Γυναίκα και βάρη: 5+1 λόγοι για να μην έχεις δεύτερες σκέψεις

Ο Χάρης Θεοχάρους, General Manager and Head Coach στο Real Fit Gym σου εξηγεί γιατί πρέπει να εντάξεις τα βάρη στο πρόγραμμα εκγύμνασης σου.

Διάβασε αυτό το άρθρο για να σταματήσεις επιτέλους να έχεις δεύτερες σκέψεις για το εάν τα βάρη ταιριάζουν στις γυναίκες.

Τα επιστημονικά άρθρα που ξεκαθαρίζουν ότι οι γυναίκες δεν πρόκειται να χάσουν τη θηλυκότητά τους εφόσον σηκώνουν βάρη, είναι αμέτρητα.

Κι όμως, υπάρχουν γυναίκες που έχουν πολλές αμφιβολίες ακόμα και για το εάν θα πρέπει να ξεκινήσουν ασκήσεις ενδυνάμωσης.

Πολλές μάλιστα, παρά το γεγονός ότι γυμνάζονται χρόνια, ακολουθούν ένα πρόγραμμα εκγύμνασης με λίγα κιλά, καθώς φοβούνται ότι εάν το παρακάνουν, θα γίνουν σαν… άντρες.

Διάβασε ακόμη – Μέχρι ποια ηλικία είναι καλό να σηκώνουμε βάρη;

Πάμε λοιπόν να καταρρίψουμε για μία ακόμη φορά το μύθο που απαγορεύει στις γυναίκες να σηκώσουν περισσότερα κιλά.

#1. Δεν υπάρχει περίπτωση να αποκτήσεις αντρικούς μύες
Γιατί; Μα γιατί είναι αδύνατον! Ο μόνος τρόπος για να μεγαλώσουν τόσο πολύ οι μυς σου είναι εάν παίρνεις μεγάλες δόσεις από αναβολικά στεροειδή. Είναι ορμονικά και πρακτικά αδύνατο για μια φυσιολογική γυναίκα να αποκτήσει τόσο μεγάλου μύες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα βάρη μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να αποκτήσουν πιο δυνατούς μύες, να αυξήσουν το μεταβολισμό τους, να σφίξουν στα σημεία που το σώμα τους είναι χαλαρό και να αποφεύγουν τους τραυματισμούς. Η απουσία τεστοστερόνης και γενικότερα η τελείως διαφορετική χημική σύνθεση από αυτήν ενός άνδρα, καταρρίπτει μια και καλή το μύθο.

#2. Γυναίκες και βάρη
Η αύξηση των κιλών στα βάρη είναι η αλλαγή που θα εκτοξεύσει τα fitness αποτελέσματα μιας γυναίκας. Θα καταφέρει να βελτιώσει αισθητά τη φυσική της κατάσταση, θα μειώσει αισθητά το λίπος στο σώμα της και θα αυξήσει τον μεταβολισμό της. Εάν αυτό συνδυαστεί με μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή, τότε θα αποκτήσει δύναμη και εξαιρετική σωματική διάπλαση.

Διάβασε ακόμη – Μάθε πώς να απαλλαγείς από την κυτταρίτιδα με 20 λεπτά άσκησης την ημέρα

#3. Μείωση λίπους και αύξηση μεταβολισμού
Τα περισσότερα βάρη αυξάνουν το μεταβολισμό σου ακόμη και 48 ώρες μετά από την προπόνηση. Αυτό σημαίνει ότι καις περισσότερο λίπος σε κατάσταση ηρεμίας.

#4. Καλύτερη σωματική διάπλαση
Αποκτάς τη γράμμωση που πάντοτε ονειρευόσουν, έχοντας πλέον καταφέρει να διώξεις από πάνω σου το περιττό λίπος.

Διάβασε ακόμη – Μέχρι ποια ηλικία είναι καλό να σηκώνουμε βάρη;

#5. Πολεμάς την κατάθλιψη
Προφανώς τα βάρη δεν είναι η θεραπεία, ωστόσο έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους και της κατάθλιψης.

#6. Βελτιώνεις τον ύπνο σου
Το σώμα σου αναρρώνει και επανέρχεται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η σωστή προπόνηση με βάρη σε βοηθά να βελτιώσεις την ποιότητα του ύπνου σου.

Ευχαριστίες στον Χάρη Θεοχάρους, General Manager and Head Coach στο Real Fit Gym, τηλ.: 22264842, Instagram: @charisth@realfitnicosia, Facebook: Real FiT

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη