Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

H σωστή περιποίηση και styling για λιπαρά μαλλιά

Λιπαρά μαλλιά, ένα πρόβλημα που απασχολεί πολλές γυναίκες και που σίγουρα θέλουμε να καταπολεμήσουμε με κάθε τρόπο.

Είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα των μαλλιών και προκαλεί τις περισσότερες bad hair days. Μάθε γιατί εμφανίζεται και πώς μπορείς να την εξαφανίσεις. “Έχω λιπαρά μαλλιά” λες, αλλά ξέρεις γιατί και πώς θα το αντιμετωπίσεις;

Οι αιτίες

Όταν οι σμηγματογόνοι αδένες του τριχωτού της κεφαλής υπερλειτουργούν, τότε εμφανίζεται υπερβολική λιπαρότητα στα μαλλιά. Αυτή η ανισορροπία στους συγκεκριμένους αδένες άλλοτε είναι γονιδιακή, άλλοτε οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές και άλλοτε αποδίδεται σε εξωτερικές αιτίες, όπως η χρήση προϊόντων styling ή φαρμάκων. Όμως και ο τύπος μαλλιών παίζει σημαντικό ρόλο, αφού όσοι έχουν λεπτά μαλλιά έχουν και περισσότερους σμηγματογόνους αδένες στο τριχωτό, με αποτέλεσμα να παράγεται περισσότερη λιπαρότητα.

Η περιποίηση

  1. Οι γνώμες εδώ διίστανται: Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα λιπαρά μαλλιά χρειάζονται συχνό λούσιμο ώστε να απομακρύνονται το σμήγμα και η λιπαρότητα, ενώ άλλοι θεωρούν ότι το συχνό λούσιμο ενεργοποιεί τους σμηγματογόνους αδένες και παράγουν ακόμη περισσότερη λιπαρότητα.
  2. Αν δεν είσαι σίγουρη ποια είναι η σωστή επιλογή, καλό είναι να πειραματιστείς: Δοκίμασε να λούζεις τα μαλλιά σου κάθε δύο ή τρεις μέρες και, αν διαπιστώσεις ότι η λιπαρότητα μειώνεται, ακολούθησε αυτό το σύστημα, διαφορετικά, μπορείς να τα λούζεις όσο συχνά χρειάζεται. Σε κάθε περίπτωση, απόφυγε τα σαμπουάν για βαθύ καθαρισμό που μπορεί να είναι πραγματικά επιθετικά για το τριχωτό και να προκαλέσουν πρόβλημα αντί να το λύσουν.
  3. Προτίμησε απαλά προϊόντα, ειδικά για το συγκεκριμένο τύπο μαλλιών, που, χάρη στη σύνθεσή τους, βοηθούν στην εξισορρόπηση του τριχωτού. Επίσης, φρόντιζε να απλώνεις το κοντίσιονερ πολύ προσεκτικά μόνο στις άκρες, ποτέ στις ρίζες και να ξεπλένεις τα μαλλιά μόνο με χλιαρό νερό και όχι πολύ ζεστό, γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την παραγωγή λιπαρότητας.
  4. Μία φορά την εβδομάδα εφάρμοσε μια θεραπεία, που θα την απλώνεις πριν από το λούσιμο σε στεγνά μαλλιά, μόνο στις ρίζες, απορροφά το σμήγμα και τα κατάλοιπα από το δέρμα του κεφαλιού και δίνει αίσθηση φρεσκάδας και καθαριότητας.

Το styling

Από τη μία, τα λεπτά μαλλιά με τάση λιπαρότητας χρειάζονται όγκο και λάμψη για να δείχνουν περιποιημένα, από την άλλη, τα προϊόντα styling αφήνουν κατάλοιπα που επιδεινώνουν το πρόβλημα.

  • Μια πρακτική λύση που δίνει όγκο και κράτημα αλλά παράλληλα μειώνει τη λιπαρότητα είναι το ξηρό σαμπουάν, σε μορφή σπρέι ή πούδρας. Επίσης, τα λιπαρά μαλλιά πρέπει να τα χτενίζεις και όχι να τα βουρτσίζεις, γιατί η βούρτσα είναι πιθανό να μεταφέρει το σμήγμα από το τριχωτό προς το μήκος και τις άκρες.
  • Ένα μυστικό για να έχεις πάντα περιποιημένα χτενίσματα είναι να διατηρείς τα μαλλιά σου σε κοντό ή μέτριο μήκος. Έτσι, δε θα χρειάζονται ιδιαίτερο styling και θα τα ελέγχεις πιο εύκολα.

Πηγή: Madame Figaro

Φωτογραφία: iStock

Διάβασε ακόμη