Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021

Hobby-therapy: 5 χόμπι που θα βελτιώσουν τη διάθεσή σου

Πώς να χαλαρώνεις δημιουργικά.

Τα χόμπι μάς χαλαρώνουν και δρουν ψυχοθεραπευτικά επάνω μας και αυτό είναι κάτι που έχει αποδειχτεί και επιστημονικά. Τα αποτελέσματα μελέτης, που δημοσιεύτηκαν σε ηλεκτρονική επιστημονική επιθεώρηση, την Journal of the American Art Therapy Association, δείχνουν ότι αρκεί η δημιουργική δραστηριότητα για 45 λεπτά για να μειωθεί το άγχος, ανεξάρτητα από το αν διαθέτουμε ή όχι το ταλέντο να διακριθούμε σε αυτήν. Κράτησε αυτή την πληροφορία και, κάθε φορά που θα νιώθεις το άγχος να σε κατακλύζει, κάνε ένα διάλειμμα και ασχολήσου με το αγαπημένο σου χόμπι.

Διάβασε ακόμη – Μη σταματάς να ονειρεύεσαι

Κηπουρική vs στρες

Να είναι η επαφή με τη φύση, έστω και σε εκδοχή γλάστρας, να είναι το πράσινο χρώμα και η αίσθηση του χώματος στα χέρια σου; Ό,τι κι αν είναι, σκαλίζοντας και φυτεύοντας μικρά φυτά, θα νιώσεις καλύτερα. Το επιβεβαιώνει και η επιστήμη. Οι συγγραφείς μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Health Psychology διαπίστωσαν ότι η κηπουρική μειώνει την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη, και ενισχύει τη θετική διάθεση.

Tip: Φύτεψε μικρά αρωματικά φυτά και βότανα στη βεράντα, στον κήπο ή σε γλαστράκια στην κουζίνα σου. Εκτός από την ομορφιά, θα έχεις πάντα φρέσκα μυρωδικά για τη μαγειρική σου.

Ζωγραφική vs στρες

Στην αγορά θα βρεις πολλά βιβλία “ιχνογραφίας” για ενήλικες, στα οποία μπορείς να ζωγραφίσεις περισσότερο ή λιγότερο αφηρημένα σχέδια, με χρώματα ή ασπρόμαυρα, και να αδειάσεις το μυαλό σου από κάθε έγνοια.

Tip: Προχώρησέ το ένα βήμα παρακάτω. Στρώσε στο πάτωμα ένα μεγάλο φύλλο χοντρό χαρτί, πάρε μερικά χρώματα και πινέλα και κάνε αφηρημένα σχέδια ή ζωγραφική με πιτσιλιές. Πού ξέρεις, ίσως κάπως έτσι να ξεκίνησε και ο φημισμένος γι’ αυτού του είδους τη ζωγραφική Jackson Pollock.

Πλέξιμο vs στρες

Η επαναλαμβανόμενη κίνηση που κάνουν τα χέρια όταν πλέκεις σε βοηθά να ζεις τη στιγμή περίπου όπως ο διαλογισμός. Πυροδοτεί όμως και μια χημική διαδικασία στο σώμα σου, αφού ενισχύει την απελευθέρωση της σεροτονίνης, μιας ορμόνης που σε κάνει να νιώθεις ήρεμη και σου φτιάχνει τη διάθεση.

Μαγειρική vs στρες

Η μαγειρική, όπως και η ζαχαροπλαστική συμβάλλουν στην καταπολέμηση του στρες. Μόνο και μόνο το ανακάτεμα των υλικών με δύναμη είναι σίγουρα ένας καλός τρόπος εκτόνωσης. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Χρειάζεται να αφοσιωθείς σε αυτό που κάνεις, να ψιλοκόψεις, να μετρήσεις υλικά, να ζυγίσεις, να ανακατέψεις, να υπολογίσεις θερμοκρασίες και χρόνους. Όλη αυτή η ενασχόληση κρατά το μυαλό σου μακριά από τα προβλήματα και τα άγχη.

Πηγή: Madame Figaro

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη