Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024

Ghosting: Ποιοι είναι οι λόγοι που συμβαίνει και πώς να το διαχειριστείς

Τι να κάνεις όταν εμφανίζεται ή δεν εμφανίζεται καθόλου.

Της Ελευθερίας Παπαδάκη

Παίρνεις τηλέφωνο, στέλνεις μηνύματα, καμία απάντηση. Περνάν οι μέρες και δε δίνει κανένα σημείο ζωής. Και καθώς συνεχίζεις τις προσπάθειες να βρεις ανταπόκριση, ξεκινούν οι σκέψεις “Γιατί εξαφανίστηκε;”, “Έκανα κάτι που τον/την πείραξε;”, “Είπα κάτι που τον/την ενόχλησε;”, “Φταίω εγώ;”, “Βιάστηκα;”, “Να περιμένω κι άλλο;”.

Σκέφτεσαι όλα τα πιθανά σενάρια και αναπολείς όλο το διάστημα που περάσατε μαζί. Ώσπου, καταλήγεις να αναλύεις μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια από την τελευταία σας επικοινωνία και ταράζεσαι γιατί δε μπορείς να βρεις μια λογική εξήγηση για αυτή τη συμπεριφορά.

Διάβασε ακόμη – Dating στα 30: 8 συμβουλές για να ακολουθήσεις

Αυτή η ξαφνική εξαφάνιση, χωρίς καμία εξήγηση και χωρίς κανένα σημάδι προειδοποίησης, είναι γνωστή και ως ghosting. Ο όρος ghosting προέρχεται από το ουσιαστικό ghost που στα ελληνικά μεταφράζεται ως φάντασμα και σχετίζεται με την ξαφνική διακοπή επικοινωνίας ενός ανθρώπου.

Όμως, αυτό το φαινόμενο δεν είναι καινούριο. Δηλαδή, δεν είναι ένα σημείο των καιρών, καθώς οι άνθρωποι επιδίδονταν για χρόνια σε τέτοιες συμπεριφορές. Ωστόσο, τελευταία γίνεται πιο έντονη η παρατήρηση τέτοιων συμπεριφορών λόγω εξέλιξης της τεχνολογίας και της συχνής επικοινωνίας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Διάβασε ακόμη – Μosting: H νέα τάση στο dating

Σήμερα, το να εξαφανίζεται κάποιος έτσι απροειδοποίητα είναι ένα φαινόμενο που έχουν βιώσει, ή κάνει, ένα σημαντικά μεγάλο ποσοστό ανδρών και γυναικών. Παρά το πόσο κοινό είναι το ghosting, τα συναισθηματικά αποτελέσματα που αφήνει μπορεί να είναι καταστροφικά. Το ghosting μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα χαρακτηριστικό συμπεριφοράς κάποιων ανθρώπων που επιλέγουν τη φυγή από τη «μάχη».

Είναι σημαντικό να θυμάσαι πως το ghosting δεν έχει να κάνει με εσένα. Δηλαδή, δεν συνέβη επειδή εσύ έκανες κάτι λάθος. Έχει να κάνει καθαρά και μόνο προσωπικά θέματα του άτομου που εξαφανίστηκε. Για να προχωρήσεις ξανά σε νέες περιπέτειες, χρειάζεται να αποδεχθείς την κατάσταση και να μην ξεχνάς ότι δεν σχετίζεται με πράγματα που μπορεί να έκανες εσύ λάθος.

Διάβασε ακόμη – Τρία κοινά χαρακτηριστικά που δεν σε κάνουν ελκυστική σύμφωνα με την επιστήμη

Να θυμάσαι ότι κανείς μα κανείς δεν έχει δικαίωμα να σε κάνει να νιώθεις σα να μην υπάρχεις. Ανέκτησε την αυτοπεποίθηση σου και προχώρησε σε νέες περιπέτειες.Μη ξεχνάς ότι η συμπεριφορά αυτή λέει περισσότερα για το άτομο που εξαφανίζεται παρά για εσένα.

Παρότι αρχικά φαντάζει να έχει επηρεάζεται αρνητικά το άτομο που δέχεται το ghosting, η πραγματικότητα είναι ότι το άλλο άτομο εξαφανίζεται κουβαλώντας μια βαλίτσα με ανέκφραστα συναισθήματα.

Διάβασε ακόμη – 30 πράγματα που δεν συμβαίνουν σε μια υγιή σχέση.

Το ghosting δεν είναι μια νέα τάση. Δεν είναι μια νέα μόδα. Οι άνθρωποι που λειτουργούν με αυτό τον τρόπο έχουν δεν έχουν υγιή σχέση με τον εαυτό τους. Έχουν μέσα τους συναισθηματικά κενά.

Δεν είναι εφικτό να ταιριάζουμε όλοι με όλους. Αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν είμαστε αγαπητοί και δε μπορούμε να ταιριάξουμε με άλλους. Οι απογοητεύσεις είναι αναπόφευκτες, όμως είναι στο χέρι μας να μην επιτρέψουμε να μας αλλάξουν και να καθορίσουν το μέλλον μας.

Διάβασε ακόμη