Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η σχέση “Pursuer – Withdrawer”

Η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, Κωνσταντίνα Χρίστου εξηγεί τι συμβαίνει σε μια “Pursuer – Withdrawer” σχέση.

Είναι φυσιολογικό ότι τα ζευγάρια διαφωνούν και ότι στις σχέσεις υπάρχουν συγκρούσεις. Όμως οι συγκρούσεις δεν είναι το πρόβλημα. Στην πραγματικότητα κάποτε η έλλειψη σύγκρουσης μεταξύ συντρόφων μπορεί να δείχνει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα, αυτό της αδιαφορίας. Ωστόσο, τα ζευγάρια συγκρούονται συνήθως όταν φοβούνται ότι θα χάσουν την αίσθηση ότι είναι σημαντικοί για το/τη σύντροφο τους, ή όταν χάνουν το αίσθημα ασφάλειας από το/τη σύντροφο τους.

Προσπαθούμε να κρατήσουμε τη σχέση όταν θεωρούμε ότι είναι πολύτιμη. Σε αυτή την προσπάθεια λαμβάνουμε κι ένα ρόλο. Κάποιοι άνθρωποι υιοθετούν το ρόλο αυτού που επιδιώκει κάτι… του “Pursuer” και κάποιοι άλλοι λαμβάνουν το ρόλο αυτού που αποτραβιέται, που αποχωρεί… του “Withdrawer”.

Ο “Pursuer”: Αυτός που επιδιώκει κάτι

Σε μια σύγκρουση, αυτός που επιδιώκει κάτι, ο “Pursuer”, προσπαθεί να εισακουστεί, ή να επιτεύξει μια σύνδεση με το/τη σύντροφο του/της. Συνήθως αυτά τα άτομα δεν αφήνουν τις καταστάσεις απλά να υπάρχουν, ή δεν επιτρέπουν να περάσει αρκετός χρόνος για να συζητήσουν το πρόβλημα.

Τείνουν να είναι πιο συναισθηματικοί κι έντονοι, και είναι ευαίσθητοι στην έλλειψη ανταπόκρισης ή στην απόρριψη. Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να αντιδράσουν με απογοήτευση, φόβο ή άγχος όταν ο/η σύντροφος που αποσύρεται, ο “Withdrawer” δεν ανταποκρίνεται.

Όταν είναι στενοχωρημένοι, μπορεί να γίνουν κατηγορηματικοί και επικριτικοί, λέγοντας στους συντρόφους τους πώς να βελτιωθούν ή να αλλάξουν, κάνουν απειλές, πιέζουν κι εμφανίζουν εκρήξεις θυμού.

H γυναίκα “Pursuer”

Μπορεί να γκρινιάζει σε μια προσπάθεια να κάνει το σύντροφο της να ανοιχτεί και να μοιραστεί συναισθήματα. Θέλει να αισθανθεί ότι υπάρχει κάποιος συναισθηματικός δεσμός, επομένως να νιώσει το σύντροφο της πιο κοντά της.

Ο άνδρας “Pursuer”

Προσπαθεί να εδραιώσει μια στενότερη σύνδεση μέσω αγγίγματος ή σεξουαλικής οικειότητας και εάν η σύντροφος δεν ανταποκριθεί, μπορεί να το ερμηνεύσει ως βαθιά απόρριψη προκαλώντας του συναισθήματα ανεπάρκειας ή ντροπής.

Κάποτε μπορεί να φαίνεται ότι η συμπεριφορά αυτή δεν έχει νόημα, διότι δεν τον φέρνει κοντά στη σύντροφο του, ούτε επιλύει το πρόβλημα. Αυτή η συμπεριφορά είναι μια απεγνωσμένη προσπάθεια για να επιφέρει επανασύνδεση κι ασφάλεια.

Διάβασε ακόμη – Πάλι μου έτυχε ο λάθος σύντροφος

Γενικά

Ο/Η “Ρursuer” βιώνει την απόσταση ως κάτι το καταστροφικό. O βασικός στόχος είναι η διασφάλιση της σύνδεσης. Με την πάροδο του χρόνου όμως αυτή η προσπάθεια εξαντλεί το άτομο κι αυτό μπορεί να παραπλανήσει το/τη σύντροφο να πιστέψει ότι καλυτέρεψε η κατάσταση, ενώ δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Ο “Withdrawer”: Αυτός που αποτραβιέται, που αποχωρεί

Η συνήθης συμπεριφορά του/της “Withdrawer” σε μια σύγκρουση είναι είτε να «απομακρυνθεί» από το/τη σύντροφό του/της, ή να δει το ζήτημα ως κάτι το ασήμαντο (για να αποφύγει τον τσακωμό). Συνήθως, παρουσιάζουν την ανάγκη να αυτοπροστατευτούν. Επίσης, αισθάνονται την ανάγκη να “προστατεύσουν” ή να διατηρήσουν τη σχέση. Για να το πετύχουν αυτό απομακρύνονται από το/τη σύντροφο τους για να μην υπάρχει σύγκρουση.

Οι “Withdrawers” τείνουν να έχουν δυσκολία να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα τους. Ωστόσο, κάποτε κατακλύζονται από αυτά και τα αισθάνονται και πολύ έντονα μάλιστα. Επίσης, τείνουν να κλείνονται στον εαυτό τους.

Όταν ερωτηθούν “Πώς νιώθεις;” συχνά απαντούν “Δεν ξέρω” ή δίνουν μια απάντηση βασισμένη στη σκέψη που δεν ταιριάζει με το συναισθηματικό ερώτημα.

Οι “Withdrawers” μπορεί να φαίνεται ότι προτιμούν να έχουν προσωπικό χρόνο παρά τον οικείο χρόνο με το/τη σύντροφο τους. Όταν προκύπτει σύγκρουση αυτοί οι άνθρωποι την αποφεύγουν.

H γυναίκα “Withdrawer”

Μπορεί να βιώσει συναισθήματα έντονου άγχους και φόβου εάν την επιδιώκει ο «Pursuer» σύντροφος. Μπορεί επίσης να αισθάνεται ότι αποτυγχάνει ως γυναίκα.

Ο άνδρας “Withdrawer”

Πολύ πιθανόν να αισθάνεται πίεση, ή ότι είναι ανεπαρκής. Επίσης η συνηθισμένη αντίδραση των αντρών είναι να κλείνονται στον εαυτό τους και να απομακρύνονται από τη σύντροφο τους.

Γενικά

Προτού κατορθώσουν να νιώσουν συναισθηματικά ασφαλείς πρέπει πρώτα να δημιουργήσουν μια δυνατή σύνδεση με το/τη σύντροφο τους.  Εάν το μοτίβο επιδίωξης όμως συνεχίζεται από το/τη σύντροφο, τότε ο/η “Withdrawer” μπορεί να αισθανθεί πίεση και ανασφάλεια και θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να βρει αρκετή αυτοπεποίθηση για να προσεγγίσει ξανά το/τη σύντροφό του/της.

Ο κύκλος της σχέσης των Pursuer – Withdrawer

Οι “Pursuers” μπορεί να νιώθουν εγκατάλειψη, μοναξιά κι ότι δεν τους αγαπούν, γεγονός που τους οδηγεί να ενισχύσουν τις προσπάθειες για επανασύνδεση. Έτσι οι “Withdrawers” αισθάνονται πιεσμένοι, πνιγμένοι ή ότι δέχονται επίθεση, οδηγώντας τους να κλειστούν συναισθηματικά και αποστασιοποιούνται από τους “Pursuers”, με αποτέλεσμα να εντείνεται το συναίσθημα εγκατάλειψης και μοναξιάς. Αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς ονομάζεται ως “αρνητικός κύκλος”.

Ευχαριστίες στη ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Κωνσταντίνα Χρίστου (Ιδρυτικό Μέλος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ψυχοθεραπευτών Μέλος του Βρετανικού Συνδέσμου Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας), www.cchristou.com.cy, Facebook: Κωνσταντίνα Χρίστου, Email: [email protected], τηλ.: 99484563.

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη