Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

Εφαρμογές γνωριμιών: Όλα όσα αξίζει να γνωρίζεις από δύο γυναίκες ψυχολόγους

Είναι τα apps ο καλύτερος τρόπος γνωριμίας που υπάρχει στη σημερινή εποχή;

Της Νικόλ Ζένιου

Οι εφαρμογές γνωριμιών ενώ έχουν καταφέρει να συνδέσουν και να φέρουν κοντά εκατομμύρια κόσμο, δίνοντας μία πρώτη ευκαιρία για μια πρώτη γνωριμία, πολύ συχνά δεν οδηγούν σε ουσιαστικές σχέσεις που να έχουν διάρκεια στον χρόνο ή ακόμη και στην εύρεση αγάπης που αναζητά ο περισσότερος κόσμος.

Το πρόβλημα οφείλεται σε αρκετούς παράγοντες, ανάμεσά τους και το γεγονός ότι τα κλασικά dating apps δεν λαμβάνουν υπόψη τα πραγματικά “θέλω” των χρηστών τους ως κριτήρια για να συμβεί ένα match.

Διάβασε ακόμη – Έστερ Σιακκά – Άννα Χαμπουλά: Το πρωτοποριακό site γνωριμιών που δημιούργησαν και διαφέρει από τα υπόλοιπα (βίντεο)  

Γι’ αυτό και οι ψυχολόγοι – ψυχοθεραπεύτριες Έστερ Σιακκά και Άννα Χαμπουλά δημιούργησαν μία νέα εφαρμογή γνωριμιών το easywoo που από αρκετούς χαρακτηρίζεται ως site γνωριμιών ωστόσο, όπως εκείνες επισημαίνουν είναι πολλά περισσότερα από αυτό. Πρόκειται για ένα site κοινωνικής στήριξης ατόμων που θέλουν να δημιουργήσουν σχέσεις, είτε αυτές είναι φιλικές, ερωτικές, συναισθηματικές. Παράλληλα, τα άτομα παίρνουν feedback μέσω εξατομικευμένων οδηγών αυτοβελτίωσης που θα τους βοηθήσει να βρουν πιο αποτελεσματικά αυτό που ψάχνουν.

Διάβασε ακόμη – Η Porsche Κύπρου τιμά τη γυναίκα και το ρόλο της στη σημερινή εποχή

Με αφρομή την εκδήλωση Porsche Loves Women που πραγματοποιήθηκε για την Ημέρα της Γυναίκας όπου οι δύο ψυχολόγοι και ψυχοθεραπεύτριες, Άννα Χαμπουλλά και Έστερ Σιάκκα έθιξαν καίρια θέματα για το σύγχρονο τρόπο ζωής των γυναικών, αντιμετώπισης προβλημάτων και ενδυνάμωσης τους στην κοινωνία του σήμερα, εμείς μιλήσαμε μαζί τους για να μάθουμε περισσότερα για το πώς οι γυναίκες μπορούν να διεκδικήσουν και την ουσιαστική αγάπη στη ζωή τους.

Μάθε περισσότερα στη συνέντευξη που ακολουθεί:

Αρχικά πώς προέκυψε η δημιουργία του easywoo;

Η ιδέα του easyWoo προέκυψε μέσα από την πολύχρονη μας εμπειρία στο χώρο της ψυχοθεραπείας. Παρατηρήσαμε ότι ένας μεγάλος αριθμός ατόμων, τόσο γυναίκες όσο και άντρες, αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα που προέρχονται από τις δυσκολίες τους στις διαπροσωπικές σχέσεις. Είναι σαν να ψάχνουν ο ένας τον άλλο σε ένα λαβύρινθο που λέγεται ζωή και να παίρνουν συνέχεια την ίδια λάθος στροφή. Παρατηρήσαμε ότι πολλοί από μας κολλούμε σε μοτίβα που μας δυσκολεύουν να βρούμε αυτό που χρειαζόμαστε. Είτε αυτά αφορούν τον τρόπο που σχετιζόμαστε με άλλους (π.χ να γινόμαστε πολύ φιλικοί και να καταλήγουμε πάντα στο friend zone) ή να είμαστε κολλημένοι σε κάποια παλαιότερη σχέση η να προσελκύουμε τοξικές σχέσεις. 

Με αυτά τα δεδομένα δημιουργήσαμε μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που έχει ως στόχο να βοηθήσει τον κάθε ένα από μας να καταλάβουμε τον εαυτό μας, να εντοπίσουμε τις αδυναμίες μας και τα δυνατά μας σημεία, να αναγνωρίσουμε και να δουλέψουμε κάποια χαρακτηριστικά μας έτσι ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις διαπροσωπικές, ερωτικές ή φιλικές σχέσεις που μας ταιριάζουν καλύτερα.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που το διαφοροποιούν από άλλες πλατφόρμες γνωριμιών;

Το easyWoo δεν είναι μια απλή πλατφόρμα γνωριμιών. Δεν ήταν και δεν είναι αυτή η πρόθεση μας. Έρευνες αποδεικνύουν ότι 70% των ατόμων που βγαίνουν σε ραντεβού δεν βρίσκουν ουσιαστικά τη σχέση που τους ταιριάζει, ενώ ένα άλλο 50% των σοβαρών σχέσεων ρίχνουν τίτλους τέλους μέσα σε ένα χρόνο. Συνεπώς, δεν έχουν διάρκεια. Το easyWoo δημιουργήθηκε με σκοπό να βοηθήσει  οποιοδήποτε  άτομο θέλει να βρει την σχέση που του ταιριάζει. Το easyWoo δεν βάζει φραγμούς στο τι μπορεί να ζητά κάποιο άτομο όσο αφορά τις διαπροσωπικές του σχέσης. Κάποιος μπορεί να ζητά μια εφήμερη σχέση, άλλος μια σοβαρή σχέση και άλλος απλά μια φιλία. Ότι και να είναι, είναι αποδεκτό. Το easyWoo όμως σε προσκαλεί ως χρήστη να δεις λίγο πρώτα κατά πόσο  είσαι έτοιμος να δημιουργήσεις με επιτυχία  την οποία σχέση εσύ ζητάς.

Η πλατφόρμα easyWoo χρησιμοποιεί μια ομάδα έμπειρων ψυχολόγων και ψυχοθεραπευτών με επικεφαλής την Εστέρ Σιάκκα και Άννα Χαμπουλλά, και μια ομάδα ειδικών στη πληροφορική και στην τεχνητή νοημοσύνη με επικεφαλής το Γιώργο Οικονομίδη και τη com2go.  Αναπτύξαμε πολύπλοκους αλγόριθμους που βοηθούν στον εντοπισμό των αναγκών και των στόχων ενός ατόμου, καθώς και στην αξιολόγηση των δυνατών και αδύνατων σημείων του. Αυτοί οι αλγόριθμοι μπορούν να εντοπίσουν άμεσα – και ταυτόχρονα να προτείνουν βελτιώσεις – στις αδυναμίες του κάθε χρήστη κατά την αλληλεπίδραση του με πιθανούς συντρόφους ή απλά φίλους.

Μόλις συμπληρωθεί ένα φιλικό προς τον χρήστη ερωτηματολόγιο, ο αλγόριθμος δημιουργεί μια λεπτομερή αναφορά που επιτρέπει στο άτομο να κατανοήσει καλύτερα τις ανάγκες του, τονίζει τα δυνατά του σημεία και επισημαίνει τους τομείς που απαιτούν βελτίωση. Επιπλέον, η αναφορά παρέχει ένα σχέδιο φροντίδας με ενέργειες που θα ήταν καλά να γίνουν καθώς και συστάσεις πηγών και επαγγελματιών που θα βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάζονται έτσι ώστε να καθοδηγήσουν και να στηρίξουν τους χρήστες στην επίτευξη των στόχων τους.

Ο αλγόριθμος χρησιμοποιεί τις πιο πρόσφατες μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης και η δυνατότητα μηχανικής εκμάθησης του δίνει τη δύναμη ακόμη πιο περίπλοκων και ειδικών αναφορών για τον χρήστη. Επίσης , η πλατφόρμα λειτουργεί έναν κατάλογο επαγγελματιών που προσφέρουν συγκεκριμένες υπηρεσίες που σχετίζονται με τις ανάγκες των χρηστών.

Πόσο εύκολο είναι να δημιουργηθεί κάποια σχέση από το application;

Πιστεύουμε  ότι το easyWoo είναι ο κατάλληλος καταλυτής για την δημιουργία  της οποιουδήποτε τύπου σχέση πιο εύκολα γιατί από την αρχή προωθούμε μια κοινότητα από χρήστες που μπορούν να ζητήσουν οποία σχέση θέλουν φτάνει να ξεκαθαρίσουν πρώτα οι ίδιοι το τι θέλουν, να μπορούν να το επικοινωνήσουν ξεκάθαρα και μετά να βοηθηθούν στο πως να το αποκτήσουν. Το easyWoo θα τους βοηθήσει σε ολόκληρη την διαδικασία.

Η εφαρμογή τρέχει εδώ και μερικούς μήνες. Ποια είναι τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής;

Προς το παρών η εφαρμογή μας δίνει στους χρήστες την ευκαιρία να κάνουν εγγραφή και να πάρουν την  προσωπική τους έκθεση, και μόλις ο αλγόριθμος εντοπίσει σωστά matches οι χρήστες ενημερώνονται άμεσα. Όσοι περισσότεροι χρήστες εγγράφονται στην εφαρμογή τα matches θα πληθύνουν. Σύντομα η εφαρμογή θα μπει και στα App Stores και τότε οι χρήστες θα έχουν την δυνατότητα να συνομιλούν μέσω chat και video calls.

Συνηθώς τα dating apps έχουν περισσότερους άνδρες παρά γυναίκες. Πόσο είναι το ποσοστό ανδρών/γυναικών στο δικό σας app;

Περίπου 60% άνδρες με 40% γυναίκες. Αυτό συμβαίνει λόγο του στίγματος που έχουν τα apps ως ένας ιστοχώρος μόνο για εφήμερες σχέσεις ή και ακόμα μόνο για σεξουαλικές σχέσεις. Αυτό δεν ισχύει για την δίκη μας πλατφόρμα. Ναι, μπορεί κάποιος να μπει και να ζητά μόνο εφήμερη ή σεξουαλική σχέση  αλλά το ήθος που προσπαθούμε να προωθήσουμε  είναι αυτό της ειλικρίνειας. Επίσης θέλουμε να λειτουργούμε και ως ένας ασφαλής χώρος για άτομα που ζητούν κάτι πιο σοβαρό είτε  αυτό είναι μια ρομαντική σχέση είτε μια φιλία.

Είναι τα apps ο καλύτερος τρόπος γνωριμίας που υπάρχει στη σημερινή εποχή; Σε μία κλίμακα από πιθανούς τρόπους να γνωρίσεις τον/την σύντροφό σου που θα τοποθετούσατε τα dating apps;

Καλή ερώτηση. Η γνωριμία μέσω μιας τέτοιας πλατφόρμας όπως το easyWoo είναι ένας πρακτικός τρόπος για να βγαίνουν οι περισσότεροι άνθρωποι ραντεβού. Σύμφωνα με μελέτες, περίπου το 60% των συμμετεχόντων έχουν θετικές εμπειρίες με τις πλατφόρμες γνωριμιών, είτε ψάχνουν για κάτι περιστασιακό είτε για κάτι μακροπρόθεσμο. Το θέμα δεν είναι αν θα γνωρίσεις το “άτομο σου” μέσα από μια πλατφόρμα γνωριμιών ή αν θα το γνωρίσεις από κάπου αλλού. Η ουσία είναι να βελτιώσεις κάποιες δυσκολίες που μπορεί να έχεις, έτσι ώστε, όταν γνωρίσεις το άτομο που ψάχνεις να μπορέσεις να δημιουργήσεις την σχέση που εσύ χρειάζεσαι. Το easyWoo δεν σε σταματά από το να γνωρίζεις και άτομα εκτός Διαδικτύου. To easyWoo αντίθετα με άλλα apps, δεν έχει στόχο μόνο να σε φέρει σε επαφή με άτομα που πιθανότατά να μην γνώριζες. Έχει στόχο να σε βοηθήσει να προετοιμαστείς προσφέροντας σου πρακτικές λύσεις σε δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζεις έτσι ώστε την επόμενη φορά που έχεις την ευκαιρία να γνωριστείς με κάποιον είτε μέσα από το δικό μας matching ή και δια ζώσης να είσαι έτοιμος και να έχεις περισσότερες πιθανότητες να επιτύχεις τον στόχο σου.

Το παν είναι το κάθε άτομο  που θέλει μια σχέση να είναι ψυχολογικά και συναισθηματικά έτοιμο, να μπορεί προσωπικά και κοινωνικά να το διεκδικήσει, να το προσελκύσει και να νοιώσει ότι η σχέση που θέλει είναι εφικτή ώστε να μπορεί να επιτύχει το στόχο του. Οπότε αν αυτό επιτευχθεί μέσα από dating app ή δια ζώσης, τι σημασία έχει; Το σημαντικό δεν είναι να δημιουργήσεις τις σχέσεις ή την μια σχέση που επιθυμείς;

Ποιες είναι οι ηλικιακές ομάδες που ελκύουν τα dating apps; Πότε μας βρίσκει η ζωή “περισσότερο single” – ειδικά εμάς τις γυναίκες;

Αυτό αλλάζει με το χρόνο.  Σήμερα γύρω στο 50% ανήκουν  στην ηλικιακή ομάδα των 18-29 και γύρω στο 40% στο 30-49.

Yπάρχει μία αυξανόμενη πίεση, ιδιαίτερα προς τις γυναίκες, να μην μείνουν single. Είναι κακό να μείνεις μόνη; Πόσο σημαντική είναι η συντροφικότητα, και αν οι συνθήκες δεν το επιτρέψουν, μπορούμε να μείνουμε μόνοι;

Τι σημαίνει single; Μη παντρεμένο άτομο; Άτομο που δεν είναι σε σχέση; Άτομο σε χαλαρή σχέση; Αν αποδεχθούμε ότι οι σχέσεις τείνουν να γίνονται πιο “χαλαρές” ή αν λάβουμε υπόψιν τις παραδοσιακές σχέσεις, τότε η πίεση είναι στη δημιουργία μιας παραδοσιακής σχέσης και όχι λόγο της δυσκολίας στο να βρει μια γυναίκα σχέση. Ακριβώς για αυτό το λόγο το easyWoo προσφέρεται σε άτομα που ψάχνουν από φιλία μέχρι μια σοβαρή σχέση. Σίγουρα ένας κύριος παράγοντας του να νοιώσει μια γυναίκα αρνητικά single  είναι όταν θέλει μια σχέση αλλά δεν μπορεί να την βρει. Οι γυναίκες που αναζητούν ενεργά μια σχέση αλλά δεν έχουν επιτυχία μπορεί να αισθάνονται απογοητευμένες και ιδιαίτερα single.

Οπόταν βασικά , το αίσθημα του “single” είναι υποκειμενικό και μπορεί να εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Το πιο σημαντικό είναι οι single γυναίκες να νοιώθουν ότι το να είσαι single είναι ένας έγκυρος και ικανοποιητικός τρόπος ζωής και δεν υπάρχει λόγος να αισθάνονται πίεση να είναι σε σχέση, αν δεν αισθάνονται ότι είναι η κατάλληλη ώρα για να έχουν μια σχέση. Αν όμως θέλουν πραγματικά μια σχέση τότε να ξέρουν ότι σίγουρα ο κάθε άνθρωπος μπορεί να βρει το ταίρι του αν πρώτα κατανοήσει τον εαυτό του, τις ανάγκες του ή τις τυχών  δυσκολίες στο τρόπο που αντιμετωπίζει το θέμα αυτό.

Πώς βρίσκει κανείς την αγάπη;

Πολύ καλή ερώτηση, και η απάντηση είναι ότι δεν βρίσκεις την αγάπη. Η αγάπη χτίζεται μέσα από σχέση. Η απλή απάντηση είναι ότι τα αισθήματα δεν ρυθμίζονται με διακόπτη του στυλ switch on και off. Δεν υπάρχει δηλαδή η στιγμή ή η χρονική περίοδος που κάποιος αγάπησε ένα άτομο. Η αγάπη και η πετυχημένη σχέση είναι αποτέλεσμα από συνεχή baby steps.

Από την άλλη, η σχέση ή η γνωριμία από κάπου πρέπει να αρχίσει και μακάρι να υπήρχε ένας συγκεκριμένος χώρος που να μπορούσε ο καθένας να την βρει. Η αλήθεια είναι ότι η αγάπη ή καλύτερα, η σχέση που ο καθένας μας θα ήθελε μπορεί να βρεθεί οπουδήποτε. Από μια τυχαία συνάντηση στο supermarket, σε μια επαγγελματική γνωριμία, μια έξοδο, στο γυμναστήριο ή και έξω από το σπίτι μας. Δεν είναι θέμα τοποθεσίας άλλα θέμα ετοιμότητας. Έχεις ξεκαθαρίσει τι είναι αυτό που εσύ χρειάζεσαι σήμερα σε μια σχέση; Είσαι έτοιμος να γνωρίσεις το κατάλληλο για σένα άτομο, αν βρεθεί στο δρόμο σου είσαι έτοιμος να το αναγνωρίσεις και έχεις βρει τους τρόπους να το προσεγγίσεις. Μπορείς να μην επαναλάβεις συμπεριφορές του παρελθόντος έτσι να κάνεις μια σχέση να δουλέψει;

Και όσον αφορά τη χρήση τους στα dating apps; Mήπως τα χρησιμοποιούμε λάθος;

Το θέμα δεν είναι αν χρησιμοποιούμε ένα app σωστά ή λάθος.  Το θέμα είναι εάν χρησιμοποιούμε τις διάφορες λειτουργίες του app όταν εμείς είμαστε πραγματικά έτοιμοι να το κάνουμε.  Μια ολοκληρωμένη και πετυχημένη  σχέση βασίζεται πρώτα από όλα στην αποδοχή του ποιος είμαι και τί θέλω.  Στην αποδοχή του πραγματικού μας εαυτού.  Κάποιοι χρησιμοποιούν dating apps για να παρουσιάσουν μια ψεύτικη εκδοχή του εαυτού τους, είτε μέσω των πληροφοριών του προφίλ τους είτε μέσω των φωτογραφιών τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση και δυσπιστία όταν τελικά αποκαλυφθεί η αλήθεια.

To easyWoo δημιουργήθηκε ακριβώς  για να προσφέρει στους χρήστες του μια ανάλυση του εαυτού τους και τί πραγματικά ψάχνουν σε μια σχέση.  Επίσης προσφέρει τρόπους και ειδικούς που μπορούν να τους βοηθήσουν να βελτιωθούν και να συνάψουν μια σχέση με τις μέγιστες πιθανότητες επιτυχίας για να φτάσουν στο σκοπό τους.

Ποια είναι μερικά από τα συχνότερα “λάθη” που κάνουν οι γυναίκες όσον αφορά το dating; Αν μπορείτε να μας πείτε μερικά tips για να ελκύσουμε τον/την σωστό/ή σύντροφο στη ζωή μας.

Το σωστό balance η αυτοκριτική και το σωστό timing. Κάποιες φορές οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες μπορεί να επιφέρουν απογοήτευση και κατά συνέπεια και αρνητικές πεποιθήσεις. Σιγουρά είναι σημαντικό να ξέρουμε τι θέλουμε και φυσικά να μην κάνουμε αθέμιτους συμβιβασμούς. Από την άλλη πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορούμε να είμαστε υπερβολικά επιλεκτικές. Είναι καλό να έχουμε πρότυπα αλλά είναι επίσης σωστό να έχουμε ανοιχτό μυαλό και να δίνουμε στους ανθρώπους μια ευκαιρία. Σημαντικό δηλαδή είναι να συμπεριφερόμαστε στους άλλους όπως θα θέλαμε να μας συμπεριφερθούν και να δίνουμε ευκαιρίες όπως θα θέλαμε να μας δώσουν γιατί κανένας από μας δεν είναι τέλειος.

Η διεκδίκηση του σωστού timing στην εξέλιξη μιας σχέσης είναι επίσης σημαντικό. Αν κινούμαστε πολύ γρήγορα σε μια σχέση μπορεί να τρομάξει τον σύντροφό μας και να κάνει τα πράγματα πιο αγχωτικά από ό,τι χρειάζεται. Αλλά ούτε η πολύ παθητική στάση είναι θεμιτή. Είναι σημαντικό να δείχνουμε διεκδικητικοί σε μια σχέση. Το σωστό timing έχει να κάνει πολύ με την ενσυναίσθηση. Να μπορούμε να διαβάσουμε τον άλλο απέναντί μας και να αντιληφθούμε και τις δικές του ανάγκες χωρίς φυσικά να ξεχνούμε τις δικές μας. Μπορούν τα δυο να συμβαδίσουν φτάνει αυτός ο συμβιβασμός δεν μας πιέζει σε καίρια σημεία ώστε να μας πνίξει ή να πνίξει τον άλλο απέναντί μας. Σημαντικό είναι να αντιληφθούμε ότι δεν μπορούμε εμείς να αλλάξουμε κανένα ή να εξαναγκάσουμε κανένα να μας προσφέρει αυτά που εμείς χρειαζόμαστε ή μας αξίζουν. Τον μόνο που μπορούμε να αλλάξουμε είναι τον εαυτό μας.

Τέλος, αν κάτι δεν μας φαίνεται σωστό σε μια σχέση, είναι σημαντικό να το αντιμετωπίζουμε. Η αγνόηση των κόκκινων σημαιών ή υπερβολική ανοχή ή να ξεπερνά επανειλημμένα κάποιος τα όρια που εμείς θεωρούμε σημαντικά και αδιαπραγμάτευτα μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα στην πορεία.

Τα σχέδια σας για το μέλλον σε σχέση με το easywoo;

Sky is our limit! Θέλαμε και δημιουργήσαμε μια πλατφόρμα διαφορετική από ότι άλλο υπάρχει. Βάλαμε μέσα 20 και πλέον χρόνια εμπειρίας και γνώσεων στον τομέα της ψυχολογίας και των διαπροσωπικών σχέσεων. Θέλουμε να βοηθήσουμε κόσμο μαζικά στο να μπορεί να ξεπεράσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και να βρει το κοινωνικό ή συντροφικό πλαίσιο που του ταιριάζει καλύτερα. Είμαστε ακόμα στην αρχή, καθημερινά το δουλεύουμε και το προϊόν μας είναι σε πρώιμο  επίπεδο, αλλα  ο αλγόριθμος μας πανέξυπνος και με τον χρόνο και την χρήση θα γίνει πολύ εξυπνότερος. Στα άμεσα πλάνα μας είναι να μπούμε στο APP Store και να πάμε σύντομα στην Αγγλία και στην Ελλάδα.

Πέρα από αυτά ευελπιστούμε να γίνουμε ένα αναπόσπαστο στηρικτικό κομμάτι της σύγχρονης κοινωνίας, μιας κοινωνίας που μας δυσκολεύει στο να επικοινωνήσουμε, όπως  και ως καταλυτής στο να βρει ο κάθε ένας από μας το πλαίσιο που θα τον κάνει να είναι κοινωνικά  και συντροφικά πιο καλά.

Να τονίσουμε ότι το easyWoo είναι μια εφαρμογή που στην βάση της προσφέρεται στους χρήστες χωρίς χρέωση.


Διάβασε ακόμη