Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

Η σχεδιάστρια κοσμημάτων Michelle Massoura μας υποδέχεται στο σπίτι της

Bρίσκει (και δίνει) τη χαρά γύρω της μέσα από ένα ανεξάντλητο παιχνίδι με τους πολύτιμους λίθους. Αυτούς που δίνουν λάμψη στη δική της ζωή και μετατρέπονται στις προσωπικές ιστορίες κάθε γυναίκας.

Της Τάνιας Νεοκλέους

Φτάνοντας στο διαμέρισμά της στο κέντρο της Λευκωσίας, όπου και να κοιτάξω γύρω μου, τα λουλούδια εποχής, τα αναμμένα κεριά, η ατμοσφαιρική μουσική και ο ζεστός καφές αποδεικνύουν περίτρανα τον ισχυρισμό της ότι «αυτήν την περίοδο, νιώθω πιο εγώ από ποτέ». Αυτό μου λέει καθώς έχουμε πάρει ήδη την τελική μας θέση στον καναπέ και ετοιμαζόμαστε για εγγραφή. Για τη Michelle Massoura, τη νεαρή σχεδιάστρια κοσμημάτων που έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής μέσα από την ικανότητά της να συνδυάζει με τον πιο περίτεχνο τρόπο τα διαμάντια, τα μαργαριτάρια και τους πολύτιμους λίθους, προτεραιότητα είναι το κάθε υλικό που χρησιμοποιεί να είναι μοναδικό, όπως μοναδική είναι και η κάθε γυναίκα που στη συνέχεια θα το επιλέξει. Θέλει, μου λέει, τα κοσμήματά της να φέρνουν στους ανθρώπους εικόνες χαράς και να αποκαλύπτουν μια (όμορφη) ιστορία, όπως είναι και η δική της, η οποία βρίσκεται στις επόμενες παραγράφους…

Προσπαθώ ό,τι κάνω να έχει μια αξία, ένα νόημα και να προσθέτει κάτι στη ζωή εκείνου που το φορά.

Παίζοντας με διαμάντια

Το κόσμημα υπήρχε πάντα ως αναφορά σε κάθε μου ανάμνηση. Μεγαλώνοντας δίπλα σε μία μητέρα που διατηρούσε τη δική της επιχείρηση με μαργαριτάρια, τα οποία πωλούσε στην Κύπρο και την Ελλάδα, ήρθα από πολύ νωρίς σε επαφή με αυτόν τον τόσο ιδιαίτερο κόσμο. Στα οκτώ μου χρόνια, θυμάμαι, σχεδίασα το πρώτο μου δαχτυλίδι, το οποίο εμπνεύστηκα από ένα τσιμπιδάκι που φορούσα στα μαλλιά μου και είχε πάνω του ένα τριαντάφυλλο. Ως οικογένεια γενικά είχαμε πάντα το συνήθειο να συνδέουμε τις πιο ιδιαίτερες γιορτές μας με κοσμήματα και έτσι από παιδί είχα εκτιμήσει την αξία του κοσμήματος ως δώρου. Το πιο παλιό κομμάτι που έχω αυτήν τη στιγμή στη συλλογή μου, είναι μια αγκράφα της προγιαγιάς μου από αμέθυστο, η οποία χρονολογείται από τον περασμένο αιώνα και την οποία απέκτησα όταν έγινα 10 χρόνων. Μεγαλώνοντας, αρχικά αποφάσισα να ακολουθήσω μια διαφορετική πορεία και να κάνω το πρώτο μου πτυχίο στον τομέα των επιχειρήσεων. Σύντομα κατάλαβα ότι ήμουν προορισμένη για μια διαφορετική καριέρα, αφού αυτό που αγαπούσα όσο τίποτα άλλο ήταν το κόσμημα.

 Go Pro

To 2014 αποφάσισα να πάω για σπουδές στο διάσημο Gemological Institute of America, όπου εξειδικεύτηκα στα διαμάντια, τα μαργαριτάρια και τους πολύτιμους λίθους. Κίνητρό μου ήταν να σχεδιάζω κομμάτια που να μην μοιάζουν με κανένα άλλο και που να μπορεί να τα αναγνωρίζει ο καθένας ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα. Όταν ξεκίνησα τελικά να σπουδάζω και έλεγα σε ανθρώπους της ηλικίας μου ότι θέλω να φτιάχνω διαμάντια, οι περισσότεροι γελούσαν και μου έλεγαν ότι είμαι τρελή, γιατί ήταν κάτι που δεν μπορούσαν να το αντιληφθούν. Όσοι όμως, με ξέρουν πραγματικά πιστεύουν ότι δεν θα μπορούσα να κάνω κάτι διαφορετικό από αυτό. Έτσι ξεκίνησα να φτιάχνω μεμονωμένα κομμάτια, πάνω στα οποία κατάφερα να χτίζω σιγά-σιγά και τα υπόλοιπα. Πριν από 3,5 χρόνια δημιούργησα τη δική μου επιχείρηση και ξεκίνησα να παρουσιάζω τη συλλογή μου προς τα έξω. Τώρα είμαι στη φάση που την εμπλουτίζω με μοναδικά κομμάτια, δηλαδή ένα από το κάθε είδος. Προσπαθώ ό,τι κάνω να έχει μια αξία, ένα νόημα και να προσθέτει κάτι στη ζωή εκείνου που το φορά. Γι’ αυτό αγαπώ και τα διαμάντια, είναι υλικό που θα το έχει ο άλλος για πάντα. Όταν φτιάχνω κάτι, θέλω να γίνεται με τον καλύτερο τρόπο, διαφορετικά δεν θέλω να σπαταλήσω τον χρόνο μου.

Σήμερα νιώθω ότι βρίσκομαι όλο και πιο κοντά στο όνειρό μου, που είναι να καταφέρει η δουλειά μου να βγει προς τα έξω.

Η έμπνευση

Αν έπρεπε να προσδιορίσω την αισθητική της δουλειάς μου, θα έλεγα ότι χαρακτηρίζεται από τον παιχνιδιάρικο τρόπο, με τον οποίο προσεγγίζω τα μαργαριτάρια. Προσπαθώ να είναι πάντα είτε χρωματιστά είτε ακατέργαστα, επειδή τα διαλέγω ένα προς ένα. Ως σχεδιάστρια επιδιώκω να κάνω την έρευνά μου κάθε μέρα προκειμένου να αντλώ κάθε φορά την έμπνευσή μου. Μια πηγή έμπνευσης μπορεί να είναι το καλλιτεχνικό κίνημα Ροκοκό, το οποίο μελετώ εκτενώς. Από την άλλη, αγαπώ τις διάφορες ταινίες των δεκαετιών του ’80 και του ’90 που υπήρχε γενικά μια girly διάθεση και έντονα χρώματα.

Romantic girly

Δεν ξέρω αν το γεγονός ότι ασχολούμαι με κάτι τόσο ιδιαίτερο όπως είναι το κόσμημα με κατατάσσει αυτόματα στους ρομαντικούς ανθρώπους, εγώ, όμως, αυτό είναι που νιώθω. Είμαι πολύ ευσυγκίνητη γενικότερα στη ζωή μου και θέλω όλα να είναι ιδιαίτερα. Τις σκέψεις μου πολλές φορές αποφεύγω να τις μοιράζομαι με τον υπόλοιπο κόσμο, γιατί οι περισσότεροι δεν τις καταλαβαίνουν. Εγώ, όμως, αυτή είμαι. Την πρώτη φορά που θα με δει κάποιος, θα σκεφτεί ότι είμαι μια κοπέλα ρομαντική, θηλυκή, αλλά αν με ρωτούσες εμένα πώς θα προσδιόριζα τον εαυτό μου θα σου έλεγα ότι είμαι ένα μοντέρνο κορίτσι, που κυνηγά τα όνειρά του και ψάχνει την ουσία στα πράγματα. Είμαι πολύ δυναμική, παίρνω ρίσκα και βρίσκω εύκολα λύσεις στα προβλήματα. Η θετικότητά μου είναι επιλογή και είναι, πίστεψέ με, πιο δύσκολο να είσαι θετικός από το να είσαι αρνητικός.

Οι φίλες μου

Πάντα εκτιμούσα τις γυναικείες παρέες. Με τις φίλες μου είμαστε μαζί από τα 15 μας, έχουμε μοιραστεί απίστευτες χαρές και λύπες και νομίζω πραγματικά ότι η ζωή χωρίς φίλους δεν έχει κανένα νόημα. Οι φίλες μου με κάνουν ευτυχισμένη, γιατί μπορώ να μοιράζομαι μαζί τους αφιλτράριστα από το πιο σοβαρό ως το πιο βλακώδες πράγμα που θα μου έρθει στο κεφάλι. Είναι πολύ σημαντική η γυναικεία υποστήριξη, το βλέπω και από τη δουλειά μου που έρχομαι σε άμεση επαφή με τις γυναίκες. Αγαπώ τη γυναικεία δύναμη, αλλά και τον τρόπο που οι γυναίκες εκφράζουν την εκτίμησή τους.

Growing up

Μεγαλώνοντας και ειδικά τώρα που βρίσκομαι στην τρίτη δεκαετία της ζωής μου, πολλά πράγματα είδα να αλλάζουν γύρω μου. Εμένα περισσότερο. Έμαθα να αγαπώ τον εαυτό μου περισσότερο, να εκτιμώ περισσότερο τις στιγμές, να μην αγχώνομαι πολύ, να επιζητώ την ουσία σε ό,τι κάνω και να σκέφτομαι αρκετά πριν κάνω το οτιδήποτε. Τώρα πια κάνω μόνο πράγματα που έχουν αξία στη ζωή μου. Δεν με νοιάζει τόσο πολύ πόσα πράγματα θα κάνω αλλά τι θα κάνω. Είμαι πιο καλή μαζί μου και αυτό νομίζω συμβαίνει στις περισσότερες γυναίκες μεγαλώνοντας.

Dream big

Σήμερα νιώθω ότι βρίσκομαι όλο και πιο κοντά στο όνειρό μου, που είναι να καταφέρει η δουλειά μου να βγει προς τα έξω. Ξεκίνησα να έχω παραγγελίες από το εξωτερικό που είναι κάτι που με χαροποιεί ιδιαίτερα αλλά και που με κάνει να θέλω να ολοκληρώσω τη συλλογή μου. Πρόσφατα και προκειμένου να έχω μια σφαιρική εικόνα για κάθε στάδιο παραγωγής των κοσμημάτων μου, έχω ξεκινήσει και μαθήματα χρυσοχοΐας. Ο μεγάλος μου στόχος, πέρα από κάθε άλλο, είναι να είμαι ευτυχισμένη και αυτό είναι κάτι που το δουλεύω κάθε μέρα. Η ευτυχία για μένα είναι να βρίσκω έναν λόγο για να γελώ κάθε μέρα. Να έχω την επιχείρησή μου και παράλληλα, να δημιουργήσω μαζί με τον σύντροφό μου μια όμορφη οικογένεια. Και αυτό το όνειρο δεν είναι άπιαστο.

Φωτογραφίες: Μιχάλης Κυπριανού

Styling: Ιωάννα Κοτζάπασιη

Διάβασε ακόμη