Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

Η instructor Μαρίνα Χαραλάμπους μας εξηγεί τα οφέλη του Clinical Pilates

Μάθε τι είναι το Clinical Pilates (Θεραπευτικό Πιλάτες) και πώς μπορεί να βελτιώσει τη φυσική σου κατάσταση.

Της Νικόλ Ζένιου

Δύναμη, ευλυγισία, συντονισμός και ισορροπία είναι μερικά από τα οφέλη του Pilates. Τι είναι όμως το Clinical Pilates και ποια η διαφορά του με το Pilates; Τι προσφέρει και πότε αντενδείκνυται;

Μιλήσαμε με την Φυσιοθεραπεύτρια και Clinical Pilates Instructor Μαρίνα Χαραλάμπους, η οποία μας εξήγησε σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται το clinical pilates και με ποιους τρόπους εκτός από βελτίωση της φυσικής κατάστασης, μπορεί να προσφέρει θεραπεία τόσο για το σώμα, μειώνοντας ενοχλήσεις και πόνους, όσο και για την ψυχή.

Διάβασε ακόμη – H yoga therapist Νίνα Χατζηδημητρίου εξηγεί τα οφέλη της θεραπευτικής yoga

Τι είναι το Clinical Pilates;

Το Clinical Pilates ή αλλιώς θεραπευτικό pilates είναι ένα είδος ασφαλούς και αποτελεσματικής σωματικής άσκησης, που έχει ως βασικό στόχο τη βελτίωση της στάσης του σώματος, τη μυϊκή ενδυνάμωση του κορμού, την ισορροπία, την ελαστικότητα και τη σωστή αναπνοή. Πρόκειται για την εξέλιξη και διαφοροποίηση της παραδοσιακής μεθόδου Pilates σύμφωνα με τις σύγχρονες γνώσεις γύρω από την εμβιομηχανική ανάλυση και σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης. Εφαρμόζεται κυρίως από πιστοποιημένους φυσικοθεραπευτές καθώς απαιτεί την γνώση της εμβιομηχανικής και παθολογίας της σπονδυλικής στήλης και των αρθρώσεων. Ο θεραπευτής προσαρμόζει το πρόγραμμα ασκήσεων στις ιδιαιτερότητες και ικανότητες του ασκούμενου. Επιπλέον βοηθά τον ασκούμενο να κατανοήσει το πώς  λειτούργει το σώμα του και κατ’επέκταση τον τρόπο με τον οποίο μπορεί αυτός να το διαχειριστεί σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του.

Ποια η διαφορά με το Pilates;

Το Clinical pilates σε αντίθεση με την κλασσική μέθοδο βασίζεται στην επιστημονική τεκμηρίωση και στην προσαρμογή των ασκήσεων στις ανάγκες του κάθε ασθενούς. Κύριος στόχος είναι η βελτίωση της σταθερότητας του σώματος και συντονισμού των κινήσεων αποτελώντας έτσι θεμέλιο λίθο στην διόρθωση της οποιασδήποτε πιθανής δυσλειτουργίας. Στο Clinical Pilates πριν την έναρξη του προγράμματος γίνετε αξιολόγηση του ασθενή ή ασκούμενου με στόχο την εκτίμηση της συνολικής κατάστασης του σώματος με την ενεργή συμμετοχή του ασθενή. Όπως έχω προαναφέρει είναι βασισμένο πάνω σε επιστημονικά δεδομένα και είναι μια προτεινόμενη μορφή άσκησης καθώς αξιοποιεί αρχές διαφορετικών μεθόδων αποκατάστασης για την ενδυνάμωση του πυρήνα πάντα βασιζόμενη σε επιστημονική τεκμηρίωση.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marina’s Motion (@marinasmotion)

Ποια τα οφέλη του Clinical Pilates;

Σε αντίθεση με άλλες μορφές άσκησης, το Clinical Pilates επικεντρώνεται στην ενίσχυση της δύναμης όλου του σώματος καθώς και της κεντρικής σταθεροποίησης. Προάγει την ισορροπημένη ανάπτυξη των μυών, την ευελιξία, αυξάνει το εύρος κίνησης καθώς και την ευλυγισία. Μπορεί να φαίνεται παράδοξο, αλλά όσο περισσότερο ασκείστε με τη μέθοδο clinical pilates, τόσο περισσότερη ενέργεια έχετε. Κάθε προπόνηση αυξάνει τις αναπνοές και την κυκλοφορία του αίματος, διεγείρει τη σπονδυλική στήλη και τους μυς και πλημμυρίζει το σώμα με τα καλά συναισθήματα που αποκομίζετε από την άσκηση ολόκληρου του σώματος. Το Pilates συμβάλλει στην τόνωση των μυών, φέρνει ισορροπία στο σώμα, υποστηρίζει την όμορφη στάση του σώματος και σας διδάσκει πως να κινείστε με ευκολία και χάρη.

Σε ποιους απευθύνεται;

Η μέθοδος clinical Pilates απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας και φυσικής κατάστασης όπου άλλα προγράμματα άσκησης δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Ο θεραπευτής προσαρμόζει το πρόγραμμα ασκήσεων στις ιδιαιτερότητες και ικανότητες του ασκούμενου συνεκτιμώντας όλες τις συνιστώσες της φύσης του προβλήματος του. Εκπαιδεύει τον ασκούμενο να κατανοήσει το πώς  λειτουργεί το σώμα του και κατ’ επέκταση τον τρόπο με τον οποίο μπορεί αυτός να το διαχειριστεί σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του. Για αυτό τον λόγο το clinical Pilates γίνεται μόνο σε ολιγομελή τμήματα και προϋποθέτει την άριστη συνεργασία θεραπευτή – ασθενούς.

Πώς είναι ένα πρόγραμμα Clinical Pilates;

Σε ένα πρόγραμμα Clinical Pilates μπορείς να εντάξεις ασκήσεις εδάφους (matwork), ασκήσεις σε reformer καθώς και να εμπλουτίσεις το ασκησιολόγιο σου με εξοπλισμό όπως μπάλες, βαράκια, λάστιχα και rings. Το μάθημα μπορεί να είναι από 45 λεπτά μέχρι 1 ώρα και περιλαμβάνει διαφόρων ειδών πολυεπίπεδων ασκήσεων και στο τέλος διατάσεις.

Που μπορούμε να σε βρούμε;

Στο Clinical Pilates Studio Marina’s Motion.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marina’s Motion (@marinasmotion)

Διάβασε ακόμη