Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Kamala Harris: Η πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ

Μια εκλογή με δυνατά μηνύματα.

Η 56χρονη γερουσιαστής της Καλιφόρνια είναι η πρώτη γυναίκα, η πρώτη έγχρωμη και η πρώτη με καταγωγή από την Ασία που εκλέγεται στην θέση του Αντιπροέδρου, γεγονός που κάνει την εκλογή της ακόμη πιο σημαντική.

Η Kamala Harris, γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1960 στο Όκλαντ της Καλιφόρνια. Ο πατέρας της, Ντόναλτ Χάρις, είναι Τζαμαϊκανός  οικονομολόγος και ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Stanford. Η μητέρα της, Σαϊαμάλα Γκοπάλαν, είναι ερευνήτρια με σημαντικές μελέτες για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού. Κατάγεται από την Ινδία και μετακόμισε στις ΗΠΑ το 1960.

Η Kamala Harris μεγάλωσε στο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας με τη μητέρα της και τη μικρότερη αδερφή της Μάγια,  πηγαίνοντας στην εκκλησία των βαπτιστών. Ωστόσο γνώρισαν και τον ινδουισμό όταν επισκέπτονταν την Ινδία και την οικογένεια της μητέρας τους.

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Howard της Ουάσιγκτον και στη Νομική Σχολή της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.

Είναι παντρεμένη με τον δικηγόρο, Ντάγκλας Έμχοφ από το 2014 ο οποίος έχει δύο παιδιά από προηγούμενο γάμο του.

Τον Φεβρουάριο του 1998, ο εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο Τέρενς Χάλιναν ο οποίος υπήρξε και μέντοράς της, την πρότεινε ως βοηθό εισαγγελέα. Το 2002 εκλέγηκε στη θέση του.

Ως εισαγγελέας, είχε τη φήμη της “σκληρής”. Έκτοτε ξεκίνησε η αναρρίχηση της έχοντας πολλούς υποστηρικτές εντός του Δημοκρατικού κόμματος αλλά και πολέμιους που θεωρούν ότι είναι “προστάτης του status quo”.

Στις 21 Ιανουαρίου του 2019, η Harris ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά της για πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών διεκδικώντας το χρίσμα των Δημοκρατικών.

24 ώρες αφότου ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της έσπασε κάθε ρεκόρ σε δωρεές εισφορών. Ένα χρόνο αργότερα, λόγω έλλειψης κεφαλαίων όπως ανακοίνωσε η ίδια αποχώρησε από την κούρσα για το χρίσμα, και λίγους μήνες αργότερα ανακοίνωσε την στήριξη της στον Biden.

Στην ομιλία της δεσμεύτηκε ότι “δε θα είναι η τελευταία” γυναίκα Αντιπρόεδρος.

Φωτογραφίες&video: Instagram/@kamalaharris

Διάβασε ακόμη