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Τι θα μπορούσε να συμβεί;

Τα επόµενα 25 ή 30 χρόνια, λένε οι επιστήμονες, το κλίµα είναι πιθανό να θερµαίνεται σταδιακά, µε πιο ακραίες καιρικές συνθήκες. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι και άλλα ευαίσθητα οικοσυστήµατα έχουν ήδη αρχίσει να πεθαίνουν.

Η πραγµατικότητα είναι ότι οι άνθρωποι αισθάνονται ήδη τα αποτελέσµατα, είτε το γνωρίζουν είτε όχι. Εξαιτίας της αύξησης της στάθµης της θάλασσας, για παράδειγµα, περίπου 83.000 περισσότεροι κάτοικοι της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ πληµµύρισαν κατά τη διάρκεια του τυφώνα Sandy, από ό,τι θα συνέβαινε σε ένα σταθερό κλίµα, σύµφωνα µε τους επιστήµονες.

∆εκάδες χιλιάδες άνθρωποι ήδη πεθαίνουν σε κύµατα καύσωνα, που επιδεινώνονται από την υπερθέρµανση του πλανήτη. Οι προσφυγικές ροές, που έχουν αποσταθεροποιήσει την πολιτική σε όλο τον κόσµο, οφείλονται εν µέρει στην κλιµατική αλλαγή.

Οι επιστήµονες έχουν ισχυρές αποδείξεις ότι το θερµό κλίµα καθιστά τα κύµατα της θερµότητας συχνότερα και πιο έντονα. Προκαλεί επίσης εντονότερες καταιγίδες και οι πληµµύρες στις ακτές χειροτερεύουν, καθώς οι ωκεανοί αυξάνονται εξαιτίας των ανθρώπινων εκποµπών. Η υπερθέρµανση του πλανήτη έχει εντείνει τις ξηρασίες σε περιοχές, όπως η Μέση Ανατολή και µπορεί να ενίσχυσε την πρόσφατη ξηρασία στην Καλιφόρνια.

Tι μπορούμε να κάνουμε;

Η κοινωνία ανέβαλε τη δράση της για τόσο πολύ καιρό, ώστε οι κίνδυνοι είναι τώρα σοβαροί, λένε οι επιστήµονες. Αλλά όσο υπάρχουν ακόµα άκαυστα ορυκτά καύσιµα στο έδαφος, δεν είναι πολύ αργά για να δράσουµε.

Η συµφωνία ορόσηµο για τη µείωση των εκποµπών επετεύχθη στο Παρίσι τον ∆εκέµβριο του 2015. Οι δεσµεύσεις δεν είναι αρκετές για να αποτρέψουν σοβαρές επιπτώσεις. Η συµφωνία, ωστόσο, θα αναθεωρείται κάθε λίγα χρόνια, ώστε οι χώρες να δεσµευθούν περισσότερο.

Μπορείς όµως να αναλάβεις άµεση προσωπική δράση για να µειώσεις το αποτύπωµα άνθρακα µε απλούς τρόπους που θα σου εξοικονοµήσουν χρήµατα. Μπορείς να διορθώσεις τις διαρροές στη µόνωση του σπιτιού σου για να εξοικονοµήσεις ενέργεια, να εγκαταστήσεις έναν έξυπνο θερµοστάτη, να χρησιµοποιείς αποδοτικότερες λυχνίες, να σβήσεις τα αχρησιµοποίητα φώτα, να οδηγήσεις λιγότερα χιλιόµετρα πηγαίνοντας µε τη δηµόσια συγκοινωνία, να σπαταλήσεις λιγότερα τρόφιµα και να τρως λιγότερο κρέας.

Κάνοντας ένα ή δύο λιγότερα αεροπορικά ταξίδια ανά έτος µπορείς να εξοικονοµήσεις πολλές εκποµπές αερίων. Αν θέλεις να είσαι πρωτοπόρος, µπορείς να αγοράσεις ένα ηλεκτρικό ή υβριδικό αυτοκίνητο ή να τοποθετήσεις ηλιακούς συλλέκτες στην οροφή του σπιτιού σου. Και φυσικά να στηρίζεις όλους εκείνους που νοιάζονται για την κλιµατική αλλαγή και κάνουν βήµατα προς αυτή την κατεύθυνση. Το περιβάλλον δεν είναι µόνο θέµα των πολλών, είναι αρχικά δική σου αλλαγή νοοτροπίας και πάνω από όλα σεβασµός στο πράσινο σπίτι σου. Υπάρχουν εταιρείες που έχουν αυτή την ιδεολογία. Μια από αυτές µε δυνατή φωνή είναι η Lidl.

Στην πράξη

Στη ζωή µας, στην καθηµερινότητά µας χρειαζόµαστε καλά παραδείγµατα. Χρειαζόµαστε ανθρώπους που θα µας εµπνεύσουν, εταιρίες που θα δώσουν το καλό παράδειγµα. Όπως για παράδειγµα η Lidl Κύπρου. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ένα θέµα ιδιαίτερα ευαίσθητο για τη Lidl Κύπρου και έχει ξεχωριστή βαρύτητα. Από τη µείωση των συσκευασιών, µείωση της κατανάλωσης ενέργειας, έως την επένδυση σε νέες τεχνολογίες και ενεργειακές αποδοτικές επιλογές.

Ένα σηµαντικό σηµείο είναι ότι η Lidl συµµετέχει και αναγνωρίζει το Οικουµενικό Σύµφωνο του Οργανισµού Ηνω – µένων Εθνών και υποστηρίζει έµπρακτα τις ∆έκα Αρχές και την εξέλιξη των Στόχων Βιώσιµης Ανάπτυξης, αλλά και των ευρύτερων στόχων του ΟΗΕ.

Στόχος της είναι η µείωση της χρήσης πλαστικού, τουλάχιστον κατά 20%, έως το 2025 και η 100% ανακυκλωσιµότητα των υλικών συσκευασίας των προϊόντων.

H εξοικονόµηση του φυσικού ξύλου αποτελεί την καλύτερη προστασία των δασών και συµβάλλει σηµαντικά στην προστασία του κλίµατος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η προσεκτική χρήση ξύλου, κυτταρίνης και χαρτιού αποτελεί την προτεραιότητά στα προϊόντα και τις συσκευασίες. Όπου δεν είναι δυνατή η χρήση ανακυκλωµένου υλικού και πρέπει να χρησιµοποιηθούν πρωτογενείς ύλες, πρέπει να προτιµώνται αυτές που διαθέτουν την πιστοποίηση του Forest Stewardship Council® (FSC).

Μελετούν βάζοντας στο µικροσκόπιο την γκάµα των προϊόντων της ιδιωτικής ετικέτας.

Ακόµα, όσον αφορά στα φρούτα και λαχανικά, αποδέχεται την υπολειµµατικότητα δραστικών συστατικών µέχρι το ένα τρίτο του ανώτατου νοµοθετικού ορίου. Αυστηρότερα όρια σηµαίνει µεγαλύτερη ασφάλεια. Έχοντας ως βάση τα επιστηµονικά ευρήµατα, θέτει ως στόχο τη µείωση της περιεκτικότητας σε αλάτι και ζάχαρη και της ποσότητας των κορεσµένων λιπαρών οξέων, µε στόχο 20% λιγότερη ζάχαρη και αλάτι µέχρι το 2025.

Επιπλέον, στόχος είναι να µειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη χρήση των συντηρητικών ή να τα αποφύγουν εντελώς.

• Ακόµα, µε την επιχειρηµατική της στάση, διατυπώνει την ευθύνη της απέναντι στον άνθρωπο, την κοινωνία και τη φύση. Μια βιώσιµη αγροκαλλιέργεια δίνει έµφαση στους τρόπους και τις µεθόδους εργασίας, που καθιστούν το έδαφος πιο παραγωγικό και παράλληλα ελαχιστοποιούν τις ζηµιογόνες επιπτώσεις στο νερό, τον αέρα, το έδαφος, το κλίµα, τη βιοποικιλότητα, καθώς και την ανθρώπινη υγεία.

Προσφέρει στους καταναλωτές της προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία χαρακτηρίζονται από περιβαλλοντική υπευθυνότητα.

∆εσµεύεται εδώ και χρόνια να προωθεί τη βιώσιµη καλλιέργεια του καφέ, του κακάο και του τσαγιού. Όσον αφορά τα φρούτα, τα λαχανικά, τα άνθη και τα φυτά, διαθέτουν όλα την πιστοποίηση GLOBAL G.A.P., Fairtrade ή του ολλανδικού Milieu Project Sierteel.

• Για τα προιόντα ζωικής προέλευσης (κρέας, γαλακτοκομικά, ψάρια) στηρίζονται τα πρότυπα πιστοποίησης όπως MSC, BIO ΚΑΙ ASC.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lidl Cyprus (@lidl_cyprus)

Διάβασε ακόμη