Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

Φωτεινή Δάρρα: Η ερμηνεύτρια με τη μαγευτική φωνή, αποκλειστικά στην Madame Figaro

Με αφορμή τη φιλανθρωπική συναυλία “Μελωδίες Φθινοπωρινής Νύχτας” που διοργανώνει το Telethon, “μια βραδιά γεμάτη συναισθήματα”.

Της Νικόλ Ζένιου

Συναντήσαμε την ερμηνεύτρια Φωτεινή Δάρρα λίγες μέρες πριν ανέβει στη σκηνή του Αμφιθέατρου στο Σκαλί Αγλαντζιάς για να αποδώσει αξέχαστα τραγούδια του Ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου με τη φωνή της ως μέρος της φιλανθρωπικής συναυλίας “Μελωδίες Φθινοπωρινής Νύχτας” που διοργανώνει το Telethon.

Μιλήσαμε μαζί της για τη συναυλία, την μουσική, τη σημασία της τέχνης, την πανδημία, αλλά και για τα σχέδια της για τον μέλλον.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που θα βρεθείτε στην Κύπρο για μία συναυλία. Ποια είναι η σχέση σας με το νησί και ποια τα συναισθήματα σας κάθε φορά που δέχεστε μία πρόσκληση;

Eίμαι αληθινά χαρούμενη που μπορώ και επιστρέφω στο νησί της Αφροδίτης, το νησί των ποιητών. Είμαι διπλά χαρούμενη που αυτό το καλοκαίρι βρίσκομαι για δεύτερη φορά στην Κύπρο για καλό σκοπό. Πριν λίγο καιρό ήμουν στην Κύπρο και τραγούδησα για τους “Μικρούς ήρωες”, τώρα θα βρεθώ στο θέατρο Σκαλί Αγλαντζιάς για τους σκοπούς της Τelethon που βοηθά τους ασθενείς με μυοπάθεια. Θεωρώ πως στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, τους γεμάτους αβεβαιότητα, είναι τιμή μου και μεγάλη ευτυχία που μου δίνεται η ευκαιρία να προσφέρω κι εγώ αυτό που η Τέχνη και οι καλλιτέχνες μπορούμε να προσφέρουμε: Την ελπίδα πάνω από όλα για έναν καλύτερο κόσμο. Αυτός είναι και ο λόγος που έγινα καλλιτέχνης και που αποφάσισα να αφήσω αυτή την πλευρά μου να υπερισχύσει μέσα μου. Αγαπώ τον κόσμο και θέλω με τη φωνή μου και τη μουσική μου να τους αγκαλιάσω.

Στη συναυλία  “Μελωδίες Φθινοπωρινής Νύχτας”, στις 29 Σεπτεμβρίου στο Αμφιθέατρο Σκαλί Αγλαντζιάς θα ερμηνεύσετε τα ωραιότερα τραγούδια από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο. Θα ήθελα να μας μιλήσετε για το τι θα δούμε επί σκηνής σε αυτό το μουσικό αφιέρωμα. 

Είναι μερικά μόνο από τα χιλιάδες τραγούδια που αγαπήσαμε και που έγιναν διαχρονικά. Τραγούδια του Μάνου Χατζηδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη, στίχοι του Μιχάλη Κακογιάννη,  ποίηση του Γκάτσου και του Σεφέρη, τραγούδια από τις συνεργασίες μου με τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Δημήτρη Παπαδημητρίου και διεθνή αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και πορτογαλικά. Θα είναι μια βραδιά γεμάτη μουσική και συναισθήματα.

Η συναυλία θα είναι σε συνεργασία με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία και ποια η σημασία της για εσάς;

Πρόκειται για μια συνεργασία που μου προτάθηκε πριν ξεσπάσει η πανδημία και αμέσως αποδέχθηκα με μεγάλη χαρά. Δυστυχώς τα γεγονότα μας πρόλαβαν και δεν κατέστη δυνατή τότε. Ήρθε η ώρα να συναντηθούμε όμως και να δημιουργήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη όρεξη ένα πρόγραμμα που θα μιλήσει στις καρδιές των ανθρώπων.

Η συμφωνική ορχήστρα της Κύπρου είναι μια πολύ αξιόλογη ορχήστρα με ξεχωριστές συνεργασίες. Μαέστρος μας θα είναι ο Ανδρέας Τσελίκας και την ενορχήστρωση έχει αναλάβει ο Γιώργος Παπαχριστούδης ο οποίος θα παίξει στην παράσταση πιάνο. Θεωρώ πως η παρέα αυτή είναι μια dream team και νιώθω μεγάλη σιγουριά για το αποτέλεσμα.

Την εκδήλωση διοργανώνει το TELETHON και τα καθαρά έσοδα θα στηρίξουν τον φιλανθρωπικό θεσμό. Πώς νιώθετε που θα συμβάλετε στο έργο τουTELETHON μέσα από τη μουσική;

Νιώθω ευτυχία. Αυτός είναι ο αληθινός σκοπός κάθε καλλιτέχνη. Η προσφορά στον συνάνθρωπο.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ξεκινήσατε μία συγκινητική πρωτοβουλία όπως και διάφοροι καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο: Να αφιερώνετε ολόκληρες διαδικτυακές συναυλίες για την οικονομική ενίσχυση και την ηθική συμπαράσταση των νοσηλευτών και των γιατρών που βρίσκονται στις επάλξεις αλλά και των κοινωνικών ομάδων που χρειάζονται βοήθεια. Πώς προέκυψε αυτή η πρωτοβουλία και πόσο σημαντικό είναι να στηρίζουμε αυτούς τους θεσμούς μέσα από τη μουσική;

Ήμασταν οι πρώτοι στην Ελλάδα που κάναμε συναυλίες με σκοπό την συγκέντρωση χρημάτων που πήγαιναν απευθείας σε λογαριασμούς νοσοκομείων τα οποία είχαν ανάγκη. Στη δύσκολη αυτή, χωρίς κανένα προηγούμενο, συγκυρία που βρεθήκαμε, ένιωσα την ανάγκη να ενεργοποιήσω τον κόσμο, να τον ευαισθητοποιήσω μέσα από την μουσική, παροτρύνοντας τον να προσφέρει ό,τι μπορεί προς αυτή τη κατεύθυνση. Η ανταπόκριση ήταν συγκινητική. Οι μουσικοί και γενικότερα οι καλλιτέχνες σε ένα μεγάλο ποσοστό έχουν προσφέρει σε δύσκολες περιόδους τους συνανθρώπους μας. Μην ξεχνάμε ότι αυτή η πανδημία χτύπησε όλους μας, όμως κάποιοι κλάδοι χτυπήθηκαν οικονομικά άμεσα και βάναυσα. Εις  εξ αυτών και μάλλον αυτός που επλήγη περισσότερο, είναι ο χώρος του πολιτισμού.

Παρόλα αυτά και ενώ οι καλλιτέχνες στο μεγαλύτερο ποσοστό τους αντιμετωπίζουν την ανεργία και την απραξία, λόγω των αυστηρών μέτρων κατά της πανδημίας, οι περισσότεροι βοηθούν συμμετέχοντας σε φιλανθρωπικές συναυλίες. Αλλά ακόμα και αυτό να μην ίσχυε, οι καλλιτέχνες προάγουν τον πολιτισμό, την ελεύθερη σκέψη και βούληση, γεγονός το οποίο δίνει χαρά στους ανθρώπους και δύναμη να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της πεζής καθημερινότητας.  Είμαι πολύ περήφανη που συγκαταλέγομαι σε μια τέτοια ομάδα ανθρώπων.

Πώς σας έχει επηρεάσει η πανδημία, τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και καλλιτεχνικά;

Πολύ. Ζω από την τέχνη μου και για την τέχνη μου, με όλη τη σημασία της φράσης. Πιστεύω στη δύναμη της, στην δημιουργική της διάσταση. Γι’ αυτό και δεν άφησα την πανδημία να με επηρεάσει αρνητικά σε καλλιτεχνικό επίπεδο. Δημιουργώ περισσότερο από πριν. Τον χειμώνα έγραψα ένα μουσικό αφήγημα με αφορμή την πανδημία η οποία συμπίπτει με την επέτειο του 1821. Το αφήγημα αυτό έγινε φιλμ για το Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας, με την ευγενική χορηγία της αεροπορικής εταιρείας Sky Express και θα παρουσιαστεί τον Οκτώβρη στο ευρύ κοινό μέσω των social media.

Ας γυρίσουμε στο παρελθόν. Σπουδάσατε μουσική στο Εθνικό Ωδείο και υποκριτική σε δραματική σχολή. Ποια ήταν η πρώτη φορά που συνειδητοποιήσατε ότι το τραγούδι είναι αυτό που θέλετε να ακολουθήσετε στη ζωή σας ως επάγγελμα;

Δεν αντιμετωπίζω ως επάγγελμα αυτό που κάνω. Είναι πραγματικά δύσκολο να πρέπει να βιοποριζόμαστε από κάτι που αγαπάμε τόσο δυνατά και άδολα.

Νομίζω πως η ζωή τα έφερε ακριβώς όπως τα ήθελα μέσα μου αλλά δεν το ήξερα. Δεν έπαψα ποτέ να είμαι ηθοποιός, δεν αποφάσισα ποτέ ότι θα γίνω αντ’ αυτού τραγουδίστρια. Όλα ήρθαν φυσικά, από τότε που συνειδητοποίησα και ενώ είχα περάσει στο Παιδαγωγικό τμήμα του Πανεπιστημίου, πως διάβαζα θεατρικά βιβλία περισσότερο από οτιδήποτε άλλο και ονειρευόμουν διαρκώς τραγουδιστά. Κυριολεκτικά τραγουδούσα στον ύπνο μου!

Έχετε συνεργαστεί με κορυφαία ονόματα του χώρου, ανάμεσά τους οι Μίκης Θεοδωράκης, Μίμης Πλέσσας και Δημήτρης Παπαδημητρίου. Ποιες συνεργασίες ξεχωρίζετε και πώς έχουν διαμορφώσει την πορεία σας στη μουσική μέχρι στιγμής; 

Είμαι πολύ τυχερή που ανήκω στη γενιά που πρόλαβε σπουδαίους δημιουργούς και πρόσωπα της τέχνης και ακόμα πιο ευτυχής που συνεργάστηκα μαζί τους. Είναι εκπληκτικό πόσο διαφορετικές προσωπικότητες ήταν όλοι τους. Έμαθα κοντά τους να υπακούω και να σέβομαι τους δημιουργούς, συνθέτες και στιχουργούς, και να υπηρετώ το όραμα τους. Είχαν όλοι διαφορετικό μουσικό ύφος και αυτό με βοήθησε στο να διευρύνω τους ορίζοντές μου και να ερμηνεύω με τρόπο καινούργιο κάθε φορά, προσπαθώντας να εκφράσω την μουσική και τον στίχο χωρίς να δημιουργήσω μανιέρα. Ο Μίκης Θεοδωράκης με τις υψιπετείς μελωδίες του, ο Νίκος Μαμαγκάκης με την εγκεφαλικότητα της μουσικής του σε συνδυασμό με την παράδοση της Κρήτης, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου με την μελοποιημένη ποίηση, ο Μίμης Πλέσσας με την εξωστρέφεια των δημιουργιών του, ο Γιάννης Μαρκόπουλος με την ορμή του.

Ποιες συνεργασίες θα θέλατε να κάνετε στο μέλλον;

Θέλω να γνωρίσω νέους ανθρώπους που θα αποτελέσουν το μέλλον των σπουδαίων δασκάλων μας. Αυτοί οι άνθρωποι ζουν ανάμεσά μας και οφείλουμε όλοι μας να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις που θα τους κάνουν να ανθίσουν και να μεγαλώσουν.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια αλλά και οι προσδοκίες σας για το μέλλον; Έχετε προγραμματίσει κάποιες συναυλίες για τον χειμώνα;

Στο επόμενο διάστημα θα βρεθώ στο Μουσείο Βαλκανικών πολέμων στη Θεσσαλονίκη για μια συναυλία για την επέτειο των 200 χρόνων. Αμέσως μετά στην Κύπρο κοντά σας. Στις 15 Οκτώβρη ταξιδεύουμε στην Ρόδο για την δημιουργία ενός μουσικού φιλμ για την προβολή της πολιτιστικής της ταυτότητας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το φιλμ θα μεταδοθεί στα social media και σε διεθνή κανάλια.

Η φιλανθρωπική συναυλία του TELETHON “Μελωδίες Φθινοπωρινής Νύχτας” της Φωτεινής Δάρρα με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου θα πραγματοποιηθεί στις 29 Σεπτεμβρίου, στο Αμφιθέατρο Σκαλί Αγλαντζιάς στη Λευκωσία, στις 20:30.

Info: www.soldoutticketbox.com

Διάβασε ακόμη