Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

Γυναικείος οργασμός: Όλα όσα αξίζει να γνωρίζεις από την sexual wellness coach

Η Χρύσαλη Γεωργίου του We Free project μιλάει αποκλειστικά στην Madame Figaro για τον οργασμό και τη σεξουαλική υγεία ενώ αποκαλύπτει τι είναι τα “Yoni Eggs”.

Της Νικόλ Ζένιου

Εκτός του ότι σε κάνει να νιώθεις υπέροχα, ο οργασμός έχει κι άλλα οφέλη για την υγεία σου που μπορεί να αγνοούσες μέχρι σήμερα, ενώ ενδεχομένως, μπορεί και να μην τον έχεις βιώσει και ποτέ όπως αρκετές γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με έρευνες, το ποσοστό των ανδρών που πάντα φτάνουν σε οργασμό σε κάθε σεξουαλική συνεύρεση είναι συχνά διπλάσιο από αυτό των γυναικών ενώ το ποσοστό των γυναικών που είναι σε θέση να κορυφώσουν σε κάθε συνεύρεση ανέρχεται στο μόλις 20,3 τοις εκατό.

Εμείς, θέλαμε να μάθουμε περισσότερα για τον γυναικείο οργασμό, για τον οποίο μιλάμε λιγότερο από όσο θα έπρεπε, και ρωτήσαμε την Ελληνίδα Sexual Wellness Educator του We Free project Χρύσαλη Γεωργίου, για να μάθουμε περισσότερα.

Το We Free project, αν δεν το γνωρίζεις ήδη, είναι μία πλατφόρμα με ενημερωμένο υλικό που περιλαμβάνει όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για το γυναικείο σώμα και τη σεξουαλικότητα. Ένας τόπος όπου η σεξουαλικότητα, η απόλαυση, το embodiment και το self-care συναντιούνται για να τιμήσουν την γυναίκα.

Μάθε περισσότερα στη συνέντευξη που ακολουθεί:

Χρύσαλη, πώς αποφάσισες να ασχοληθείς επαγγελματικά με το sexual wellness;

Αρχικά αναζητούσα απαντήσεις που θα βοηθούσαν το δικό μου ταξίδι στη σύνδεση με τη θηλυκότητα, την Σεξουαλικότητά μου, τις σχέσεις μου. Αναζητούσα τρόπους να επιστρέψω ξανά στο σώμα, να μάθω να το αγαπώ και να του προσφέρω μεγαλύτερη ηρεμία, ισορροπία και απόλαυση. Ποτέ δεν χώρεσε στο μυαλό μου η ιδέα πως η σεξουαλικότητά μας φθίνει όταν μεγαλώνουμε, όταν είμαστε σε μακροχρόνια σχέση, αν αλλάξει το σώμα μας, όταν γίνουμε μητέρες.

Οι αλλαγές που είδα στην ζωή μου αφού διάβασα, σπούδασα, βρέθηκα σε πολλούς γυναικείους κύκλους, παρακολούθησα πολλά προγράμματα διαφορετικών Sexual Wellness Educators του εξωτερικού, με έκαναν να καταλάβω πως εμείς οι ίδιες πολλές φορές στεκόμαστε εμπόδιο στην σεξουαλική ελευθερία που διψάμε να αισθανθούμε. Το ευχάριστο είναι πως αυτό μπορεί να αλλάξει – έτσι ξεκίνησα να εμβαθύνω στους τρόπους που θα μπορούσα να μοιραστώ αυτή τη γνώση και να στηρίξω και άλλες γυναίκες σε αυτή την αναζήτηση. Τότε γεννήθηκε το we.free.project.

Τι είναι το we.free.project;

Το we.free.project είναι ένας ηλεκτρονικός τόπος όπου τιμούμε τη γυναίκα και την γυναικεία Σεξουαλικότητα. Μέσα από το we.free.project παίρνουμε τη Σεξουαλική εκπαίδευση που θα θέλαμε να είχαμε από τότε που ήμασταν μικρές. Με σεβασμό και πολλή αγάπη, χωρίς ντροπή, ανασφάλεια ή φόβο. Απλά γιατί η σεξουαλικότητά μας, είναι μια θεμελιώδης πλευρά του εαυτού μας και της προσωπικότητάς μας. Η βαθύτερη γνώση δίνει δύναμη και εμείς οι γυναίκες χρειάζεται να νιώσουμε μεγαλύτερη ενδυνάμωση και αυτοπεποίθηση.

Ποιο είναι το ποσοστό γυναικών που δεν έχουν οργασμό;

Έχουν διεξαχθεί πολλές έρευνες με θέμα τον οργασμό, είναι όμως τόσα πολλά τα στοιχεία που συνυπολογίζονται σε κάθε μια από αυτές, που θα ήταν άδικο να πούμε πολύ γενικά πως ένα συγκεκριμένο ποσοστό του γυναικείου πληθυσμού, δεν μπορεί να έρθει σε οργασμό.

Μου φαίνεται ενθαρρυντικό και αισιόδοξο να γνωρίζουμε πως όλες οι γυναίκες μπορούν αν εκπαιδεύσουν το σώμα τους, να το ευαισθητοποιήσουν και να το “ξυπνήσουν” ώστε να βιώσουν διαφορετικά είδη οργασμού να διαπερνούν όλο τους το σώμα. Ο οργασμός είναι μια φυσική και φυσιολογική διαδικασία. Ίσως να μην έχουμε τη κατάλληλη γνώση για να το πετύχουμε. Πολλά πράγματα στη ζωή μας χρειάστηκε να τα μάθουμε, για να μπορούμε να τα κάνουμε. Το ίδιο ισχύει και εδώ. Η όρεξη για εξερεύνηση, το ανοιχτό μυαλό και ο χρόνος που θα δώσουμε στο σώμα – εννοείται και η σωστή καθοδήγηση – είναι τα πρώτα βήματα-κλειδιά για να το πετύχουμε.

Τι μπορεί να κάνει μία γυναίκα που δεν είχε ποτέ οργασμό; Από πού μπορεί να ξεκινήσει;

Συχνά με ρωτούν “Πες μου τα βήματα για να έρθω σε οργασμό, τι χρειάζεται να κάνω;” – όμως δεν υπάρχει quick fix, αν κάποιος πει πως μπορεί να το διδάξει μέσα σε μια μέρα, το πιο πιθανό είναι πως λέει ψέματα. Γιατί; Γιατί χρειάζεται να καταλάβουμε πως δεν είναι μόνο ο τρόπος, ο ρυθμός, η ένταση που θα αγγίξουμε το σώμα μας, που θα μας οδηγήσει σε οργασμό, αλλά παίζει ρόλο το πόσο ανοιχτές και δεκτικές είμαστε απέναντι στην απόλαυση, πόσο έτοιμες είμαστε, πόσο επιτρέπουμε στο μυαλό και το σώμα μας να παραδοθεί και πόσο αισθανόμαστε πως αξίζουμε την απόλαυση.

Έχοντας αυτό λοιπόν στο μυαλό μας θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε βρίσκοντας για αρχή αυτά που μπλοκάρουν τη σύνδεση με τη Σεξουαλικότητά μας – αυτά που λειτουργούν σαν “φρένο” μέσα μας. Ίσως να νιώθουμε πως έχουμε παραπάνω κιλά και δεν είμαστε πια επιθυμητές, ίσως να μην έχουμε βρει τη δύναμη να ζητήσουμε αυτά που θέλουμε, ίσως να πιστεύουμε πως η γυναικεία Σεξουαλικότητα υπάρχει μόνο για την ικανοποίηση των αντρών.

Αλλάζοντας σιγά σιγά τις πεποιθήσεις μας, μαθαίνοντας περισσότερα για τη γυναικεία ανατομία, για το πώς χτίζεται η διέγερση, θα βρεθούμε όλο και πιο κοντά σε αυτό που ονειρευόμαστε.

Σε πόσο χρονικό διάστημα (ενδεικτικά) μπορούμε να το πετύχουμε;

Μπορεί σε λίγες μέρες, μπορεί και σε κάποια χρόνια, εξαρτάται από το πόσο έτοιμες είμαστε, από τις εμπειρίες μας και σε ποια φάση της διαδρομής μας βρισκόμαστε.

Τι μπορείς να κάνεις αν δεν έχεις ποτέ οργασμό με τον σύντροφο σου; Υπάρχουν πρακτικές που θα συνιστούσες σε ζευγάρια;

Ναι εννοείται! Για εμένα όλα ξεκινούν από εμάς, ο τρόπος που συνδεόμαστε με το σώμα μας, έχει άμεση σύνδεση με τον τρόπο που κάνουμε sex. Η πιο απλή μέθοδος που προτείνω στα ζευγάρια που ενδιαφέρονται να προχωρήσουν την σεξουαλική τους ζωή ένα βήμα πιο ψηλά, είναι να συνδεθούν με τον/την σύντροφό τους σαν να ήταν η πρώτη φορά. Να υποθέσουν πως δεν γνωρίζουν τι τον/την ευχαριστεί και να δώσουν χρόνο να εξελιχτούν τα πράγματα αργά. Δείχνοντας ενδιαφέρον και περιέργεια σε κάθε άγγιγμα, σε κάθε αντίδραση, κάνοντας συχνά check in για αυτό που τους αρέσει ή όχι.

Πάντα βοηθάει να έχουμε στο μυαλό μας πως θέλουμε να προσφέρουμε απόλαυση στον σύντροφό μας, βγάζοντας από την μέση το άγχος του οργασμού. Δεν φαντάζεσαι πόσα αλλάζουν σε μια σύνδεση, αν απλά φύγει από τη μέση το βάρος ότι “πρέπει” να έρθω σε οργασμό.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sexual Wellness Educator (@we.free.project)

Ποιο είναι ένα από τα συχνότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σχετικά με τη σεξουαλική τους υγεία;

Τα θέματα που αφορούν την γυναικεία σεξουαλικότητα αφορούν σωματικά ή ψυχολογικά αίτια. Κάποια από τα πιο συνηθισμένα έχουν να κάνουν συνήθως με την έλλειψη σεξουαλικής όρεξης/επιθυμίας, την δυσκολία ή αδυναμία οργασμού και τον πόνο κατά την σεξουαλική επαφή. Η έλλειψη επιθυμίας είναι μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες και όσο περνούν τα χρόνια στη γυναίκα, παρατηρείται πιο έντονα. Επίσης ενδιαφέρον έχει να γνωρίζουμε πως πολλά θέματα είναι παροδικά και εξαρτώνται από τον τρόπο ζωής μας στη συγκεκριμένη φάση.

Μέσα από το we.free.project αγγίζουμε τη γυναίκα ολιστικά και επιτρέπουμε στο σώμα να μιλήσει. Η σωστή καθοδήγηση, ο χώρος που δημιουργούμε για ασφάλεια και θεραπεία και το χτίσιμο νέων εμπειριών, φέρνουν μεγάλη ανακούφιση στις γυναίκες που το χρειάζονται.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sexual Wellness Educator (@we.free.project)

Μίλησε μας και για τα yoni eggs που βοηθούν στην επίτευξη του οργασμού. Τι ακριβώς είναι και ποια τα οφέλη; 

H λέξη yoni σημαίνει “Ιερός τόπος” στην Σανσκρτική γλώσσα και αναφέρεται τιμητικά σε ολόκληρο το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα. Το yoni egg είναι ένας κρύσταλλος με σχήμα αυγού που “φοριέται” στο εσωτερικό του κόλπου και τον διατηρεί νέο και υγιή.

Ο κρύσταλλος λειτουργεί σαν βάρος και τονώνει τους μύες του πυελικού εδάφους, κάτι το οποίο ενθαρρύνει την ερωτική επιθυμία, τη λίπανση, τη libido και την ανάκτηση μετά την εγκυμοσύνη.

Αυξάνει την σύνδεση με το yoni (είναι τόσες πολλές οι γυναίκες που είναι αποκομμένες από την περιοχή από τον αφαλό και κάτω)

Βελτιώνει την αίσθηση κατά τη διάρκεια του sex

Φέρνει “ζωντάνια” στις νευρικές απολήξεις στο εσωτερικό του κόλπου

Αυξάνει την υγρασία και τη λίπανση

Βελτιώνει την γενική υγεία στο εσωτερικό του κόλπου, λόγω την αυξημένης κυκλοφορίας του αίματος και πολλά άλλα.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sexual Wellness Educator (@we.free.project)

Γνωρίζουμε ότι διοργανώνεις αρκετά βοηθητικά σεμινάρια μέσα από τα οποία οι γυναίκες μπορούν να εξερευνήσουν τη σεξουαλική τους υγεία. Ποια είναι τα επόμενα;

Μέσα στον Οκτώβριο ξεκινάω τα 1:1 sessions και τους γυναικείους κύκλους με θέμα τη Σεξουαλικότητα και ανυπομονώ να δημιουργήσω περισσότερες “από κοντά” εμπειρίες, αν η κατάσταση το επιτρέψει. Ετοιμάζω ένα retreat με θέμα τη Σεξουαλικότητα και την γενικότερη ευεξία και πολλά νέα και ενδιαφέροντα πράγματα που θα ανακοινώνω κάθε τόσο από την σελίδα μου στο Instagram και το site.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sexual Wellness Educator (@we.free.project)

Διάβασε ακόμη