Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Πέθανε ο χαρισματικός fashion designer Pierre Cardin

Aνέτρεψε τον κόσμο της μόδας με τις φουτουριστικές του δημιουργίες.

Οραματιστής και πρωτοπόρος του pre-a-porter, o Γάλλος σχεδιαστής Pierre Cardin πέθανε το πρωί σε ηλικία 98 ετών, στο αμερικανικό νοσοκομείο του Νεϊγί.

Γιος Ιταλών μεταναστών, εξελίχθηκε σε επιχειρηματία διεθνούς φήμης, ανατρέποντας το στυλ της μόδας τις δεκαετίες του 1960 και 1970 με τις φουτουριστικές του εμφανίσεις. “Είμαστε όλοι υπερήφανοι για την επίμονη φιλοδοξία και την τόλμη που επέδειξε σε όλη του την ζωή. Ανθρωπος σύγχρονος με πολλαπλά ταλέντα και ανεξάντλητη ενέργεια, εντάχθηκε πολύ νωρίς στις ροές της παγκοσμιοποίησης των αγαθών και των ανταλλαγών” αναφέρει στο Twitter ανακοίνωση της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Γαλλίας.

Πριν από πολλούς άλλους, ο Pierre Cardin είχε ανοίξει ένα “corner” σε ένα μεγάλο κατάστημα, περιέλαβε άνδρες στις επιδείξεις του, και υιοθέτησε σε μεγάλη κλίμακα ένα σύστημα αδειών που του εξασφάλιζε διανομή σε ολόκληρο τον κόσμο, εγγράφοντας το όνομά του σε ποικίλα προϊόντα, γραβάτες, τσιγάρα, αρώματα ή μεταλλικά νερά.

Διορατικός, στράφηκε πολύ νωρίς προς την Ασία, όπου απολάμβανε μεγάλης αναγνώρισης: βρέθηκε το 1957 στην Ιαπωνία, στην περίοδο της ανοικοδόμησης και οργάνωσε επιδείξεις μόδας στην Κίνα ήδη από το 1979.

Ιταλικής καταγωγής, ο Pierre Cardin εν ξέχασε ποτέ τις ρίζες του, δίνοντας παράλληλα την άνευ όρων αγάπη του στην Γαλλία, αναφέρει η οικογένειά του. “Στην ύψιστη καταξίωση, ήταν ο πρώτος μόδιστρος που εισήλθε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Γαλλίας, όταν η μόδα αναγνωρίσθηκε ως καλή τέχνη. Μάρτυρας παραμένει σήμερα το ξίφος των Ακαδημαϊκών που δημιούργησε ο ίδιος και επί του οποίου είναι χαραγμένα τα σύμβολα της επιτυχίας του”.

“Ημέρα μεγάλης θλίψης για ολόκληρη την οικογένειά μας, ο Pierre Cardin δεν βρίσκεται πλέον μαζί μας. Υπήρξε ένας μεγάλος μόδιστρος που διέσχισε τον αιώνα αφήνοντας στην Γαλλία και τον κόσμο μία μοναδική καλλιτεχνική παρακαταθήκη στη μόδα και όχι μόνο”, αναφέρεται στην ανακοίνωση ης οικογενείας του.

Πηγή: ΑΠΕ

Φωτογραφίες: EPA

Διάβασε ακόμη