Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, 2021

Ελεάνα Χρυσάνθου: Η Κύπρια εικαστικός που φιλοτέχνησε τα ρούχα του οίκου Philosophy di Lorenzo Serafini στο Milan Fashion Week

Οι ζωγραφιές της αποτυπώθηκαν πάνω στις εμβληματικές δημιουργίες του γνωστού οίκου. 

Της Νικόλ Ζένιου

Υπάρχουν μερικοί Κύπριοι καλλιτέχνες αλλά και σχεδιαστές μόδας που με τη μοναδικότητα, το ταλέντο και τη δημιουργικότητα τους καταφέρνουν να εξασφαλίσουν συνεργασίες με μεγάλους οίκους στο εξωτερικό και να προβάλουν τη δουλειά τους. 

Η Κύπρια καλλιτέχνης και εικαστικός Ελεάνα Χρυσάνθου συγκαταλέγεται σίγουρα ανάμεσα σε αυτόυς αφού οι ζωγραφιές της αποτυπώθηκαν πρόσφατα στη επίδειξη του οίκου Philosophy di Lorenzo Serafini στη Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνο για τη συλλογή Άνοιξη / Καλοκαίρι 22.

Αυτό έρχεται ως συνέχεια της συνεργασίας που είχε με τον ταλαντούχο Κύπριο σχεδιαστή Χαρίλαο Μελετίου, ο οποίος έχει ως βάση το Παρίσι. Η Ελεάνα φιλοτέχνησε τις γαλότσες που χρησιμοποιήθηκαν για την παρουσίαση της capsule συλλογής του Χαρίλαου Μελετίου με τίτλο Sold Out η οποία πραγματοποιήθηκε στο Φυτώριο τον Ιούνιο. 

Διάβασε ακόμη – “Sold Out”: Ο σχεδιαστής Χαρίλαος Μελετίου μιλάει για την παρουσίαση της νέας του συλλογής στην Κύπρο

Παράλληλα, η Ελεάνα διατηρεί και έναν λογαριασμό στο instagram, το Sketching cy, όπου αναρτά φωτογραφίες και άλλο δημιουργικό υλικό, το οποίο προβλήθηκε και σε δημοφιλείς πλατφόρμες όπως το επίσημο account του Instagram, το Nifty και η Saatchi Gallery.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί, μοιράζεται μαζί μας όλα όσα θα θέλαμε να μάθουμε για την δημιουργική της πορεία αλλά και τη συνεργασία της με έναν τόσο εμβληματικό οίκο. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Philosophy di Lorenzo Serafini (@philosophyofficial)

Πότε μπήκε η τέχνη στη ζωή σου; 

Σπούδασα στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Μόσχας (2000-2007) με ειδίκευση στην μνημειακή ζωγραφική. Έκτοτε ζω και εργάζομαι στην Λευκωσία σαν εικαστικός και σαν εκπαιδευτικός. 

Πώς προέκυψε το Sketching cy;  

Το Sketchingcy είναι ένα προσωπικό πρότζεκτ που γεννήθηκε το 2018 και που αποτελείται από δημιουργικές φωτογραφίες, σχέδια και βίντεο με έμπνευση την Κύπρο. Το κοινό της Κύπρου αλλά και του εξωτερικού πολύ σύντομα αγάπησε το project και την ιδέα που κρύβεται πίσω από αυτό με αποτέλεσμα να προκύψουν αρκετές συνεργασίες με ξενοδοχεία, επιχειρήσεις και brands στην Κύπρο και το εξωτερικό.  Σημαντική ήταν και η προβολή φωτογραφιών στο επίσημο account του Instagram, από το Nifty και την Saatchi Gallery.

Και η μόδα; Πώς προέκυψε η συνεργασία σου με τον σχεδιαστή Χαρίλαο Μελετίου και ποια η έμπνευση πίσω από τις ζωγραφιές που αποτυπώθηκαν πάνω στις γαλότσες – μέρος της παρουσίασης Sold Out;

Η πρώτη μου επαφή με τον χώρο της μόδας έγινε με την συνεργασία μου με τον σχεδιαστή Χαρίλαο Μελετίου όταν ανέλαβα το σχέδιο στις γαλότσες του σόου Sold Out. Η έμπνευση για τα σχέδια προέκυψε από τα μοτίβα που χρησιμοποίησε ο σχεδιαστής στα ρούχα του όπως πρόσωπα, λουλούδια και σχήματα έτσι ώστε η ρομαντική διάθεση που είχαν να συνεχιστεί και στα υποδήματα.

Πώς προέκυψε η συνεργασία με τον οίκο Philosophy di Lorenzo Serafini όπου φιλοτέχνησες μερικά από τα κομμάτια της συλλογής SS22; 

Μετά από την παρουσίαση Sold Out επικοινώνησε μαζί μου ο Κύπριος head designer του brand Philosophy di Lorenzo Serafini, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, ο οποίος σε συνεννόηση με τον Λορένζο, μου πρότεινε να σχεδιάσω δοκιμαστικά κάποια samples και κάπως έτσι προέκυψε η συνεργασία μας. 

Πόσα κομμάτια διακόσμησες και πώς έγινε η επιλογή του concept για το τι θα ζωγράφιζες αλλά και των κομματιών; Μίλησε μας και για την έμπνευση. 

Εργάστηκα πάνω σε 50 κομμάτια υποψήφια για την κολεξιόν SS22 από τα οποία επιλέχθηκαν 2 φορέματα, ένα σακάκι, ένα top, αρκετά ζευγάρια παπούτσια και τσάντες. Η παραλαβή που είχα από την Ιταλία, στις αρχές του καλοκαιριού, ήταν κομμάτια από υφάσματα πάνω στα οποία ξεκίνησε ένας μεγάλος  πειραματισμός ως προς τα χρώματα και τα σχέδια. Η αρχική έμπνευση βασίστηκε αυστηρά σε σχέδια που μου έστειλε ο γνωστός σχεδιαστής όπως πρόσωπα και λουλούδια καθώς επίσης και σε κάποιες δικές μου ιδέες. Στην συνέχεια οι δοκιμές στάλθηκαν στον Λορένζο ο οποίος προς μεγάλη μου χαρά επέλεξε να χρησιμοποιήσει τα μοτίβα από λουλούδια της άνοιξης της Κύπρου. Μαργαρίτες, παπαρούνες και άνθη της αμυγδαλιάς εφαρμόστηκαν πάνω στα ρούχα, αρχικά σε digital designs στην Ιταλία και στην συνέχεια σχεδιάστηκαν πάνω σε φορέματα, καπέλα, παπούτσια, τσάντες και σακάκια στην Κύπρο. Η επικοινωνία μου και η συνεργασία μου με τον εξαιρετικά ταλαντούχο, head designer Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου ήταν συνεχής και απόλυτα καθοριστική καθώς αυτός είχε τον τελικό λόγο στην κάθε δημιουργία σε συνεννόηση με τον Lorenzo Serafini.

Ποια είναι η αγαπημένη σου δημιουργία για το συγκεκριμένο σόου; 

Παρόλο που το κάθε κομμάτι του σόου προέκυψε μετά από πολλές δοκιμές και δημιουργική εξέλιξη από την ομάδα του Λορένζο και τον ίδιο, μέχρι να τελειοποιηθεί και να καταλήξει στο Fashion Week του Μιλάνο, πρέπει να παραδεχτώ ότι το αγαπημένο είναι αυτό που άνοιξε το σόου. Το μαύρο, δερμάτινο σακάκι με τα φούξια λουλούδια και τα πορτοκαλί κλαδιά, όχι μόνο για τα σχέδια αλλά και για το design του, πιστεύω ότι αντιπροσωπεύει την σύγχρονη δυναμική γυναίκα που θέλει να ξεχωρίσει.

Πόση ώρα χρειάστηκε κάθε δημιουργία; 

Το κάθε κομμάτι απαιτούσε διαφορετικό χρόνο σχεδίου ανάλογα με το μοτίβο αλλά και το είδος καθώς η απευθείας ζωγραφική απαιτεί συγκέντρωση και ιδιαίτερη σημασία στην λεπτομέρεια. Τα πιο απαιτητικά ήταν τα φορέματα.

Ποια υλικά χρησιμοποιήθηκαν για τις δημιουργίες σου; 

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ειδικές μπογιές για υφάσματα και δέρμα, αλλά και ακρυλικές μπογιές. Τα σχέδια πάνω στα κομμάτια που προέκυψαν δεν είναι μόνιμα και έγιναν αποκλειστικά για το runaway Philosophy di Lorenzo Serafini Spring 2022 και για σκοπούς παραγγελιών. Έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία εργοστασιακής παραγωγής των ρούχων, των παπουτσιών και των τσαντών που επιλέχθηκαν για σκοπούς πώλησης, από τα πρωτότυπα, φυσικά, hand painted κομμάτια.

Αυτή η συνεργασία θα έχει και συνέχεια; 

Δεν ξέρω, το ελπίζω.

Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον;

Τα σχέδια μου για το παρόν και το μέλλον βασίζονται όπως πάντα στην δημιουργία και όπως πάντα είμαι ανοιχτή σε νέες καλλιτεχνικές προκλήσεις και συνεργασίες. Η αγάπη μου για την ζωγραφική πάντα καταφέρνει να με οδηγήσει σε νέα ταξίδια και εμπειρίες που τις περισσότερες φορές δεν προγραμματίζω αλλά έρχονται αναπάντεχα σαν εκπλήξεις. Ανυπομονώ ήδη για το επόμενο.

Στην gallery που ακολουθεί, δες όλες τις δημιουργίες της Ελεάνας από την επίδειξη του Philosophy di Lorenzo Serafini.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Charilaos Meletiou (@charilaosm)

Διάβασε ακόμη