Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

Κατακράτηση υγρών: Αντιμετώπισε την μέσω της διατροφής

Η Κλινική Διαιτολόγος/Διατροφολόγος, Μαρία Πολυβίου εξηγεί όλα όσα πρέπει να ακολουθήσεις.

Διατροφή χαμηλή σε νάτριο

Καλό θα ήταν, να γίνει περιορισμός στην πρόσληψη νατρίου σε όχι περισσότερο από 2.300 mg την ημέρα. Αυτό σημαίνει αποφεύγουμε κυρίως τα επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα. Επίσης, προσθέτουμε μπαχαρικά αντί για αλάτι κατά το μαγείρεμα για να αρωματίσουμε τα λαχανικά και τα πρωτεινούχα τρόφιμα.

Αύξηση κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε κάλιο και μαγνήσιο

Οι τροφές αυτές μπορούν να εξισορροπήσουν τα επίπεδα νατρίου στο σώμα. Μερικές επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν:
• Μπανάνες.
• Αβοκάντο.
• Ντομάτες.
• Γλυκοπατάτες.
• Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι.

Διάβασε ακόμη – Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: 5+1 πράγματα που πρέπει να προσέξεις

Συμπλήρωμα βιταμίνης Β6

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2020, η βιταμίνη Β6 βοήθησε σημαντικά με τα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα όπως είναι η κατακράτηση υγρών.

Κατανάλωση πρωτεΐνης

Η πρωτεΐνη προσελκύει το νερό και διατηρεί το σώμα σε ισορροπία. Μια πρωτεΐνη που ονομάζεται αλβουμίνη και σχηματίζεται κυρίως στο ήπαρ και αποτελεί μέχρι και τα δύο τρίτα της 6-8% συγκέντρωσης πρωτεΐνης στο πλάσμα. Η αλβουμίνη αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη ρύθμιση της ανταλλαγής νερού μεταξύ του πλάσματος και του διαμέσου χώρου, που είναι ο χώρος μεταξύ των κυττάρων και εμποδίζει τη διαρροή του και την πρόκληση πρηξίματος.

Διάβασε ακόμη – 10 λόγοι για τους οποίους ο ύπνος είναι σημαντικός

Συμπερασματικά
Είναι καλύτερο να ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή και να περιορίσουμε τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο. Επίσης, κρατάμε ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων και πρόσληψης υγρών το οποίο μπορεί να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε τις αιτίες.

Στη συνέχεια, οι κατάλληλες αλλαγές στον τρόπο ζωής για την αποτροπή εμφάνισης κατακράτησης υγρών ή η καθοδήγηση από έναν επαγγελματία υγείας μπορούν να βοηθήσουν.

Ευχαριστίες στη Mαρία Πολυβίου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (BSc, MSc), τηλ.: 99008566, email: [email protected], Facebook: Μαρία Πολυβίου-Κλινική Διαιτολόγος/Διατροφολόγος, Instagram: dietitianmariapolyviou.

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη