Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Αυγούστα Θεοδούλου: Η επίδειξη της συλλογής “Αναδρομή”

Η συλλογή αποτελεί μια ωδή στην Κύπρο.

H σχεδιάστρια μόδας Αυγούστα Θεοδούλου, στη νέα της συλλογή που έχει τίτλο “Αναδρομή”, επιχειρεί να ακολουθήσει το νήμα της Ιστορίας και από το παρόν να φτάσει να αγγίξει κάτι από την Κύπρο της αρχαιότητας. Η συλλογή αποτελεί μια ωδή στην Κύπρο. Αφετηρία έμπνευσης είναι ένα από τα φημισμένα της Βασίλεια, αυτό των Σόλων, με τις ελληνικές και αργότερα ρωμαϊκές επιρροές, δείγμα όσων συνθέτουν τον πολιτισμικό πλούτο ενός νησιού που για αιώνες αποτελεί κορυφαίο σταυροδρόμι αλληλεπιδράσεων. Πιο συγκεκριμένα, στοιχεία έμπνευσης αποτελούν οι γεωμετρικές αναπαραστάσεις της Κυπρογεωμετρικής περιόδου, τα ψηφιδωτά, το εντυπωσιακό αρχαίο θέατρο των Σόλων, τα μεταλλικά αντικείμενα και τα κεραμικά της εποχής του χαλκού. Αυτά διαμορφώνουν έναν καμβά στους χρωματισμούς του κυπριακού τοπίου.

Οι Σόλοι βρίσκονται στα κατεχόμενα, όπως και ένα σημαντικό κομμάτι της κληρονομιάς του
τόπου της. Για δεκαετίες, σημαντικές ιστορικές τοποθεσίες όπως οι Σόλοι, είναι ελάχιστα
προσβάσιμες με αποτέλεσμα να έχουν ατονίσει ως πολιτισμικές αναφορές. Η ίδια προέρχεται από προσφυγική οικογένεια, με μητέρα από την Αγία Τριάδα. Της δημιουργούνται, έτσι, έντονα συναισθήματα όταν συλλογίζεται αυτή τη διάσταση των συνεπειών της τουρκικής εισβολής και παράνομης κατοχής: Η κατοχή θολώνει και περιορίζει τον ιστορικό μας ορίζοντα. Κάθε προσπάθεια να δούμε την ιστορική διαδρομή του τόπου μέσα στους αιώνες δυσκολεύεται να πάει πέρα από την εποχή της εισβολής.

Διάβασε ακόμη – Αυγούστα Θεοδούλου: Yφαίνοντας Ιστορίες

Η αναφορά στην κατοχή είναι αναπόφευκτη, την οποία η σχεδιάστρια την επιτυγχάνει
δημιουργώντας γραμμικά γεωμετρικά μοτίβα από τα δύο κομμάτια της μοιρασμένης Κύπρου, το ελεύθερο και το κατεχόμενο, καθώς επίσης και το γεωγραφικό σχήμα ολόκληρου του νησιού, αφήνοντας ένα μήνυμα ενάντια σε κάθε είδους διαίρεσης ή κατοχής, όπως επίσης την ανάγκη για ειρήνη.

 

Η εκδήλωση
Η επίδειξη της Αυγούστας Θεοδούλου έλαβε χώρα το Σάββατο, 20 Μαΐου, στην Κύπρο, και πιο συγκεκριμένα στον όμορφο βοτανόκηπο του Εκπαιδευτικού Κέντρου Ατσάς στη Σκουριώτισσα, μετά από πρόσκληση του Κέντρου να παρουσιάσει τη νέα της συλλογή στον χώρο του. Το Κέντρο Ατσάς βρίσκεται στο ελεύθερο τμήμα του Διαμμερίσματος Μόρφου, κοντά στην πράσινη γραμμή και μόλις 3 χιλιόμετρα από την τοποθεσία του αρχαίο Βασιλείου των Σόλων. Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα της Πρέσβειρας της Γαλλίας στην Κύπρο, Salina GrenetCatalano. Το σύνολο των εισπράξεων διατέθηκε για τη στήριξη της του Κέντρου “Αροδαφνούσα” που λειτουργεί ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου σε καρκινοπαθείς.



Υποδοχή του κοινού

Κατά την προλόγιση της επίδειξης, σειρά ομιλητών εκφράστηκαν με πολύ θερμά λόγια για τη
δουλειά της Αυγούστας Θεοδούλου και τη θεματολογία που επέλεξε, ανάμεσα σε αυτούς, η διακεκριμένη δημοσιογράφος κα. Ελίτα Μιχαηλίδου και ο Υφυπουργός Πολιτισμού της Κύπρου, κ. Μιχάλης Χατζηγιάννης.

Η επίδειξη έγινε δεκτή με ιδιαίτερα θετικά σχόλια από το κοινό που είχε την ευκαιρία να δει τις δημιουργίες της σχεδιάστριας στον ανθισμένο βονατόκηπο του Κέντρου Ατσάς, το οποίο
βρίσκεται μέσα στο φυσικό περιβάλλον και πολύ κοντά στο αρχαίο Βασίλειο των Σόλων. Η
Αυγούστα έλαβε αρκετά σχόλια θαυμασμού και εκτίμησης για το ιδιαίτερο στυλ και τις τεχνικές που χρησιμοποιεί στις δημιουργίες της. Πάνω από όλα όμως, πολλοί εξέφρασαν την εντύπωση που τους προκάλεσε ο επιτυχημένος τρόπος που η σχεδιάστρια κατάφερε να συνδυάσει το νέο της fashion statement μαζί με στοιχεία από την παράδοση, την ιστορία, και μια τολμηρή αναφορά στο πρόβλημα της τουρκικής Κατοχή που συνεχίζει εδώ και δεκαετίες.

Σύνδεσμοι και επικοινωνία
avgoustatheodoulou.com
facebook.com/augousta.theodoulou
instagram.com/avgoustatheodoulou/
Avgousta Theodoulou – Fashion Designer
Email 

Φωτογραφίες: Ανδρέας Χαραλάμπους

Διάβασε ακόμη