Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη: Μιλά για τους λόγους που είναι πραγματικά υπέροχο να είσαι μητέρα

Η Πρώτη Κυρία αποκλειστικά στη Μadame Figaro.

Της Χριστίνας Πολυκάρπου  

Με την ευκαιρία της Ημέρας της Μητέρας ζητήσαμε από τη σύζυγο του Προέδρου της Δημοκρατίας, μητέρα τεσσάρων παιδιών, να μας απαριθμήσει τους 10+1 λόγους για τους οποίους είναι πραγματικά υπέροχο να είναι μητέρα.

Δύσκολα θα μπορούσα να απαριθμήσω τους λόγους για τους οποίους είναι υπέροχο να είσαι μητέρα. Ακόμη και η έννοια της μητρότητας ή το μητέρα, δεν είναι απλό να ερμηνευθούν και να αποδοθούν με λέξεις.

  • Kατά τη γνώμη μου η στιγμή που γίνεται μητέρα μια γυναίκα, είναι η ώρα που συνειδητοποιεί την σπουδαιότητα του να δίνεσαι άνευ όρων σε ένα πλάσμα, χωρίς κανένας να το ορίζει ή να το προστάζει, για να το φροντίσεις, να το μεγαλώσεις, να το μάθεις να πορεύεται ανεξάρτητα στη ζωή.
  • Ξαφνικά το “εγώ” γίνεται “εμείς”, προτεραιότητα έχει το παιδί, η μάνα μαθαίνει να ξεπερνά προσωπικές δυσκολίες και όρια γιατί τα παιδιά αυτό χρειάζονται και να βάζει στην τελευταία θέση τον εαυτό της και τα δικά της “θέλω”. Για αυτό και η μητρότητα την εξελίσσει ως άτομο, την βελτιώνει και την καθιστά ακόμη πιο πολύτιμη για την κοινωνία συνολικά.
  • Μητέρα, για εμένα, είναι χαρά και ευλογία, είναι αφοσίωση σε κάτι άγνωστο για το οποίο δεν σε δίδαξε ποτέ κάποιος, πρέπει να πατήσεις γερά στις δικές σου γνώσεις, αρχές και αξίες για να είσαι σωστή και θετικό πρότυπο για τα παιδιά σου. Και θα κάνεις και λάθη, και θα φτάσεις στα όρια σου και θα νιώθεις ενοχές. Αλλά θα ξανασηκωθείς, πρώτα για τα παιδιά σου και μετά για σένα.
  • Μητέρα σημαίνει βεβαίως και ανάληψη μεγάλης ευθύνης έναντι του παιδιού αλλά και της κοινωνίας. Για να μεγαλώσει σωστά, σε ένα υγιές περιβάλλον, με στοργή, αγάπη, ειλικρίνεια, ελευθερία, αλλά και όρια που θα το προστατέψουν και θα το προετοιμάσουν για την ενήλικη ζωή.
  • Πραγματικά υπέροχο για μια μητέρα είναι να προσφέρει στο παιδί της, ή τα παιδιά της, το χώρο και τον χρόνο να μεγαλώνουν μαζί της και δίπλα της. Να βρίσκεται μαζί τους αλλά όχι μπροστά τους. Να είναι πρότυπο, να τα μαθαίνει, να τα εμπνέει, χωρίς να τα αιχμαλωτίζει στα δικά της “θέλω” και τα δικά της “πρέπει”.
  • Να τα μαθαίνει να είναι καλοί άνθρωποι, ωφέλιμοι στην κοινωνία, με ενσυναίσθηση αλλά και δυνατοί να ανταποκριθούν μόνοι τους στις προκλήσεις της ζωής. Να καλύπτει τις ανάγκες τους αλλά να τους μαθαίνει να είναι ανεξάρτητοι και να πατούν στα πόδια τους, να τα γνοιάζεται χωρίς να τα πνίγει, να τα παρακολουθεί χωρίς να τα κατασκοπεύει και χωρίς επικριτική διάθεση.
  • Υπέροχο είναι να προσπαθείς να δίνεις τις ευκαιρίες στα παιδιά σου για να ανακαλύψουν τα ταλέντα και τις δεξιότητες τους. Έτσι ώστε να κυνηγήσουν τα δικά τους όνειρα και να είναι ευτυχισμένα. Να είσαι εκεί και για τα μπράβο αλλά και για τις απογοητεύσεις.
  • Είμαι ευλογημένη και τυχερή και ευγνώμων που είμαι μητέρα τεσσάρων κοριτσιών, και είναι πραγματικά υπέροχο να μεγαλώνω με τις κόρες μου και να ζω την μετεξέλιξη της σχέσης μάνας – παιδιού σε αυτήν της μάνας ενήλικα. Είμαι δίπλα τους, τις ακούω, τις στηρίζω, τους δίνω δύναμη αλλά συνάμα τις παροτρύνω να έχουν πίστη, εμπιστοσύνη και να είναι δυνατές και αυτόφωτες. Η αγάπη και η φροντίδα πρέπει να συνδέονται αρμονικά με αυστηρότητα και με πραγματισμό, ώστε από νωρίς να συνειδητοποιήσουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις ο κόσμος έξω είναι σκληρός.
  • Προσωπικά όμως αντλώ και εγώ δύναμη από τη δική μου μάνα, που μας πρόσφερε και μας προσφέρει τα πάντα. Αντλώ επίσης δύναμη από τον σύζυγό μου που ως πατέρας είναι πρότυπο, είναι πάντα δίπλα μου, και τον ευχαριστώ. Πηγή απίστευτης ενέργειας είναι τα ίδια τα παιδιά, που το καθένα με τον τρόπο του, στα καλά και στα κακά, βρίσκουν τον δρόμο να ανταποδώσουν, με μια αγκαλιά, μια καλή κουβέντα, μια καλή επίδοση τους στο σχολείο, στη μουσική, στον αθλητισμό, σε ό,τι τους αρέσει. Και εκεί η συγκίνηση είναι μεγάλη.
  • Το να είσαι μάνα είναι υπέρτατη ευλογία. Όχι μόνο βιολογική αλλά και μάνα, που μπορεί να μην έχει δικά της παιδιά αλλά είναι ανοικτή αγκαλιά και καταφύγιο σε άλλα παιδάκια που το έχουν ανάγκη ή άλλους ευάλωτους συνανθρώπους μας. Έχω ζήσει τέτοιες γυναίκες και είναι πραγματικά αξιοθαύμαστες. Επιπλέον, μια μάνα μπορεί να φέρει τα χαρακτηριστικά αυτά ακόμη και στο χώρο εργασίας, ακόμη και στον τρόπο που διοικεί, να είναι πρότυπο επαγγελματία που είναι εκεί για να στηρίζει, να συμβουλεύει, να ενθαρρύνει, να δίνει χώρο και προοπτική στους νεότερους και να εμπνέει δια του παραδείγματος.

Ευχαριστώ την Madame Figaro που μου δίνει την ευκαιρία να μιλήσω για τον υπέροχο ρόλο της μητρότητας, και θέλω να αξιοποιήσω την ευκαιρία για να εκφράσω τον θαυμασμό μου για όλες τις μανάδες της Κύπρου, ειδικά τις μεγαλύτερες που αγωνίστηκαν κυριολεκτικά για να μας μεγαλώσουν και να διατηρήσουν τον κοινωνικό ιστό της Κύπρου, μιας χώρας που πέρασε εισβολή, πόλεμο, περνά κατοχή, οικονομικές κρίσεις κλπ.

Θέλω να ευχηθώ χρόνια πολλά και σε όλες τις μανούλες που είναι νεότερες και εργαζόμενες και κάθε μέρα παλεύουν σε μια δύσκολη καθημερινότητα που πολλές φορές τις εξαντλεί και τις φέρνει στα όρια τους. Είναι όντως υπέροχη η μητρότητα, όμως με πολλές προκλήσεις και το βάρος πέφτει στη γυναίκα. Θέλω να τους πω ότι τις καταλαβαίνω απόλυτα και είμαι δίπλα τους. Στον σύζυγο μου, θα προσπαθώ πάντα να είμαι η φωνή αυτής της γυναίκας ώστε συνεχώς να εφαρμόζονται νέες πολιτικές και να καλύπτονται κενά για να στηριχθεί η κυπριακή οικογένεια και ειδικά η εργαζόμενη μητέρα. Υπάρχουν οι τρόποι και είμαι περήφανη διότι ήδη έγιναν πολλά. Στα σχολεία, σε νηπιαγωγεία, στην άδεια μητρότητας, σε θέματα υγείας. Συνεχίζουμε. Γιατί οφείλουμε να στηρίξουμε τη μητέρα και να της δείξουμε μέσω μεταρρυθμίσεων που θα την διευκολύνουν πραγματικά στην καθημερινότητα της, την απεριόριστη εκτίμηση και αγάπη μας. Διότι όσο καλύτερες και πιο ευτυχισμένες είναι οι μητέρες που έχουμε, τόσο καλύτερη είναι η κοινωνία που δημιουργούμε.

Διάβασε ακόμη