Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

“Brandon”: Μια παράσταση βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα

Η παράσταση είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και αφορά σε ένα έγκλημα μίσους.

Η Κεντρική Σκηνή της ΕΘΑΛ παρουσιάζει το έργο “Brandon” της Μαρίνας Βρόντη από τις 20 Μαρτίου. Πρόκειται για μια ιστορία βασισμένη στα πραγματικά γεγονότα που σημειώθηκαν στην Νεμπράσκα των ΗΠΑ και την άγρια δολοφονία του Brandon Teena. Ένα έγκλημα μίσους για λόγους ταυτότητας φύλου, που τράβηξε παγκόσμια τα φώτα της δημοσιότητας και έδωσε ώθηση στην τρανς κοινότητα της Αμερικής να θέσει ανοικτά το θέμα της βίας και των προβλημάτων που βιώνουν τα τρανς άτομα.

Όσο κι αν θέλουμε να περηφανευόμαστε πως αποδεχόμαστε οποιοδήποτε άτομο όπως είναι, αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα. Καθημερινά αντιμετωπίζουμε δείγματα βίας και ρατσισμού για ό,τι δεν μας είναι οικείο, επιθυμούμε να το εξαφανίσουμε ή να το εξευτελίσουμε. Η ιστορία του Brandon Teena θα μπορούσε να συμβεί κι εδώ. Το έργο είναι ένας καθρέφτης της κοινωνίας μας. Και απαντά στο ερώτημα τι τελικά θεωρούμε τερατώδες και ανώμαλο; Η βία που κατοικεί μες στο μυαλό των ανθρώπων και εκφράζεται με τις πράξεις τους; Ή η ταυτότητα φύλου, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, το χρώμα, η ιθαγένεια και η μορφή του σώματος ενός ανθρώπου;

Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Μαρίνας Βρόντη, τα σκηνικά/κοστούμια υπογράφει ο Γιώργος Γιάννου, την μουσική επιμέλεια η Στέλλα Βοσκαρίδου, την κίνηση η Χλόη Μελίδου και το σχεδιασμό φωτισμών ο Βασίλης Πετεινάρης. Βοηθός σκηνοθέτη η Μυρτώ Κουγιάλη. Πρωταγωνιστούν οι Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, Γιώργος Ευαγόρου, Σοφία Καλλή, Φώτης Καράλης, Άνθη Κάσινου, Αρίστη Σπύρου, Θέκλα Φλουρή.


Με αφορμή την εν λόγω παράσταση, η ΕΘΑΛ συνεργάζεται με την Accept ΛΟΑΤΙ Κύπρου. Μετά το τέλος της παράστασης (σε Λεμεσό και Λευκωσία) εκπρόσωποι της Accept ΛΟΑΤΙ Κύπρου θα βρίσκονται μαζί μας για μια ανοιχτή συζήτηση.

Info: Παραστάσεις: 21, 27, 28 Μαρτίου & 10, 11 Απριλίου (Θέατρο της ΕΘΑΛ, Λεμεσός), 3, 4, 5 Απριλίου (Θέατρο Δέντρο, Λευκωσία), 17 Απριλίου (Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου). Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 6.30μ.μ. Εισητήρια: www.soldoutticketbox.com, τηλ.: 25877827.

Διάβασε ακόμη