Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

Ελευθερία στη σχέση: 3 συμβουλές από τον ψυχολόγο

Ο συμβουλευτικός ψυχολόγος, βιοσυντονιστής και ομιλητής έμπνευσης, Γιάννης Μιχαήλ, σου δίνει συμβουλές για το πώς να εξασφαλίσεις τη συναισθηματική ελευθερία μέσα σε μία σχέση.

Ο κάθε άνθρωπος όσο ερωτευμένος και αν αισθάνεται, πρέπει να δίνει στον άλλο την ελευθερία να είναι ο εαυτός του. Τα τελευταία 12 χρόνια ως συμβουλευτικός ψυχολόγος, έχω εντοπίσει ότι τα ζευγάρια τα οποία προσφέρουν συναισθηματική ελευθερία στην σχέση τους, είναι χαρούμενα και αγαπημένα. Αφήνουν ο ένας τον άλλο να είναι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους. 

Είναι πολύ σημαντικό να αισθάνεται ο καθένας μας ότι έχει τη δυνατότητα να εκφραστεί ελευθέρα, χωρίς φόβο και περιορισμούς μέσα στη σχέση του. Πρέπει ο κάθε σύντροφος να μπορεί να εκφράζει αυτό που πραγματικά αισθάνεται, να είναι δηλαδή ο εαυτός του όπως θα ήταν εάν δεν ήταν σε σχέση. Έτσι μπορεί να υπάρξει η σωστή ισορροπία και αρμονία στη σχέση.

Διάβασε ακόμη – 5+1 τρόποι να βελτιώσεις τη σχέση σου, σύμφωνα με τον ψυχoλόγο

Ακολουθούν 3 τρόποι για να είμαστε ελεύθεροι στην σχέση μας:

1. Να αγαπάς τον άνθρωπό σου χωρίς να τον πνίγεις. Όσο πιο ελεύθεροι νιώθουμε μέσα μας, με το να αποδεχόμαστε τι ακριβώς είμαστε και εκτιμώντας τι μπορούμε να αλλάξουμε στον εαυτό μaς και τι όχι, αυτό που μας ενώνει είναι ο αμοιβαίος σεβασμός και η αγάπη στην κοινή μας ζωή. Ό κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστό ων και πρέπει να μπορεί να είναι το 100% του καλύτερού του εαυτού.

2. Δίνε αγάπη αλλά χωρίς κτητικότητα. Ο/η σύντροφος σας δεν είναι κτήμα σας, αλλά ο άνθρωπος που θα μοιραστείτε το όμορφο ταξίδι που λέγεται ζωή. Το πιο υπέροχο συναίσθημα είναι να είσαι σε μια σχέση και να νιώθεις ελεύθερος/η χωρίς να είσαι πραγματικά ελεύθερος/η. Η κτητικότητα είναι κάτι το οποίο μπορεί να σκοτώσει την σχέση.

3. Θεράπευσε τα καταπιεσμένα συναισθήματα από προηγούμενες τοξικές σχέσεις. Πρέπει πρώτα να θεραπεύσουμε τις παλιές συναισθηματικές μας πληγές για να μπορέσουμε να δώσουμε συναισθηματική ελευθερία στον σύντροφό μας. Πώς μπορείς να δώσεις ελευθερία εάν υποφέρεις από καταπιεσμένη ζήλια, θυμό και ενοχές από μια προηγούμενη σχέση: Όσο απελευθερωνόμαστε από την παλιά κακή μας εικόνα και συγχωρέσουμε τον εαυτό μας, και να εκτιμήσουμε τον εαυτό μας μέσα από την κάθε εμπειρία ζωής, που στο τέλος αποτέλεσε και ένα μάθημα ζωής.

Μην πέσετε στην παγίδα που κρύβεται μέσα σε μια σχέση, όπου είναι να αλλοιώσεις ή και να αλλάξεις εντελώς τον χαρακτήρα του καθενός, το πώς αντιλαμβάνεσαι τον κόσμο γενικά και πώς συμπεριφέρεσαι. Μεταμορφώνεσαι σταδιακά και χωρίς πραγματικά να το αντιληφθείς. Στους γύρω σου ίσως είναι τόσο φανερό αλλά εσύ ο ίδιος ο άνθρωπος που το βιώνεις, απλά αφήνεσαι να εξελιχθείς σε κάποιον άλλον για να ικανοποιήσεις τον σύντροφό σου.

“Η ελευθερία του ενός, σταματά εκεί που αρχίζουν να θίγονται τα όρια της ελευθερίας των άλλων,” Ιμμάνουελ Καντ, Γερμανός φιλόσοφος και επιστημολόγος.

Ευχαριστίες στον συμβουλευτικό ψυχολόγο, βιοσυντονιστή και ομιλητή έμπνευσης, Yianni Michael, τηλ.: 99611400, www.yiannismichael.com, Facebook: YiannisMichael, Instagram: Yiannis Michael, Email: [email protected]

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη