Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

Εμβόλια: Στόχος να εμβολιαστεί πέραν του 60% μέχρι τέλη Ιουνίου

Τι λέει ο Υπουργός Υγείας.

Είναι υλοποιήσιμος και εφικτός ο στόχος που τέθηκε για τον εμβολιασμό τουλάχιστον με την 1η δόση ποσοστού πέραν του 60% μέχρι τα τέλη Ιουνίου, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο συνδυασμός της εφαρμογής των μέτρων προστασίας και του εμβολιασμού είναι το όχημά για έξοδο από τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας.

Ανακοινώνοντας την Πέμπτη τις αποφάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνικής δραστηριοποίησης, ο κ. Ιωαννου είπε πως “ο ορίζοντας του Ιουνίου και το τέλος των πρωτόγνωρων συνθηκών είναι κοντά”, σημειώνοντας πως “μπορούμε και θα καταφέρουμε γρήγορα να πάρουμε τη ζωή μας πίσω”.

Αναφερόμενος στις προϋποθέσεις, που θα ισχύουν από τις 10 Μαΐου σε χώρους συγχρωτισμού (π.χ. εμπορικά κέντρα, υποστατικά εστίασης, εκκλησίες, κτλ), ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι θα πρέπει οι πολίτες να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση και να έχει παρέλθει διάστημα 3 εβδομάδων ή να έχουν νοσήσει από την ασθένεια COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες ή εάν δεν ισχύει ένα από τα πιο πάνω και ως προσωρινή λύση μέχρι να προχωρήσει περισσότερο η εμβολιαστική κάλυψη, δίνεται η επιλογή στους πολίτες ηλικίας 12 ετών και άνω να προσκομίζουν πιστοποιητικό αρνητικού τεστ, PCR ή rapid test, με ισχύ 72 ωρών.

Τόνισε πως το μέτρο αυτό είναι προσωρινό και θα εφαρμοστεί για μεταβατική περίοδο, με σκοπό να διασφαλιστεί ότι οι μετακινήσεις και οι κοινωνικές επαφές γίνονται με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ασφάλεια για την υγεία μας και για τη Δημόσια Υγεία.

Διευκρίνισε, εξάλλου, ότι την ευθύνη για τον έλεγχο κατοχής αποδεικτικού στοιχείου δεν την έχουν οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων, αλλά ο έλεγχος θα γίνεται από τους αρμόδιους Λειτουργούς της Αστυνομίας ή των Υπουργείων και Τμημάτων ανάλογα με τις επιχειρήσεις στους τομείς της αρμοδιότητάς τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη