Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Εμβολιασμός: Πώς μπορεί να επηρεάσει την περίοδο σου;

Ένας γυναικολόγος εξηγεί 5 αλλαγές που μπορεί να πρόσεξεις.

Της Νικόλ Ζένιου

Μέχρι τώρα αρκετές γυναίκες αν όχι οι περισσότερες έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά της νόσου COVID-19. Και παρόλο που η κάθε μία από εμάς είχε διαφορετική εμπειρία σε σχέση με τις παρενέργειες, πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν αλλαγές όσον αφορά την περίοδο τους από τον πρώτο μήνα μετά τη χορήγηση του εμβολίου.

Αυτές συμπεριλαμβάνουν περισσότερο πόνο κατά την έμμηνο ρύση, αυξημένη ροή και διαταραχή ή καθυστέρηση του κύκλου. Τι πραγματικά συμβαίνει και θα έπρεπε να ανησυχούμε; Μπορεί το εμβόλιο COVID-19 να αλλάξει μόνιμα τον εμμηνορροϊκό μας κύκλο;

O γυναικολόγος Dr Ashfaq Khan από το Harley Street Gynaecology στο Λονδίνο, εξηγεί πώς δεν υπάρχει μέχρι στιγμής αρκετή έρευνα που να οδηγεί σε απόλυτα συμπεράσματα, ωστόσο το εμβόλιο φαίνεται να επηρεάζει την εμμηνόρροια. “Υπολογίζουμε πώς γύρω στο 25% των γυναικών μπορεί να βιώσουν αλλαγές στη περίοδο τους μετά τη χορήγηση του εμβολίου, αν και οι έρευνες βρίσκονται ακόμη στα αρχικά στάδια”.

Διάβασε ακόμη – Έρευνα: Πώς η πανδημία επηρέασε τις κοινωνικές επαφές και τη ψυχολογία

Γιατί επηρεάζει το εμβόλιο την έμμηνο ρύση;

“Η ιατρική κοινότητα δηλώνει πώς πιθανόν τα αντισώματα που παράγονται από τον οργανισμό ως απόκριση στον εμβολιασμό επηρεάζουν την φυσική λειτουργεία της εμμηνόρροιας, αν και οι διακυμάνσεις στα επίπεδα των οιστρογόνων και η φλεγμονή μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντες”.

Αυτό μπορεί να επηρεάσει και τη γονιμότητα;

“Μερικές γυναίκες δήλωσαν αλλαγή στη περίοδο τους ή καθυστέρηση περιόδου, αλλά δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι το εμβόλιο επηρεάζει με οποιοδήποτε τρόπο τη γονιμότητα.”

Είναι οι αλλαγές στην περίοδο μόνιμες;

“Είναι σαφές ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, οποιεσδήποτε αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο είναι προσωρινές, οπότε αν οι αλλαγές συνεχίσουν σε δύο ή περισσότερους κύκλους, αξίζει να το ελέγξετε με έναν γιατρό ή γυναικολόγο, για να αποκλείσετε οποιαδήποτε άλλα πιθανόν θέματα.

Ακολουθούν 5 αλλαγές στην περίοδο, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές.

1.Καθυστέρηση περιόδου

2. Πρόωρη περίοδος

3. Επώδυνη εμμηνορρυσία

4. Αυξημένη ροή

5. Παρατεταμένη έμμηνος ρύση

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη