Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

Growth Mindset & Fixed Mindset: Ποιες είναι οι ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα τους

Ο συμβουλευτικός ψυχολόγος, βιοσυντονιστής και ομιλητής έμπνευσης, Yianni Michael εξηγεί.

Σταθερή Νοοτροπία (Fixed Mindset)

Σύμφωνα με την Carol Dweck που επινόησε τον όρο αυτό, η σταθερή νοοτροπία είναι μια νοοτροπία όπου όλα είναι σταθερά. Είτε πρόκειται για τη νοημοσύνη σας είτε για τις ικανότητές σας, όλα είναι τα ίδια και δεν αλλάζουν.

Nοοτροπία ανάπτυξης (Growth Mindset)

Η νοοτροπία ανάπτυξης και είναι το ακριβώς αντίθετο της σταθερής νοοτροπίας. Ακόμα και όταν κάποιος δεν είναι καλός σε κάτι, η νοοτροπία ανάπτυξης διασφαλίζει ότι το άτομο πιστεύει πως θα βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου.

Διάβασε ακόμη – 3 λόγοι που οδηγούν στην απιστία σύμφωνα με τον ψυχολόγο

Διαφορές μεταξύ Growth Mindset Vs Fixed Mindset

· Οι άνθρωποι που έχουν σταθερή νοοτροπία θα κάνουν ό, τι μπορούν για να αποφύγουν τις προκλήσεις στη ζωή τους. Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποί με νοοτροπία ανάπτυξης αγκαλιάζουν τις προκλήσεις στη ζωή τους.

· Όσοι έχουν σταθερή νοοτροπία, θα αντιδράσουν με αρνητικό τρόπο στην κριτική. Κάποιοι θα περιφρονήσουν την κριτική, άλλοι θα την αγνοήσουν ή θα την αποφύγουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Όσοι έχουν νοοτροπία ανάπτυξης, βλέπουν την κριτική ως ευκαιρία ανάπτυξης.

· Τα άτομα με σταθερή νοοτροπία, συχνά ζηλεύουν αυτούς που πετυχαίνουν σε οτιδήποτε. Αντίθετα, τα άτομα με αναπτυξιακή νοοτροπία, εμπνέονται βλέποντας τους άλλους να πετυχαίνουν.

Διάβασε ακόμη – 5 σημάδια ότι βγαίνεις με έναν νάρκισσο

· Όσοι έχουν σταθερή νοοτροπία θα κάνουν ότι μπορούν ώστε να προστατευθούν από την αποτυχία. Όμως όσοι έχουν νοοτροπία ανάπτυξης δεν έχουν τη λέξη «αποτυχία» στο λεξιλόγιό τους. Βλέπουν τα εμπόδια ως ευκαιρίες για μάθηση.

· Όσοι έχουν σταθερή νοοτροπία, σταματούν να μαθαίνουν μετά τη δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πιστεύουν ότι η μάθηση τελειώνει μετά από αυτό το σημείο και πρέπει να χρησιμοποιήσουν αυτήν τη γνώση για το υπόλοιπο της ζωής τους. Όσοι έχουν νοοτροπία ανάπτυξης όμως γνωρίζουν την αλήθεια. Γνωρίζουν ότι οι εταιρείες, η τεχνολογία, οι άνθρωποι και ο κόσμος αλλάζει γύρω τους. Αναγνωρίζουν ότι η μάθηση δεν σταματά μετά το κολέγιο ή το πανεπιστήμιο.

Ευχαριστίες στον συμβουλευτικό ψυχολόγο, βιοσυντονιστή και ομιλητή έμπνευσης, Yianni Michael, τηλ.: 99611400, www.yiannismichael.com, Facebook: YiannisMichael, Instagram: Yiannis Michael, Email: [email protected]

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη