Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Η επίδραση των υπολογιστών και tablets στην υγεία σου

Ο Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Mediterranean Hospital Cyprus, Ζήσης Δημητριάδης εξηγεί.

Η καθιστική ζωή μας είναι όλο και περισσότερο συνυφασμένη με την χρήση υπολογιστών και tablets. Ωστόσο, η συχνή εκτέλεση εργασιών σε αυτές τις συσκευές έχει αρνητική επίδραση στην υγεία μας, ειδικά στην ψυχολογία και την καρδιά μας.

Η συνεχής εκτέλεση εργασιών σε υπολογιστές και tablets μειώνει την φυσική δραστηριότητα και αυξάνει τον χρόνο που περνάμε καθιστοί. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας όπως παχυσαρκία, διαβήτης και καρδιακές παθήσεις. Επίσης, οι χρήστες μπορεί να υποφέρουν από εξάνθημα και ερυθρότητα στο δέρμα τους λόγω της έκθεσης στην ακτινοβολία από τις οθόνες.

Όσον αφορά την ψυχολογία μας, η συνεχής χρήση υπολογιστών και tablets μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του στρες και της έντασης των νεύρων, καθώς και σε επιδείνωση της ποιότητας του ύπνου. Ακόμη, η υπερβολική χρήση ηλεκτρονικών συσκευών μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση των σχέσεων μας, μειώνοντας την ανθρώπινη επαφή.

Διάβασε ακόμη – 5 συμβουλές από τον ειδικό για να διαφυλάξεις την υγεία της καρδιά σου το καλοκαίρι

Όταν χρησιμοποιούμε υπολογιστές ή tablets για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να αυξηθεί η πίεση στο μυαλό μας, καθώς και το άγχος και η κατάθλιψη. Οι συνέπειες αυτές μπορεί να επηρεάσουν την απόδοση μας στην εργασία που εκτελούμε στον υπολογιστή, καθώς και τη γενικότερη διάθεση μας κατά την διάρκεια της ημέρας.

Παρόλο που οι υπολογιστές και τα tablets αποτελούν σημαντικά εργαλεία για την εκτέλεση της εργασίας τους, οι χρήστες πρέπει να είναι επίσης επιδέξιοι και στον έλεγχο της χρήσης τους, ώστε να προστατεύσουν την σωματική και ψυχολογική τους κατάσταση.

Για να προλαμβάνουμε τις αρνητικές επιπτώσεις, χρειάζεται να κάνουμε συχνά διαλείμματα και να ασκούμε κατάλληλη σωματική δραστηριότητα. Επίσης, μπορούμε να επιλέγουμε να μειώσουμε την εκτέλεση εργασιών σε αυτές τις συσκευές και να αυξήσουμε το χρόνο που αφιερώνουμε στην φυσική δραστηριότητα και την ανθρώπινη επαφή.

Ευχαριστίες στον Διευθυντή Καρδιολογικής Κλινικής Mediterranean Hospital Cyprus, Ζήση Δημητριάδη, Instagram: @zisis.demetriades, Facebook: Ζήσης Δημητριάδης, τηλ. 25200107, email:[email protected]website: www.cardio-dimitriadis.com

Φωτογραφία: istock 

Διάβασε ακόμη