Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

Επιστροφή στη δουλειά μετά από τηλεργασία: Πώς να το αντιμετωπίσεις

Δες πώς θα κάνεις τη μετάβαση ευκολότερη, και χωρίς καθόλου άγχος.

Ο Ιούνιος είναι ο μήνας που πολλοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα επέστρεψαν στα γραφεία τους, αφού η τηλεργασία μειώθηκε σημαντικά. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί από εμάς πρέπει να βάλουμε ξυπνητήρι, να κάνουμε ντους, να ντυθούμε και να βγούμε από το σπίτι, μετά από σχεδόν ένα χρόνο.

Εάν είσαι ήδη αγχωμένη για το πως θα προσαρμοστείς ξανά στην παλιά σου ρουτίνα, τότε καλό είναι να ακολουθήσεις τον πρώτο καιρό κάποια tips εύκολης μετάβασης από τη δουλειά στο σπίτι στη δουλειά στο γραφείο.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, οι ρουτίνες που ακολουθούμε καθημερινά μπορούν να μας βοηθήσουν να προσαρμοστούμε στη ζωή μετά την πανδημία και να βελτιώσουν την ψυχική μας υγεία. Εξάλλου, δεν είναι εύκολο ξαφνικά από την ασφάλεια του σπιτιού σου να βρεθείς ανάμεσα σε πολλούς συναδέλφους και να φοράς μάσκα επί 8 ώρες. Η ρουτίνα όμως, όπως σημειώνει η γιατρός Saunia Ahmad στο CTV News, “δίνει δομή και προβλεψιμότητα. Μας βοηθά να είμαστε περισσότερο συγκεντρωμένοι και πιο δημιουργικοί ενώ στην πραγματικότητα μειώνει το άγχος και το στρες”.

Διάβασε ακόμη – Τα καλύτερα apps για να μειώσεις το άγχος και το στρες

Κάνε το πρωινό σου πιο απλό

Μην προσπαθήσεις να ακολουθήσεις μια πολύπλοκη πρωινή ρουτίνα. Κάνε μόνο τα απαραίτητα το πρωί ώστε να έχεις χρόνο και να μην αγχωθείς. Ετοίμασε ένα εύκολο πρωινό ή φτιάξε κάτι από το προηγούμενο βράδυ και φρόντισε να έχεις έτοιμα τα ρούχα και την τσάντα σου. Όταν έχουμε ρεαλιστικούς στόχους για το πρόγραμμα μας τότε όλα μας φαίνονται πιο εύκολα και λιγότερο αγχωτικά. Για αυτό φτιάξε μια ρουτίνα που θα ακολουθείς μετά από λίγο “στον αυτόματο πιλότο” και μην προσπαθήσεις να κάνεις κάτι που θα σε αγχώσει.

Μην ξεκινήσεις κάτι καινούριο

Αν σκέφτεσαι μαζί με την επιστροφή σου στο γραφείο να ξεκινήσει και κάτι καινούριο όπως πρωινή γυμναστική ή να αλλάξεις τον τρόπο που πηγαίνεις στο γραφείο, τότε ξανασκέψου το. Η πανδημία άλλαξε την καθημερινότητά σου και τώρα πρέπει να την αλλάξεις ξανά. Για αυτό, στην αρχή κάνε ό,τι έκανες και πριν την καραντίνα για να μην αγχωθείς περισσότερο. Οι οικείες συμπεριφορές μας κάνουν πάντα να νιώθουμε καλύτερα. Ξεκίνα απλά και μετά προσπάθησε να ενσωματώσεις νέες ρουτίνες στο πρόγραμμά σου, ειδικά αν είναι καλές συνήθειες όπως η γυμναστική ή ο διαλογισμός.

Ξεκίνα τη νέα σου ρουτίνα πριν την επιστροφή στο γραφείο

Λίγες μέρες πριν επιστρέψεις στο γραφείο, προσπάθησε να μπεις σε πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βάλεις το ξυπνητήρι νωρίτερα, να ετοιμαστείς και να ντυθείς μέσα στο χρονικό όριο που θα έχεις και μετά την επιστροφή. Έτσι θα δώσεις στο μυαλό σου αλλά και στο σώμα σου ένα περιθώριο για να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Όταν είμαστε προετοιμασμένοι και έχουμε πρόγραμμα, πάντα προσαρμοζόμαστε πιο γρήγορα.

Να είσαι σωστά προετοιμασμένη

Συζήτησε με τους συναδέλφους σου για τις νέες συνθήκες στο γραφείο αλλά και τους κανόνες που πρέπει να ακολουθείς μετά την καραντίνα. Κάθε πότε πρέπει να κάνεις rapid test, υπάρχουν αντισηπτικά στον χώρο, τι απαιτείται από εσένα όσον αφορά στη δουλειά και άλλες τέτοιες πληροφορίες θα σε βοηθήσουν να ‘μπεις στο κλίμα’ πιο γρήγορα αλλά και να μην νιώσεις πελαγωμένη την πρώτη μέρα.

Μην πιέσεις τον εαυτό σου

Η προσαρμογή σε νέες συνθήκες και ρουτίνες είναι δύσκολη και κάθε αλλαγή στη ζωή δημιουργεί άγχος. Το να αναγνωρίσεις ότι είναι φυσιολογικό είναι το πρώτο βήμα που μπορείς να κάνεις για να δείξεις κατανόηση και να σταματήσεις να πιέζεις τον εαυτό σου. Αντί να κατηγορείς τον εαυτό σου επειδή νιώθεις άγχος, βρες τρόπους να το αντιμετωπίσεις όπως το να ακολουθείς μια ρουτίνα και να φροντίζεις την ψυχική σου υγεία. Η πανδημία αύξησε τα ποσοστά κατάθλιψης και αγχωδών διαταραχών ενώ πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πόσο πολύ τους επηρέασε η κατάσταση συναισθηματικά και ψυχολογικά. Η επιστροφή στην καθημερινότητα όπως την γνωρίζαμε, σίγουρα θα σε αγχώσει, είναι όμως η αρχή της λύσης που θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα. Όσο βρίσκεσαι σε αυτή τη διαδικασία, φρόντισε τον εαυτό σου κάνοντας γυμναστική, τρώγοντας υγιεινά, κάνοντας διαλογισμό ή μιλώντας με φίλους.

Πηγή: Madame Figaro

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη