Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Η επιτυχημένη έκθεση βιώσιμης μόδας και τέχνης “REVIVE” ταξιδέυει στο Λονδίνο

Η έκθεση παρουσιάζει τη δουλειά 13 ανερχόμενων Κύπριων σχεδιαστών.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στη Η Υπάτη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο ( 13 St James’s Square, St. James’s, London SW1Y4LB) από τις 26 Σεπτεμβρίου – 5 Οκτωβρίου. Δευτέρα – Παρασκευή από τις 10π.μ – 3μ.μ.

Η έκθεση REVIVE, που διοργανώνεται από το Fashion Heritage Network Cyprus (FHNC), προβάλλει τη σύγχρονη βιώσιμη μόδα και τέχνη, εμπνευσμένη από τις πλούσιες παραδόσεις της Κύπρου. Το FHNC συγκεντρώνει νέους Κύπριους σχεδιαστές μόδας και δημιουργούς με πάθος, οι οποίοι επιθυμούν να εξερευνήσουν και να γιορτάσουν την κυπριακή κληρονομιά της μόδας, μέσω μηδενικών αποβλήτων και βιώσιμων σχεδίων μόδας και έργων τέχνης. Η έκθεση παρουσιάζει τη δουλειά 13 ανερχόμενων Κύπριων σχεδιαστών και καλλιτεχνών, που αντλούν έμπνευση από τις πολιτιστικές πρακτικές της Κύπρου από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Με στόχο να συνδυάσει την ηθική και την αισθητική, το FHNC επιδιώκει να τονώσει, να ανακαλύψει ξανά και να επανεφεύρει στοιχεία της κυπριακής κληρονομιάς της μόδας και να επικοινωνήσει αυτές τις δημιουργικές αλλαγές σε ένα ευρύτερο κοινό, μέσω της σύγχρονης και βιώσιμης μόδας.

Η έκθεση “REVIVE”, είναι ένας μοναδικός συνδυασμός πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονης μόδας και τέχνης, με τις δημιουργίες των συμμετεχόντων να είναι βασισμένες σε πολιτιστικές πρακτικές. Οι επισκέπτες μπορούν να αναμένουν να δουν παραδοσιακά τεχνουργήματα όπως ύφανση καρεκλών, αγγεία, κοσμήματα και κεντημένες δαντέλες, καθώς και στοιχεία που σχετίζονται με σημαντικά γεγονότα, όπωςκόλιβα και γαμήλιες παραδόσεις, και καθημερινές πρακτικές όπως η γεωργία, η καλλιέργεια και οι παραδόσεις τροφίμων.

Το FHNC πιστεύει ότι η δεξιοτεχνία και οι τοπικές πολιτιστικές πρακτικές, είναι ζωτικής σημασίας για την αυτοδυναμία, την επίγνωση, την κοινωνικο-πολιτιστική ευημερία και την οικοδόμηση κοινότητας. Αυτές οι πεποιθήσεις αντικατοπτρίζονται στην έκθεση “REVIVE” του FHNC που προσφέρει πολύτιμες προοπτικές για τη χειροτεχνία και τις τοπικές παραδόσεις. Η έκθεση επίσης, αυξάνει την ευαισθητοποίηση για τη σημασία της βιωσιμότητας στη βιομηχανία της μόδας, καθώς και παρουσιάζει τον τρόπο που η κυπριακή κληρονομιά της μόδας είναι ιστορικά βιώσιμη, μέσω πρακτικών όπως η επαναχρησιμοποίηση, οι φυσικές βαφές, η επισκευή και η ανακύκλωση.

Εκτός από την προβολή κομματιών μόδας και τέχνης, η έκθεση FHNC προωθεί τη δέσμευση και τη συμμετοχή των νέων, φέρνοντας κοντά νέους Κύπριους σχεδιαστές και καλλιτέχνες από διαφορετικές κοινότητες που ζουν στην Κύπρο ή τη διασπορά, για να συνεργαστούν και να ανταλλάξουν ιδέες. Μέσω της τέχνης, το FHNC στοχεύει να δημιουργήσει διάλογο και να γεφυρώσει την επικοινωνία μεταξύ όλων των Κυπρίων.

“Είμαστε ενθουσιασμένοι που προσκαλούμε όλους να συμμετάσχουν μαζί μας για να γιορτάσουμε τις πολιτιστικές πρακτικές της Κύπρου μέσω της βιώσιμης μόδας και τέχνης στην έκθεση REVIVE”, λέει η Χριστίνα Δυμιώτη, Διευθύντρια του FHNC.

“Βυθιστείτε στην ομορφιά και τη μοναδικότητα της κυπριακής κληρονομιάς μόδας που ερμηνεύεται εκ νέου για τον σύγχρονο κόσμο, εξερευνώντας παράλληλα τη σημαντική σύνδεση μεταξύ βιωσιμότητας και πολιτιστικής διατήρησης. Ζήστε τη μεταμόρφωση της κυπριακής κληρονομιάς μόδας μέσα από τα μάτια νέων Κυπρίων σχεδιαστών και καλλιτεχνών και εμπνευστείτε από τις καινοτόμες και δημιουργικές προσεγγίσεις τους στο σχέδιο μόδας και την τέχνη. Μην χάσετε αυτήν την αποκλειστική έκθεση σύγχρονης βιώσιμης μόδας που αποτίει φόρο τιμής στις πλούσιες πολιτιστικές παραδόσεις της Κύπρου στην καρδιά του Λονδίνου.”

Αυτή η αποκλειστική έκθεση είναι μια συνεργασία με τη Υπάτη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο και το Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κύπρου.

Η έκθεση υποστηρίζεται από την Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία στην Κύπρο, την Ύπατη Αρμοστεία της Αυστραλίας στην Κύπρο, Royal Commonwealth Society, Fashion Revolution Cyprus, Commonwealth Fashion Council, Home for Cooperation, Circular Economy Alliance, LCOY Cyprus, Lefkoşa Gençlik Derneği.

Χορηγός Επικοινωνίας της έκθεσης “REVIVE’ είναι το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ).

Οι σχεδιαστές μόδας και καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν:

● Άννα Μιχαηλίδου (Γιαβρι μου) – Σχεδιαστής Μόδας και Κλωστοϋφαντουργίας

● Ανδριάνη Παναγίδη και Βαλεντίνα Κουτσούδη (Folkmona) – Σχεδιάστριες Μόδας και Κλωστοϋφαντουργίας

● Αντιγόνη Παπαγεωργίου – Σχεδιάστρια μόδας

● Δανάη Πάτσαλου – Εικαστικός Καλλιτέχνης

● Ilkan Koral – Σχεδιαστής μόδας

● Ειρήνη Παναγή – Σχεδιάστρια μόδας

● Κασσάνδρα Μπέικερ – Σχεδιάστρια Μόδας

● Μιχάλης Παντελίδης – Σχεδιαστής Μόδας και Κλωστοϋφαντουργίας

● Milan Theophilou-Woolley – Εικαστικός Καλλιτέχνης

● Rengin Akcan – Σχεδιάστρια μόδας

● Şüküfe Emirtaneoğlu – Εικαστικός Καλλιτέχνης

● Βαλεντίνα Κουτσούδη – Σχεδιάστρια μόδας

● Yasmin Avdji – Εικαστικός Καλλιτέχνης

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ όπως επικοινωνήσετε μαζί μας στο [email protected]

Διάβασε ακόμη