Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Γλυκά: Τα μυστικά της επιτυχίας

Το μυστικό για να δημιουργήσουμε ένα πετυχημένο γλυκό ή κέικ βρίσκεται τόσο στην παρασκευή όσο και στο ψήσιμο!

Μάθε πιο κάτω πως θα τα πετύχεις.

#1. Δίνουμε προσοχή στη συνταγή και την μελετούμε λεπτομερώς για να την κατανοήσουμε, ενώ βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε στη κουζίνα όλα τα υλικά που θα χρειαστούμε.

#2. Ακολουθούμε τα βήματα και τις ενέργειες της συνταγής κατά γράμμα. Κάθε λεπτομέρεια έχει τη σημασία της, ενώ τα υλικά δεν μπορούν να αντικατασταθούν.

#3. Δεν αφήνουμε να διασπαστεί η προσοχή μας. Προσηλωνόμαστε στο γλυκό μας και στην εκτέλεση της συνταγής.

#4. Χρησιμοποιούμε καλής ποιότητας εργαλεία και σκεύη, και συγκεντρώνουμε όλα τα μπολ, τα τηγάνια, τις μικρές και μεγάλες κατσαρόλες και τα εργαλεία μετρήσεως υγρών και στερεών υλικών πριν ξεκινήσουμε

#5. Καλό είναι να χρησιμοποιούμε τις φόρμες και τα ταψιά που απαιτεί η συνταγή γιατί τα υλικά είναι υπολογισμένα και να ψήνονται καλύτερα στα αναφερόμενα σκεύη.

#6. Χρησιμοποιούμε πολύ καλής ποιότητας υλικά και τα συγκεντρώνουμε πριν ξεκινήσουμε την εκτέλεση. Προσοχή στα υλικά που απαιτείται να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου.

#7. Η ακριβής μέτρηση υλικών, είναι το σπουδαιότερο βήμα της εκτέλεσης της συνταγής για να μας πετύχει το γλυκό.

#8. Δεν αλλάζουμε την απαιτούμενη θερμοκρασία στον φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος, επειδή βιαζόμαστε. Αν η συνταγή απαιτεί προθέρμανση, προθερμαίνουμε τον φούρνο τουλάχιστον 15 λεπτά νωρίτερα. Η πόρτα του καλό είναι να μην ανοίγει στην αρχή, καθώς ο αέρας μπορεί να κάνει το γλυκό να ‘κάτσει’.

#9. Κάθε συνταγή έχει τις απαιτήσεις της στο ανακάτεμα των υλικών γι’ αυτό την ακολουθούμε πιστά.

#10. Πριν το ψήσιμο απλώνουμε το μείγμα του γλυκού ισομερώς στο σκεύος ψησίματος (το ταψί, την φόρμα, κλπ), για να ψηθεί παντού το ίδιο.

Dos and don’ts

 • Τα μεγαλύτερα σκεύη είναι πιο ρηχά και χρειάζονται περισσότερη θερμότητα, ενώ τα μικρότερα είναι βαθύτερα και χρειάζονται λιγότερη.
 • Υπολογίζουμε το μέγεθος της φόρμας ψησίματος, μετρώντας το εσωτερικό του στεφανιού του σκεύους, δηλαδή τη διάμετρό του.
 • Εξοπλίζουμε την κουζίνα με κούπες μέτρησης για τα υγρά υλικά και κουτάλια και κούπες για τα στερεά.
 • Τοποθετούμε το σκεύος στο κέντρο του φούρνου και αποφεύγουμε να ψήσουμε πολλά κέικ/γλυκά ταυτόχρονα, γιατί θα ψηθούν ανομοιόμορφα.
 •  Η χαμηλή θερμοκρασία σε έναν παγωμένο φούρνο θα χαλάσει το γλυκό, επειδή θα φουσκώσει γρήγορα και έπειτα θα ‘κάτσει’ όταν η θερμοκρασία ανέβει απότομα.

ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ…

Τα tips των ειδικών

 • Όταν θέλουμε να συμπεριλάβουμε φράουλες σε ένα γλυκό -κυρίως για να το διακοσμήσουμε-είναι καλύτερο να μην τις πλύνουμε (με το νερό κινδυνεύουν να χαλάσουν πολύ εύκολα) αλλά να τις ραντίσουμε με κονιάκ ώστε να «κρατήσουν».
 • Όταν φτιάχνουμε γλυκά (π.χ. κέικ) και θέλουμε να βάλουμε μέσα ξηρούς καρπούς ή και αποξηραμένα φρούτα πρέπει πρώτα να τα αλευρώσουμε ώστε να μην κάθονται στον πάτο των παρασκευών μας.
 • Αν θέλουμε να συμπεριλάβουμε φρούτα στο ζελέ, είναι καλύτερα να το μισοπαγώσουμε πρώτα και μετά να τα ρίξουμε στο ζελέ, ώστε να μην «κάτσουν» πάνω ή κάτω.
 • Το ιδανικό είναι να διαλύουμε το κορν φλάουρ σε κρύο υγρό γιατί διαφορετικά σβολιάζει.
 • Μαλακώνουμε τις ζελατίνες σε κρύο νερό γιατί σε ζεστό διαλύονται.
 • Μπορούμε να ελέγξουμε αν έχει ψηθεί το κέικ μας, αντί με μαχαίρι με καθαρό ξύλινο καλαμάκι (σαν αυτό που χρησιμοποιούμε για τα σουβλάκια).
 • Όταν θέλουμε να ανακατέψουμε στερεά και υγρά μαζί ρίχνουμε σιγά-σιγά τα υγρά στα στερεά για να διαλύονται και να μην σβολιάζουν.
 • Όταν θέλουμε να φτιάξουμε ζελέ ή μπαβαρουάζ βάζουμε τις στρώσεις ξεχωριστά, ώστε να παγώνει η κάθε μία στρώση και μετά να προσθέτουμε την κάθε επόμενη (αλλά πρέπει να φροντίζουμε να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για να μην ξαναλιώσει το ήδη υπάρχον).
 • Όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε γλυκόζη είναι σκόπιμο να βρέχουμε τα χέρια μας (αφού βέβαια θα τα έχουμε πρώτα πριν πλύνει καλά) για να την πιάσουμε με τα γυμνά μας χέρια ή να έχουμε βρέξει κάποιο σκεύος ή εργαλείο (π.χ. κουτάλι ή μπολ) και με αυτό να την προσθέσουμε στην παρασκευή μας.

Cooking with Love/Madame Figaro

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη