Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

Πώς ένα κινεζικό μπολ αξίας $35 δημοπρατείται από τους Sotheby’s για $500.000

Υπάρχουν μόνο άλλα έξι παρόμοια στον κόσμο.

Ένα μικρό μπολ κινεζικής πορσελάνης, που αγοράστηκε έναντι 35 δολαρίων σε παζάρι μεταχειρισμένων αντικειμένων μέσα σε ένα γκαράζ στο Κονέκτικατ, αναμένεται να δημοπρατηθεί από τον οίκο Sotheby’s με εκτιμώμενη αξία μεταξύ 300.000 και 500.000 δολαρίων.

Ο τυχερός που το “ανακάλυψε”, του οποίου το όνομα δεν έχει αποκαλυφθεί, ζήτησε από τον οίκο δημοπρασιών να εκτιμήσει το μπολ που είναι ζωγραφισμένο με ευαίσθητα μοτίβα λουλουδιών, πρώτα στέλνοντας φωτογραφίες και έπειτα πηγαίνοντας το ίδιο το αντικείμενο στον οίκο. Αποδείχθηκε ότι χρονολογείται από τον 15ο αιώνα και ότι ζωγραφίστηκε για την αυλή του αυτοκράτορα Γιονγκλ, τρίτου αυτοκράτορα της δυναστείας των Μινγκ.

Το “πολύ χαρακτηριστικό” σχήμα του και το μοτίβο λουλουδιών το τοποθετούν σε μια εξαιρετικά σπάνια κατηγορία μπολ – μόνο άλλα έξι παρόμοια έχουν εντοπιστεί στον κόσμο, δήλωσε η Άντζελα Μακατίρ, επικεφαλής κινεζικών τεχνών στον Sotheby’s στη Νέα Υόρκη.

Από αυτά τα έξι, πέντε βρίσκονται σε μουσεία – δύο στην Ταϊπέι, δύο στο Λονδίνο, ένα στην Τεχεράνη. Το έκτο εθεάθη “τελευταία φορά στην αγορά το 2007”, είπε.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η δημοπρασία, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 17 Μαρτίου, θα προσελκύσει το ενδιαφέρον τόσο ιδιωτών συλλεκτών όσο και ιδρυμάτων, πρόσθεσε.

Όσο για το πώς ταξίδεψε το μπολ από την Κίνα στο Κονέκτικατ κατά τη διάρκεια των αιώνων, πιθανότατα δεν θα μάθουμε ποτέ, λέει η Μακατίρ.

Πηγή: ΑΠΕ

Φωτογραφία: instagram/ @sothebys

Διάβασε ακόμη