Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κιρσοί και ευρυαγγείες: Σύγχρονοι τρόποι αντιμετώπισης τους

Ένα συχνό φαινόμενο που αφορά γυναίκες αλλά και άντρες.

Οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες των κάτω άκρων αποτελούν διαφορετικές εκδηλώσεις μιας πάθησης που ονομάζεται χρόνια φλεβική ανεπάρκεια. Πέρα από το σοβαρό αισθητικό πρόβλημα, μπορεί να προκαλούν και μια σειρά από ενοχλήματα, όπως το αίσθημα βάρους και κόπωσης, το κάψιμο και ο πόνος.

Διάβασε ακόμη – Φλεβικές παθήσεις: Όσα πρέπει να ξέρεις

Η σύγχρονη αντιμετώπιση

Τα τελευταία χρόνια η αντιμετώπιση των κιρσών γίνεται πλέον με λιγότερο επεμβατικές ενδοφλέβιες μεθόδους αντιμετώπισης, όπως η χρήση laser ή η χρήση ενδοφλέβιας κόλλας, χωρίς να απαιτείται η αφαίρεση της πάσχουσας σαφηνούς φλέβας.

Τι πρέπει να γνωρίζεις

Οι επεμβάσεις αυτές πραγματοποιούνται με τοπική αναισθησία και μέθη, υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση. Από την περιοχή της κνήμης εισάγεται διαδερμικά στη φλέβα η οπτική ίνα του laser, που καθώς αποσύρεται διαχέει ενέργεια, η οποία και σφραγίζει πλήρως τη φλέβα. Με την ενδοφλέβια κόλλα που εγχέεται από την άκρη του καθετήρα, προκαλείται άμεση σύγκλειση της πάσχουσας διατεταμένης φλέβας σε ακόμα μικρότερο χρόνο και χωρίς να απαιτείται αναισθησία.

Η συνολική διαδικασία διαρκεί 20-30 λεπτά, είναι ανώδυνη κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη θεραπεία, λιγότερο τραυματική, αφού δεν υπάρχουν τομές ή ράμματα, ενώ η αισθητική αποκατάσταση είναι άριστη. Το πλεονέκτημα των μεθόδων αυτών είναι η δυνατότητα εφαρμογής τους και σε πρώιμα στάδια φλεβικής ανεπάρκειας και η επάνοδος στο σπίτι το ίδιο απόγευμα.

Οι ευρυαγγείες πλέον αντιμετωπίζονται με ενέσιμη σύγχρονη σκληροθεραπεία με άριστα αποτελέσματα. Τα νέα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι ουσιαστικά ανώδυνα και περισσότερο αποτελεσματικά, ειδικά με τη μορφή αφρού. Η θεραπεία πραγματοποιείται στο ιατρείο σε μορφή συνεδριών και η μόνη υποχρέωση που υπάρχει από πλευράς ασθενών είναι η χρήση ελαστικής κάλτσας για λίγες ημέρες μετά από κάθε συνεδρία για καλύτερα και πιο σύντομα αποτελέσματα.

Ευχαριστούμε τον δρα Γεώργιο Βουρλιωτάκη, Διδάκτορα Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, μετεκπαιδευθέντα στην Ενδαγγειακή Χειρουργική στο University Medical Center Groningen (aggeia.gr)

Πηγή: Madame Figaro

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη