Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

Ευεξία μετά τα 30: Τι να αλλάξεις στην καθημερινή σου ρουτίνα

Για να εξασφαλίσεις την πιο υγιή εκδοχή του εαυτού σου.

Στα 20 σου, οι μεταβολισμός σου είναι πιο γρήγορος, τα hangover πιο ομαλά και ο ύπνος δεν είναι απαραίτητος για να λειτουργήσεις. Οι αλλαγές που έρχονται στα 30 μας δεν είναι δραστικές, αλλά είναι σίγουρα αισθητές.

Όταν πρόκειται για θέματα ευεξίας και ομορφιάς, αυτό που λειτουργούσε όταν ήσουν 21 δεν θα λειτουργήσει απαραίτητα όταν γίνεις 31. Εάν, λοιπόν, έχεις μπει επίσημα στην τρίτη δεκαετία της ζωής σου (η οποία είναι υπέροχη), είναι σημαντικό να κάνεις κάποιες αλλαγές στην καθημερινή σου ρουτίνα για να εξασφαλίσεις την καλύτερη και πιο υγιή εκδοχή του εαυτού σου.

Μετά τα τριάντα, συνήθως αυξάνονται ακόμα περισσότερο οι υποχρεώσεις. Καριέρα, κατοικίδια, πιθανότατα παιδιά, σχέσεις, γονείς που μεγαλώνουν – όλα αυτά αποτελούν υποχρεώσεις τις καθημερινότητας που μπορεί να προκαλέσουν burnout. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να ασχοληθείς με τον εαυτό σου.

Διατροφή

Δεν αναφερόμαστε σε δίαιτες αλλά στο τι επιλέγεις να τρως. Ο μεταβολισμός σου μπορεί να μην είναι τόσο γρήγορος όσο στα ’20s, όμως αυτή η δεκαετία θα πρέπει να αφορά κυρίως στην υγεία του εντέρου. Η διατροφή σου πρέπει να αποτελείται κυρίως από τρόφιμα που συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγεις τη ζάχαρη και να αυξήσεις την πρόσληψη καλών λιπαρών. Και μην ξεχνάς ότι η ζάχαρη κρύβεται σε πολλά “αθώα” τρόφιμα, έτσι ο έλεγχος των ετικετών και η προσοχή στις συνταγές κρίνονται απαραίτητα.

Διάβασε ακόμη – Gisele: Οι υγιεινές καθημερινές της συνήθειες που μπορείς να ακολουθήσεις

Φροντίδα του εαυτού σου

Ο διαλογισμός και η γιόγκα θα πρέπει να γίνουν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σου. Θα πρέπει επίσης να εστιάζεις στην οικοδόμηση περισσότερης άπαχης μυϊκής μάζας καθώς μεγαλώνεις, όπου η yoga και το pilates βοηθάνε αρκετά. Η απώλεια της μυϊκής μάζας είναι ένα φυσικό επακόλουθο της γήρανσης. Λιγότερη μυϊκή μάζα σημαίνει πιο περιορισμένη κινητικότητα και μεγαλύτερη αδυναμία να φροντίσεις τον εαυτό σου όσο μεγαλώνεις. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τη χτίσεις τώρα που είσαι δυνατή.

Συμπληρώματα διατροφής

Μετά τα τριάντα, το στρες μπορεί να “τρώει” πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Η ενσωμάτωση συμπληρωμάτων όπως η βιταμίνη D, η βιταμίνη C, τα ωμέγα-3, τα συμπλέγματα Β-βιταμινών και τα προβιοτικά θα πρέπει να αποτελέσουν τον ακρογωνιαίο λίθο της ρουτίνας ευεξίας σου για να καλύψουν τις βάσεις που μπορεί να λείπουν από τη διατροφή σου.

Ύπνος

Όταν είσαι 22, μπορείς να αντέξεις και με 4 ώρες ύπνο. Μετά τα τριάντα όμως, ο ύπνος γίνεται απαραίτητος και χρειάζεσαι 7 με 9 ώρες κάθε βράδυ. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε ορμονικές ανισορροπίες και να υπνομεύσει την υγεία σου γενικότερα. Σιγούρεψε ότι κοιμάσαι όσο χρειάζεσαι χωρίς διακοπές.

Πηγή: Madame Figaro

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη