Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Flexitarian διατροφή: Τι περιλαμβάνει και γιατί θα τη λατρέψεις

Η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Αλεξία Ποταμίτου σου εξηγεί τα πάντα για τις χορτοφαγικές δίαιτες και σε καθοδηγεί ώστε να βρεις αυτήν που σου ταιριάζει.

Οι χορτοφαγικές δίαιτες (vegetarian diets) είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια στο δυτικό κυρίως κόσμο, καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι τις υιοθετούν. Υπάρχουν πολλά είδη χορτοφαγικών προγραμμάτων από δίαιτες και διακρίνονται ανάλογα με το αν περιλαμβάνουν ή όχι προϊόντα ζωικής προέλευσης.

Η vegan διατροφή είναι μία αυστηρά χορτοφαγική διατροφή και περιλαμβάνει αποκλειστικά προϊόντα φυτικής προέλευσης ενώ αποκλείει όλα τα προϊόντα ή υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης (γάλα και γαλακτοκομικά, αυγά, μέλι, κερί μέλισσας). Αφορά περισσότερο σε ένα τρόπο ζωής παρά σε ένα είδος διατροφής, καθώς βασίζεται στην ιδέα της μη εκμετάλλευσης των ζώων από τον άνθρωπο για οποιοδήποτε λόγο (τροφή, ένδυση, περιποίηση σώματος, διασκέδαση κλπ.), οπότε αποφεύγεται οποιοδήποτε προϊόν προέρχεται από ζώα ή έχουν χρησιμοποιηθεί ζώα για την παραγωγή του.

Η lacto-ovo vegetarian διατροφή δεν περιλαμβάνει ζωικά προϊόντα (κόκκινο ή λευκό κρέας, ψάρια, θαλασσινά), ωστόσο μπορούν να καταναλωθούν γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά.

Αντίστοιχα υπάρχει η lacto vegetarian διατροφή, όπου καταναλώνεται μόνο το γάλα και τα γαλακτοκομικά από τα προϊόντα ζωικής προέλευσης και η ovo vegetarian, όπου καταναλώνονται μόνο τα αυγά και τα προϊόντα τους.

Εγώ ακολουθώ πια μια βίγκαν διατροφή όμως αυτό πέρασα ένα μεγάλο διάστημα της ζωής μου όπου ήμουν flexitarian. Μια προσέγγιση απόλυτα σύμφωνη με τα πιστεύω μου και την υγεία!

Διάβασε ακόμη – Πώς να διατηρήσεις το βάρος σου αυτό το καλοκαίρι

Τι είναι η flexitarian διατροφή;

Η flexitarian διατροφή αποτελεί ένα είδος ημι-χορτοφαγικής διατροφής, καθώς βασίζεται κατά κύριο λόγο στην κατανάλωση φυτικών προϊόντων, χωρίς όμως να αποκλείεται η περιστασιακή κατανάλωση κρέατος

Τις περισσότερες φορές αποτελεί ένα μεταβατικό στάδιο για κάποιον που στοχεύει να γίνει vegetarian ή vegan ή για κάποιον vegan που επιθυμεί να εισάγει σταδιακά το κρέας στη διατροφή του. Η flexitarian διατροφή είναι ιδανική για κάποιον που δεν επιθυμεί να δεσμευτεί σε μία vegetarian ή vegan διατροφή, αλλά αποσκοπεί στα πλεονεκτήματα της μη κατανάλωσης κρέατος.

Πώς να κάνεις τη διατροφή σου flexitarian;

Εάν είσαι από εκείνες που καταναλώνουν σχεδόν καθημερινά κρέας, η μετάβαση σε μία flexitarian διατροφή δεν χρειάζεται να γίνει αμέσως. Ξεκινήσε με μικρά βήματα, αποκλείοντας για αρχή το κρέας από δύο μόνο ημέρες της εβδομάδας.

Στη συνέχεια ακόμη περισσότερες ημέρες μπορούν να γίνουν χορτοφαγικές. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της flexitarian διατροφής είναι η μη απαίτηση για αποκλεισμό ολόκληρων ομάδων τροφίμων από το διαιτολόγιο. Η flexitarian διατροφή χαρακτηρίζεται από την προσθήκη πέντε ομάδων τροφίμων που μπορεί να μην υπήρχαν προηγουμένως σε ένα διαιτολόγιο βασισμένο στην κρεατοφαγία. Το “νέο κρέας”, όπως χαρακτηρίζονται το τόφου, τα φασόλια, οι φακές, ο αρακάς, οι καρποί και τα αυγά. Τα προϊόντα αυτά μπορούν να υποκαταστήσουν επαρκώς την πρόσληψη πρωτεϊνών που προερχόταν από το κρέας.

Τα φρούτα και τα λαχανικά.

Τα ολικής άλεσης προϊόντα.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τα σάκχαρα και τα μπαχαρικά. Η κατηγορία αυτή μπορεί να περιλαμβάνει τα αποξηραμένα βότανα, τα dressings για τις σαλάτες, ακόμη και το σιρόπι αγαύης που χρησιμοποιείται ως γλυκαντικό.

Το πλάνο των γευμάτων της flexitarian διατροφής δεν διαφέρει από αυτό μιας ισορροπημένης διατροφής, περιλαμβάνοντας τρία κύρια γεύματα αλλά και ενδιάμεσα σνακ. Προτείνεται η κατανάλωση περίπου 300 θερμίδων στο πρωινό, 400 θερμίδων στο μεσημεριανό και 500 θερμίδων στο βραδυνό. Τα ενδιάμεσα σνακ προτείνεται να αποδίδουν περίπου 150 θερμίδες το καθένα. Επομένως ένα διαιτολόγιο που περιλαμβάνει τρία κύρια γεύματα και δυο ενδιάμεσα σνακ αποδίδει 1500 θερμίδες ημερησίως, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο, αλλά να προσαρμόζεται στις ανάγκες και τον τρόπο ζωής του κάθε ατόμου.

Φυσικά και πρέπει να γίνεται εξατομίκευση διαιτολογίου αν αποφασίσεις ότι αυτή είναι η διατροφή που σου ταιριάζει.

Ευχαριστίες στην Αλεξία Ποταμίτου, κλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο BS, MS (ΗΠΑ), τηλ.: 22454663, Facebook: Alexia Potamitou, Instagram: apotamitouwww.alexiapotamitou.com

Διάβασε ακόμη