Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

4Elegy: Το πρωτότυπο project της Έλενας Παρούτη και της Ειρήνης Σταύρου

Οι εντυπωσιακές δημιουργίες τους.

Η Έλενα Παρούτη, αρχιτέκτονας και η Ειρήνη Σταύρου, προερχόμενη από τον τομέα της επικοινωνίας και του marketing, συναντήθηκαν δημιουργικά το 2021 όπου έκτοτε εξερευνούν μοτίβα που προέρχονται από τους αρχαιολογικούς χώρους και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου στο project 4Elegy.

Τα επεξεργασμένα μοτίβα, εντάσσονται σε κοσμήματα και υφάσματα, μέσα από την τεχνογνωσία κυπρίων επαγγελματιών και παρουσιάζονται σε μια άλλη μορφή, στον χώρο του wearable art.

Το 2022, η πρώτη προσπάθεια ήταν μία limited edition σειρά από 4 έργα, 4overcoats με μοτίβα εμπνευσμένα από τα ευρήματα και τα ίχνη των αρχαιολογικών χώρων της Κύπρου (Κούριον, Αμαθούντα, Χοιροκοιτία και Σαλαμίνα) που αποτελέσαν την αρχή για μία νέα προσέγγιση και εξερεύνηση.

Το 2023, η έμπνευση αυτή τη φορά έρχεται μέσα από τα ψηφιδωτά των αρχαιολογικών χώρων και ναών.

Η πρόκληση έγκειται στην επεξεργασία των μωσαϊκών και των μοτίβων από τη σκληρή και δισδιάστατη ανάγνωση των σκληρών δαπέδων, στη μεταφορά σε υφασμάτινες επιφάνειες, δημιουργώντας τρισδιάστατες οπτικές, μέσα από cut out patterns σε υφάσματα και διάλογο με υφές πτυχές μέσα από διάτρητες οπτικές.

Φέτος, το 4Elegy έρχεται να παραλληλίσει τα ίχνη του αρχαιολογικού χώρου του Κουρίου, από μία απλή αρχιτεκτονική κάτοψη σε ένα τρισδιάστατο κέντημα με τη διαφάνεια της απλότητας ενός kimono.

Όπως τα ίχνη του αρχαιολογικού χώρου διαγράφονται στο έδαφος, κατ’ αντιστοιχία η κεντημένη κάτοψη, εγγράφεται στη διάφανη πλάτη του έργου. Η όλη προσπάθεια θα συνεχιστεί μέσα από την ίδια προσέγγιση και εκτός από την εικαστική της πλευρά, να συνδυάζει, να προσεγγίζει και να συνδιαλέγεται με εικόνες και σχέδια από την ιστορία του τόπου μας.

Το 2025 το 4Elegy_project θα είναι στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα μεταφέροντας, τις μέχρι τώρα δημιουργίες σε έκθεση, αλλά και παράλληλα και με μία φωτογραφική συλλεκτική έκδοση της μέχρι τώρα πορείας.

Διάβασε ακόμη