Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Εκμάθηση τουαλέτας με τη μέθοδο Μοντεσσόρι

5 τρόποι για να βοηθήσουμε το παιδί να πει αντίο στην πάνα.

Της Νατάσας Τούρζας

Η εκμάθηση τουαλέτας τις περισσότερες φορές είναι ένα εξαιρετικά αγχωτικό αναπτυξιακό στάδιο. Η μοντεσσοριανή προσέγγιση εστιάζει στο να κατανοήσουν οι γονείς πως το κάθε παιδί έχει το δικό του χρόνο ετοιμότητας και η μετάβαση αυτή πρέπει να γίνει ομαλά και να αντιμετωπιστεί ως μια φυσική εξέλιξη. Οι τρόποι της Μοντεσσοριανής αγωγής που ακολουθούν είναι πολύ χρήσιμοι, λιγότερο αγχωτικοί και ενθαρρύνουν την ανεξαρτησία του παιδιού σας.

Διάβασε ακόμη – 5 συνήθειες για να αποκτήσουν τα παιδιά οικολογική συνείδηση

  1. “Η πάνα σου είναι βρεγμένη. Πάμε να την αλλάξουμε;” – Με αυτή τη φράση βοηθάμε το παιδί να συνειδητοποιήσει ότι νιώθει βρεγμένο και να συνεργαστεί μαζί μας για να νιώσει ξανά καθαρό και άνετο. Είναι σημαντικό να αποφεύγετε τη χρήση οποιασδήποτε αρνητικής γλώσσας γιατί μπορεί να επηρεάσει το πώς αισθάνεται το παιδί σας για τις σωματικές του λειτουργίες και την τουαλέτα αργότερα.
  2. “Έχεις τόσο καλή ισορροπία! Έλα να αλλάξουμε την πάνα όρθιοι” – Η μοντεσσοριανή αγωγή θέλει η αλλαγή της πάνας από ένα σημείο και μετά να γίνεται σε όρθια στάση. Αυτό βοηθά το παιδί να αρχίσει να συνδέει τις σωματικές λειτουργίες με την τουαλέτα.
  3. “Για να δούμε, μπορείς να κατεβάσεις μόνος/η το παντελόνι σου;” – Αυτή είναι μια διαδικασία που απαιτεί πολλή εξάσκηση και υπομονή για να την κατακτήσουν τα παιδιά, οπότε καλό είναι να ξεκινήσετε νωρίς. Φροντίστε πάντα τα παντελονάκια τους να είναι με λάστιχο.
  4. “Θα ήθελες να καθίσεις στο γιογιό σου;” – Στην αρχή πάντα ρωτάμε το παιδί αν θα ήθελε να χρησιμοποιήσει το γιογιό του. Ποτέ δεν ασκούμε πίεση ακόμα και αν στην αρχή εκείνο αρνείται πεισματικά. Προσοχή! Δεν δωροδοκούμε και δεν δίνουμε ηλεκτρονικές συσκευές για να τα παρακινήσουμε.
  5. “Διάλεξε όποιο εσώρουχο σου αρέσει!” – Δίνουμε στο παιδί την ευκαιρία να νιώσει ανεξάρτητο διαλέγοντας τα εσώρουχα που του αρέσουν πχ. με τους αγαπημένους του ήρωες. Με αυτόν τον τρόπο ο αποχωρισμός της πάνας γίνεται πιο παιχνιδιάρικος.

Διάβασε ακόμη – Παιδική ντουλάπα με τη μέθοδο της Marie Kondo

Σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί σου είναι έτοιμο για τη μεγάλη μετάβαση:

• Η πάνα μένει στεγνή για πολλή ώρα.
• Δυνατότητα να κατεβάζει και να σηκώνει το παντελόνι.
• Γενικό ενδιαφέρον για την τουαλέτα.
• Η πάνα έχει αρχίσει και γίνεται ενοχλητική.
• Αντιλαμβάνεται πότε του έρχεται η ανάγκη να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα.

Instagram: @natty_tourza

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη