Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023

Η έκθεση “Η μέρα ξεκινά τη νύχτα” του Λευτέρη Τάπα στο NiMAC

Μια έκθεση για τη σύζευξη των αντιθέτων, του φωτός με το σκοτάδι. 

Το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας NiMAC σε συνεργασία με το Ίδρυμα Πιερίδη παρουσιάζει στο πλαίσιο του θεσμού Project Room την έκθεση του εικαστικού Λευτέρη Τάπα με τίτλο “Η μέρα ξεκινά τη νύχτα”, που θα έχει διάρκεια από τις 22 Μαΐου μέχρι και τις 24 Ιουλίου 2021. 

Μέσω του Project Room, το Κέντρο προσκαλεί καλλιτέχνες να χρησιμοποιήσουν τον χώρο του NiMAC ως ένα τρισδιάστατο πεδίο έκφρασης, όπου μπορούν να αναπτύξουν τις εικαστικές, εννοιολογικές και φιλοσοφικές τους αναζητήσεις στη χωρική πραγματικότητα των τριών διαστάσεων. 

Ο Λευτέρης Τάπας επιλέγει να εστιάσει στη σύζευξη των αντιθέτων – του φωτός με το σκοτάδι – και μέσα από μία επαναληπτική και αναστοχαστική διαδικασία αναζήτησης προσκαλεί τον θεατή σε ένα συναρπαστικό ταξίδι προς το φως. 

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος, η πορεία στον χώρο της έκθεσης είναι “μια κυκλική διαδικασία, μια Σισύφεια πορεία, που εξελίσσεται κλιμακωτά, ξεκινώντας από ένα χώρο που παραπέμπει στη νύχτα και σιγά σιγά διασχίζοντας τον, το σκηνικό αλλάζει για να γίνει μέρα. Ένας αέναος κύκλος που μόλις τελειώσει ξεκινάει πάλι από την αρχή. Η σειρά που έχουν τα έργα σχετίζεται με τις ώρες, πρόκειται για μια διφορούμενη πορεία μέσα στον χρόνο, από το σούρουπο ως την αυγή και από την ανατολή μέχρι τη δύση.” Ο θεατής περιπλανιέται μέσα στο σκηνικό ενός τοπίου που υποδηλώνει έναν μαγικό κόσμο από φυσικά φαινόμενα ή στοιχεία, όπως το λυκόφως, η ανατολή και το ηλιοβασίλεμα, μέσα στα οποία συνδέονται με ποιητικές αντιστοιχίες το απρόβλεπτο της θάλασσας, ο ορίζοντας που χωρίζει το γνωστό από το άγνωστο ή το memento mori μιας έκλειψης. 

Η έκθεση περιλαμβάνει σχέδια με μολύβι και μελάνι, εγκαταστάσεις γλυπτών από χαρτί και jesmonite, μεγάλων διαστάσεων κοπτικά, ήχο και εγκαταστάσεις με βίντεο animation για να συνθέσει μια ατμόσφαιρα ή περιβάλλον που μελετά τον χρόνο, τον χώρο, την ελπίδα και την ανάγκη για ένα εσωτερικό μετασχηματισμό-μεταμόρφωση. 

Διάρκεια έκθεσης: 22 Μαΐου – 24 Ιουλίου 2021 

Ωράριο έκθεσης: Τρίτη – Σάββατο: 10:00 – 21:00

Info: Παλιάς Ηλεκτρικής 19, Λευκωσία, τηλ.: 22797400, www.nimac.org.cy, www.facebook.com/NiMACnicosia/ 

Διάβασε ακόμη