Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023

H Ελένη Χαρίτωνος και επίσημα ασκούμενη στη NASA

H γυναίκα που έλαβε το τιμητικό βραβείο “Editor’s Choice” στα 17α βραβεία Madame Figaro κάνει το όνειρο της πραγματικότητα.

Της Γεωργίας Γεωργίου

Ήταν 11 Οκτωβρίου όταν στα 17α βραβεία Madame Figaro Γυναίκες της Χρονιάς, η Ελένη Χαρίτωνος ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει το τιμητικό βραβείο “Editor’s Choice”.

Η νεαρή κοπέλα συγκίνησε όλους όσοι βρίσκονταν στην αίθουσα του θεάτρου, τόσο με τα λόγια της όσο και για το πάθος και την αγάπη που εξέφραζε για αυτό που επέλεξε να ακολουθήσει από μικρή ηλικία.

Διάβασε ακόμη – Βραβεία Madame Figaro Γυναίκες της Χρονιάς 2022: Οι νικήτριες της μεγάλης βραδιάς

Χθες, 27 Δεκεμβρίου με ένα post στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram μας ενημέρωσε πως είναι επίσημα ασκούμενη στη NASA. Ένα όνειρο που γίνεται πραγματικά για την μόλις 22χρονη Κύπρια.

Συγκεκριμένα, η Ελένη Χαρίτωνος με μια φωτογραφία της να φοράει ένα t-shirt της NASA έγραψε: “BREAKING NEWS: Είμαι επίσημα ασκούμενος στη NASA!! Είπα ότι δεν θα φορέσω φανέλα της NASA μέχρι να έχω μία θέση εκεί και ΜΑΝΤΕΨΤΕ ΤΙ: Επιτέλους ήρθε η ώρα! Οι λέξεις δεν μπορούν να εξηγήσουν πώς νιώθω, αφού εξακολουθώ να επεξεργάζομαι το γεγονός ότι πλέον δεν είναι απλά ένα όνειρο αλλά η νέα μου πραγματικότητα. Μου δίνεται η ευκαιρία να δουλέψω ανάμεσα στους καλύτερους επιστήμονες της διαστημικής βιομηχανίας και να χρησιμοποιήσω την Μαθηματικά και Στατιστική Μηχανική Μάθηση για να συνεισφέρω σε ένα έργο που αποτελεί μέρος της αποστολής ARTEMIS στο NASA Glenn Research Center στο Οχάιο. 

ΥΓ: Το ποσοστό αποδοχής για πρακτική άσκηση στη NASA είναι 5%. Η όλη διαδικασία αίτησης με δίδαξε ότι ακόμα κι αν ο στόχος σου φαίνεται πέρα από τα όρια της δυνατότητας, πρέπει να ρισκάρεις. Πιστέψτε στις ικανότητές σας, ό,τι και να πει κανείς!”.

Ποια είναι η Ελένη Χαρίτωνος:
Με σπουδές στον κλάδο Μαθηματικών και Στατιστικής στη Γλασκώβη, ανακαλύπτει τον δικό της παράδεισο και τις προοπτικές της διαστημικής βιομηχανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κυνηγώντας το όνειρό της, δημιουργεί τον οργανισμό GUSEDS για Φοιτητές του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης για την Εξερεύνηση και την Ανάπτυξη του Διαστήματος, ο οποίος διοργανώνει εκδηλώσεις σε συνεργασία με οργανισμούς όπως η NASA, το International Space University και η Boeing. Κατάφεραν να αποτελέσουν την πρώτη ομάδα φοιτητών στο Ηνωμένο Βασίλειο που διεξάγει έρευνα με θέμα τη δημιουργία ενός ανθρώπινου πολιτισμού στον Άρη.

Και το ταξίδι προς το διάστημα ξεκινά με πρώτο βήμα τις αναλογικές αποστολές. Εκπαιδεύτηκε έναν μήνα στο ηφαίστειο Mauna Loa της Χαβάης, στον αναλογικό Άρη και σήκωσε τη σημαία της Κύπρου στο μεγαλύτερο ηφαίστειο του πλανήτη. Πρόσφατα βρέθηκε στη Φλώριντα και έγινε η πρώτη Κύπρια Scientist-Candidate Astronaut Trainee από το International Institute for Astronautical Sciences, ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα εκπαίδευσης, το οποίο έχουν επίσης ολοκληρώσει η Alyssa Carson – η νεότερη εκπαιδευόμενη αστροναύτης της Αμερικής και η Δρ Sian Proctor, η πρώτη Αφροαμερικανίδα που πιλοτάρισε διαστημόπλοιο στην ιστορία των διαστημικών αποστολών. Τα επιτεύγματα και η συνεχής εκπαίδευση αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της. Η Ελένη προσκαλείται από πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο και εμπνέει τα νέα παιδιά να μην παρατάνε τα όνειρά τους και να ακολουθούν το φως της καρδιάς τους.

Διάβασε ακόμη