Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023

Παγκόσμια Μέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών

Μάθε πώς να εγγραφείς ως εθελοντής δότης μυελού των οστών.

Η Διεθνής Ένωση Αρχείων Δοτών Μυελού των Οστών (World Marrow Donor Association, WMDA), αντιπροσωπεύοντας πέραν των 42 εκατομμυρίων εθελοντών δοτών από 56 διαφορετικές χώρες ανακοινώνει τον 9ο σε σειρά εορτασμό της Παγκόσμιας Μέρας Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών (World marrow donor day, WMDD) για φέτος στις 16 Σεπτεμβρίου 2023. Συνεχίζοντας για ακόμα μια χρονιά, αφού σημειώθηκε τεράστια επιτυχία του θεσμού αυτού τα προηγούμενα οκτώ χρόνια, όλος ο κόσμος θα συναντηθεί και πάλι φέτος την ξεχωριστή αυτή ημέρα με σκοπό να ευχαριστήσουμε όλους τους δότες που έχουν προσφέρει μόσχευμα μυελού των οστών σε κάποιο ασθενή παγκοσμίως αλλά και όλους τους δότες που έσπευσαν να εγγραφούν ως εθελοντές δότες στο αρχείο της χώρας τους. Επίπλέον θέλουμε να αναδείξουμε μέσα από τον εορτασμό της μέρας αυτής την διεθνή συνεργασία που επικρατεί στον χώρο της μεταμόσχευσης μυελού των οστών.

Ο θεσμός του εορτασμού της Παγκόσμιας Μέρας Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών ξεκίνησε το 2015 και έκτοτε κάθε χρόνο το τρίτο Σάββατο του Σεπτέμβρη, οργανώνονται εκδηλώσεις διεθνώς μέσω των αρχείων δοτών κάθε χώρας, των κέντρων μεταμόσχευσης, των ασθενών, εθελοντών, υποστηρικτών κτλ.

Η Διεθνής Ένωση Αρχείων Δοτών Μυελού των Οστών (WMDA) είναι μια παγκόσμια εθελοντική οργάνωση αρχείων δοτών μυελού των οστών και τραπεζών αίματος ομφάλιου λώρου, με στόχο τη παγκόσμια συνεργασία για αποτελεσματικότερη εξεύρεση και παροχή μοσχευμάτων αλλογενής μεταμόσχευσης μυελού των οστών. Μέσα από τη συνεργασία δεκάδων αρχείων δοτών και την καταχώρηση των στοιχείων τους σε ένα κεντρικό ηλεκτρονικό αρχείο, οι ασθενείς από όλο τον κόσμο, έχουν την ευκαιρία να ψάξουν για συμβατό δότη. Κάθε χρόνο πέραν των 50,000 ασθενών παγκοσμίως ψάχνουν για κάποιο δότη εκτός του οικογενειακού τους περιβάλλοντος και το 50% των ασθενών που τελικά εντοπίζουν κάποιο εθελοντή συμβατό δότη, ο δότης αυτός είναι από άλλη χώρα. Το WMDA αγωνίζεται για έναν κόσμο όπου η πρόσβαση σε κυτταρικές θεραπείες που σώζουν ζωές είναι εξασφαλισμένη για όλους τους ασθενείς που χρήζουν τέτοιες θεραπείες και όπου τα δικαιώματα και η ασφάλεια των δοτών προστατεύονται.

Από την πρώτη μεταμόσχευση μυελού των οστών το 1956, πέραν του ενός εκατομμυρίου ασθενείς ανά το παγκόσμιο έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση. Κάθε χρόνο, χιλιάδες άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο του αίματος. Η μεταμόσχευση μυελού των οστών ή αίματος του ομφάλιου λώρου είναι μια σωτήρια θεραπεία για περισσότερες από 70 διαφορετικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της λευχαιμίας, του λεμφώματος και της θαλασσαιμίας.

“Η Διεθνής Ένωση Αρχείων Δοτών Μυελού των Οστών ιδρύθηκε πριν από 29 χρόνια για να εξασφαλίσει ότι οι δωρεές αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων από εθελοντές δότες δίνονται στους ασθενείς που τις χρειάζονται, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας ή κοινωνικής τάξης. Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών είναι η ενσάρκωση της αξίας, του σεβασμού και της αγάπης που θέλουμε να προσφέρουμε σε αυτούς τους δότες για την αλτρουιστική τους πράξη ως κοινότητα μεταμόσχευσης (ιδιαίτερα οι ασθενείς και οι οικογένειές τους). Είναι μόνο μια μέρα, που όμως αντικατοπτρίζει με συγκεντρωτικό τρόπο αυτό που σκεφτόμαστε και θέλουμε να δείξουμε όλο το χρόνο” λέει ο Jeff Szer, Απερχόμενος Πρόεδρος του WMDA.

Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα από την πλευρά του αφιερώνει ολόκληρο το μήνα Σεπτέμβριο ως “Μήνα Λευχαιμίας” οργανώνοντας σειρά εκδηλώσεων, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου για τη λευχαιμία και τη δωρεά μυελού των οστών. Φέτος με στόχο την ευαισθητοποίηση των νέων της Κύπρου, θα υλοποιήσει μια ιδιαίτερη καμπάνια με το σλόγκαν “σάλιωσε το” όπου καλούμε όλους τους νέους με πολύ έξυπνο και διαδραστικό τρόπο να αποδεκτούν την πρόκληση (challenge) #salioseto, και να εγγραφούν ως εθελοντές δότες στο www.salioseto.cy.

Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε πριν από 27 χρόνια, με κύριο στόχο την οργάνωση και διαχείριση ενός Αρχείου Δοτών Μυελού των Οστών. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, κατάφερε να εξελιχθεί σε ένα υπερσύγχρονο επιστημονικό κέντρο, από τα καλύτερα στον κόσμο στο τομέα της Αιματοογκολογίας, με ένα τελευταίας τεχνολογίας δίκτυο εξειδικευμένων εργαστηρίων για την εξυπηρέτηση ασθενών με λευχαιμία, καρκίνο και σπάνια κληρονομικά νοσήματα.

Είναι μέλος του WMDA από το 2000 και είναι από τα πρώτα αρχεία στο κόσμο που έχουν εξασφαλίσει τη διαπίστευση από τον οργανισμό αυτό, το 2008.

Στην Κύπρο, λόγω της πλούσιας ιστορίας της χώρας αλλά και των συχνών μετακινήσεων του πληθυσμού ιδιαίτερα στις μεσογειακές χώρες, παρατηρείται μεγάλη γενετική ανομοιογένεια τού πληθυσμού, δυσχεραίνοντας τον εντοπισμό μη συγγενή συμβατού δότη. Επίσης η συνεχής υπογεννητικότητα που χαρακτηρίζει τη χώρα μας, μειώνει ακόμη περισσότερο την πιθανότητα των ασθενών να βρουν συμβατό δότη. Η ανάγκη συνεχούς ανανέωσης του αρχείου με νέους εθελοντές δότες μυελού των οστών είναι επιτακτική ώστε να έχουμε την πιθανότητα εξεύρεσης συμβατού δότη για κάθε Κύπριο ασθενή.

• Το αρχείο του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος με πέραν των 200,000 εγγεγραμμένων εθελοντών δοτών μυελού των οστών (Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους) είναι το μεγαλύτερο σε αναλογία πληθυσμού παγκοσμίως.

• Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 750 δότες του αρχείου του Κ.Ι έχουν προσφέρει μόσχευμα σε ασθενείς από 35 διαφορετικές χώρες.

Για να μάθετε περισσότερα για την Παγκόσμια Μέρα Εθελοντή Μυελού των Οστών (WMDD), ή τη Διεθνή Ένωση Αρχείων Δοτών Μυελού των Οστών (WMDA) επισκεφτείτε το www.worldmarrowdonorday.org ή το www.wmda.info

Για να μάθετε πώς να εγγραφείτε ως εθελοντής δότης μυελού των οστών επισκεφτείτε το www.salioseto.cy

Διάβασε ακόμη