Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Η λίστα με τις καλύτερες χώρες για να ζει μια γυναίκα

Οι χώρες με την top ασφάλεια και ισότητα.

Η εφημερίδα US News & World αποκάλυψε την ετήσια βαθμολογία για τις καλύτερες χώρες για να ζει μια γυναίκα. Για την τελική κατάταξη ερωτήθηκαν περισσότερες από 20.000 γυναίκες που ανήκουν σε όλες τις κοινωνικές τάξεις για να ανακαλύψουν πως αντιμετωπίζουν το γυναικείο φύλο σε 80 διαφορετικές χώρες.

Η βαθμολογία κάθε χώρας διαμορφώνεται βάσει 5 χαρακτηριστικών: υποστήριξη των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ισότητα μεταξύ των δυο φύλων, ισότητα των μισθών, πρόοδος, και ασφάλεια.

Ποια είναι η κατάταξη των χωρών:

19. Ισπανία

Η χώρα της Ιβηρικής, αν και αποτελεί από τους βασικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς για τις γυναίκες, έπεσε μια θέση από το 2018 καθώς σκόραρε μόλις 5,8 για την ισότητα μεταξύ των δυο φύλων και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ πραγματικά ήταν εντυπωσιακό το μόλις

1 που σημείωσε στην ισότητα εισοδήματος.

18. Ιαπωνία

Στη χώρα του ανατέλλοντος Ηλίου, η θέση των γυναικών ιστορικά βρισκόταν σε διαφορετική μοίρα από των ανδρών, με την Ιαπωνία να σημειώνει μόλις 0,8 στην ισότητα των δυο φύλων και καταφέρνει να βρίσκεται στην κορυφαία 20αδα εξαιτίας της

προοδευτικότητας που χαρακτηρίζει τη χώρα.

17. Ιταλία

Με την Λέγκα του Βορρά να βρίσκεται στη κυβέρνηση το μόνο σίγουρο είναι πως η Ιταλία δύσκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί προοδευτική χώρα. Δεν έχουν περάσει εξάλλου και πολλά χρόνια από τις αποκαλύψεις για τα booga-booga πάρτι του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που έδειξε τις σκέψεις που είχαν κατά καιρούς οι κυβερνήσεις για τις γυναίκες στην Ιταλία.

16. ΗΠΑ

Αν και οι ΗΠΑ θεωρούνται από τις προοδευτικές χώρες, και παρά τον μειωμένο αριθμό γυναικών στις υψηλόβαθμες θέσεις των επιχειρήσεων, σημειώνουν και υψηλό σκορ στην

ισότητα των φύλων. Με τα θέματα ασφαλείας να απασχολούν τις ΗΠΑ καθημερινά δεν είναι περίεργο που η χώρα σημειώνει χαμηλά ποσοστά σε ασφάλεια και ισότητα εισοδήματος.

15. Ιρλανδία

Αν και η Ιρλανδία δεν θεωρείται από τις πλέον προοδευτικές χώρες στην συμπεριφορά προς τις γυναίκες. Οι θρησκευτικές προκαταλήψεις που οδηγούν μέχρι και την αντιμετώπιση της επιλογής της έκτρωσης για μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη αποτελούν από τα σημαντικότερα σημεία προσοχής για τη χώρα. Η ανισότητα στους μισθούς είναι τεράστια αλλά η χώρα σημειώνει υψηλά σκορ σε ασφάλεια και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

14. Γαλλία

Η χώρα που λατρεύει τις γυναίκες και έχει συνδεθεί με τον έρωτα και το πάθος. Ταξιδιωτικός προορισμός για πολλές γυναίκες, ενώ δεν είναι λίγες οι καρτ ποστάλ και φωτογραφίες που βρίσκονται σε γυναικεία δωμάτια. Η ισότητα μεταξύ των φύλων βρίσκεται αρκετά υψηλά, όπως και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όμως ακόμα επικρατεί μεγάλη ανισότητα στους μισθούς που ρίχνουν την Γαλλία στη 14η θέση.

13. Βρετανία

Μάργκαρετ Θάτσερ και Τερέζα Μέι έχουν αφήσει το στίγμα τους στη βρετανική κοινωνία, κάτι που αντανακλάται στην ισότητα των δυο φύλων και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά παραμένει ακόμα χαμηλά η εισοδηματική απόσταση των μισθών.

12. Βέλγιο

Το Βέλγιο σκοράρει υψηλά στην ισότητα των δυο φύλων, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ασφάλεια, αλλά παραμένει αρκετά χαμηλά εξαιτίας της ανισότητας στους μισθούς.

11. Λουξεμβούργο

Στο μικροσκοπικό κρατίδιο του Λουξεμβούργου η ασφάλεια των κατοίκων αποτελεί προτεραιότητα με τις γυναίκες να αισθάνονται αρκετά ασφαλείς. Η ισότητα μεταξύ αντρών και γυναικών όμως δείχνει πως έχει ακόμα να διαβεί με την ανισότητα στους

μισθούς να είναι παραπάνω από ορατή.

10. Γερμανία

Με την Άγκελα Μέρκελ να έχει γράψει την δικιά της ιστορία όχι μόνο στην εξέλιξη της Γερμανίας αλλά και της Ευρώπης, η Γερμανία βρίσκεται στη πρώτη δεκάδα καθώς θεωρείται από τις πλέον προοδευτικές χώρες, όμως δεν ξεπερνά τον μέσο όρο στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιώματων και την ισότητα μεταξύ αντρών και γυναικών.

9. Νέα Ζηλανδία

Η ήρεμη και φιλήσυχη χώρα που είναι από τους πρωτοπόρους στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ προτεραιότητα αποτελεί και η ασφάλεια, με τα περιστατικά να είναι αρκετά περιορισμένα. Η Νέα Ζηλανδία όμως θα πρέπει να προσπαθήσει

περισσότερο για τα ζητήματα ισότητας μεταξύ αντρών και γυναικών.

7. Ελβετία

Η Ελβετία είναι διάσημη για τις σοκολάτες και τα ρολόγια της, και παραμένει στην 7η θέση της κατάταξης παρά την συντηρητική κυβέρνηση της, σημειώνοντας υψηλά σκορ στην ισότητα των δυο φύλων, τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, την πρόοδο και την

ασφάλεια, με το μισθολογικό χάσμα να μειώνεται τα τελευταία χρόνια μεταξύ αντρών και γυναικών.

6. Φινλανδία

Η Φινλανδία υπήρξε από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που έδωσαν το δικαίωμα στις γυναίκες να ψηφίζουν, ενώ δεν είναι λίγες οι δράσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για την ενίσχυση των γυναικών που γίνονται μητέρες. Μια χώρα πρότυπο για το εκπαιδευτικό της σύστημα και όχι μόνο, σημειώνει εντυπωσιακά σκορ στην ισότητα των φύλων και τους

μισθούς.

5. Ολλανδία

Η χώρα της τουλίπας και της σεξουαλικής ελευθερίας σημείωσε από τα υψηλότερα σκορ στην ισότητα των δυο φύλων και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα παρά την ύπαρξη της «red light district» (η περιοχή όπου οι ιερόδουλες προβάλλονται μέσα σε βιτρίνες). Η ανισότητα που επικρατεί στους μισθούς αντρών και γυναικών φέρνουν την Ολλανδία στην 5η θέση.

4. Νορβηγία

Με τις σκανδιναβικές χώρες να κυριαρχούν στην κατάταξη, δύσκολα μπορούν να βρεθούν αρνητικά, με τις λεπτομέρειες να κάνουν κυριολεκτικά την διαφορά. Στην περίπτωση της Νορβηγίας το 9,9 (στα 10) που σημείωσε στην ισότητα των μισθών ήταν ικανό να την αφήσει εκτός της κορυφαίας τριάδας.

3. Καναδάς

Η τρίτη καλύτερη χώρα στον κόσμο για τις γυναίκες το 2019, ο Καναδάς του Τζαστίν Τριντό που το μισό υπουργικό συμβούλιο αποτελείται από γυναίκες, σημειώνει υψηλές επιδόσεις στην ασφάλεια, την ισότητα των δυο φύλων και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όμως η ανισότητα των μισθών τον έφερε μόλις στην 3η θέση.

2. Δανία

Η χώρα που πέρσι βρισκόταν στην κορυφή και φέτος είναι στη δεύτερη θέση σημειώνοντας το απόλυτο σε μισθολογική ισότητα και υψηλές βαθμολογίες σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες. Η Δανία με την σειρά της αποτελεί μια ακόμα απόδειξη γιατί το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη κοιτάει με «ζήλια» τις Σκανδιναβικές χώρες.

1. Σουηδία

Η καλύτερη χώρα για να ζει μια γυναίκα το 2019 αποδεικνύεται η Σουηδία που θεωρείται από τις πλέον προοδευτικές χώρες σε κάθε επίπεδο. Για πολλούς η επιτυχία της Σουηδίας αλλά και η παρουσία των σκανδιναβικών χωρών στην κατάταξη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην παράδοση που έχει δημιουργηθεί για την θέση των γυναικών από την εποχή των Βίκινγκς.

Πηγή: CheckIn

Φωτογραφία: instagram/ @street_style_paris, @wendyswan, istock

Διάβασε ακόμη