Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η ειδικός απαντά σε 5 απορίες που αφορούν την καφεϊνη

Η Κλινική Διαιτολόγος/Διατροφολόγος, Μαρία Πολυβίου αναλύει διάφορα ερωτήματα γύρω από την καφεΐνη.

Όλα όσα θέλεις να μάθεις για την αγαπημένη σου καθημερινή συνήθεια που για πολλούς είναι ένας εθισμός.

Η καφεΐνη προκαλεί εθισμό;

Oι άνθρωποι συχνά αναφέρουν ότι είναι “εθισμένη στην καφείνη με τον ίδιο τρόπο που λένε ότι είναι “εθισμένοι στα ψώνια, τη δουλειά ή τη τηλεόραση. Η καφείνη δεν προκαλέι εθισμό. Η διακοπή κατανάλωσης της, μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, κόπωση ή υπνηλία σε μερικά άτομα. Αυτά τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν μόνο μία μέρα και μπορούν να αποφευχθούν εάν η πρόσληψη καφείνης μειωθεί σταδιακά.

Η καφεΐνη αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα;

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφεΐνης δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και δεν αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης ούτε προκαλεί ακανόνιστο καρδιακό παλμό. Μια ελαφρά, προσωρινή αύξηση της αρτηριακής πίεσης έχει παρατηρηθεί με την κατανάλωση καφεΐνης σε άτομα που είναι ευαίσθητα στην καφεΐνη. Ωστόσο, τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση είναι καλύτερο να συμβουλεύονται τους επαγγελματίες υγείας σχετικά με την πρόσληψη της καφεΐνης.

Διάβασε ακόμη – Ποιες τροφές βοηθούν στην απορρόφηση του σιδήρου;

Η καφεΐνη αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση οστεοπόρωσης;

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να αυξήσει την απώλεια ασβεστίου στα ούρα. Ωστόσο, έχει βρεθεί ότι οποιαδήποτε απώλεια είναι ελάχιστη και η πρόσληψη καφεΐνης σε φυσιολογικά επίπεδα δεν φαίνεται να επηρεάζει την ισορροπία του ασβεστίου ή την οστική πυκνότητα. Πιο πρόσφατες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι, η πρόσληψη καφεΐνης δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου για οστεοπόρωση, ιδιαίτερα σε γυναίκες που καταναλώνουν επαρκή ποσότητα ασβεστίου.

Οι εγκυμονούσες ή οι γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες πρέπει να αποφεύγουν την καφεΐνη;

Ένας μεγάλος αριθμός μελετών εξέτασε τις επιδράσεις των ροφημάτων που περιέχουν καφείνη στους αναπαραγωγικούς παράγοντες. Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι, η μέτρια κατανάλωση καφείνης είναι ασφαλής για μια εγκυμονούσα και το έμβρυο. Τα αποτελέσματα των μελετών σχετικά με την πρόσληψη καφείνης κσι τον χρόνιο που χρειάστηκε για τη σύλληψη δεν έδωσαν επαρκή ενδείξεις ότι η κατανάλωση ροφημάτων που περιέχουν καφείνη μπορεί να μειώσει την πιθανότητα σύλληψης. Επιπλέον, πρόσφατες μελέτες δεν έχουν βρει καμία συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης καφείνης και της αποβολής ή της ανώμαλης εμβρυικής ανάπτυξης. Ωστόσο, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με τις επιπτώσεις των υψηλών δόσεων καφείνης και είναι καλύτερο να μειώνεται η πρόσληψή της κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης (200 mg ανά ημέρα).

Διάβασε ακόμη – Κατακράτηση υγρών: Αντιμετώπισε την μέσω της διατροφής

Υπάρχουν θετικές επιδράσεις για την καφεΐνη;

Η καφεΐνη αυξάνει τόσο τα επίπεδα εγρήγορσης όσο και το εύρος προσοχής. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η καφεΐνη μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη. Το τσάι, ο καφές και η σοκολάτα, έχει βρεθεί ότι περιέχουν αντιοξειδωτικά τα οποία φαίνεται να έχουν οφέλη για την υγεία της καρδίας και της πρόληψης του καρκίνου. Τέλος, η καφεΐνη είναι γνωστό ότι βοηθά μερικούς ανθρώπους που πάσχουν από άσθμα.

Ευχαριστίες στη Mαρία Πολυβίου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (BSc, MSc), τηλ.: 99008566, email: [email protected], Facebook: Μαρία Πολυβίου-Κλινική Διαιτολόγος/Διατροφολόγος, Instagram: dietitianmariapolyviou.

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη