Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Eco tips από την Αριάνα Ντεμιάν

Η δημιουργός του Canvag εξηγεί πώς να προστατεύσουμε τόσο τον εαυτό μας όσο και το περιβάλλον, φορώντας… τη μάσκα μας.

Εκεί που αρχίσαμε να λέμε όχι στις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης, ξαφνικά ήρθαμε αντιμέτωποι με έναν εφιάλτη που δεν θα θέλαμε να ξαναδούμε.

Ξαφνικά η μάσκα  μίας χρήσης μετατράπηκε στην “πλαστική σακούλα” του 2021, απειλώντας μέρα παρά μέρα το περιβάλλον μας. Αρχίσαμε να βλέπουμε μάσκες πεταμένες στους δρόμους, στα πεζοδρόμια, στα πάρκα, στο βουνό.

Διάβασε ακόμη – 10 super stylish υφασμάτινες μάσκες

Και θα πρέπει να γνωρίζεις πως πολλές από τις μάσκες μιας χρήσεως, ούτε ανακυκλώνονται ούτε είναι βιοδιασπώμενες (biodigredable). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ρύπανση του περιβάλλοντος καθώς εκείνες που κατασκευάζονται από πλαστικά υλικά όταν πεταχτούν παραμένουν στον πλανήτη για δεκαετίες. 

Τα πλαστικά υλικά διασπώνται σε μικρότερα κομμάτια με την πάροδο του χρόνου, όπου σπάζουν σε μικροπλαστικά και έπειτα σε ακόμη μικρότερα νανοπλαστικά. Αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια μπορούν να συσσωρευτούν στις τροφικές μας αλυσίδες. Μόνο μία μάσκα μπορεί να παράξει εκατομμύρια πλαστικά σωματίδια, το καθένα με δυνατότητα μεταφοράς χημικών και βακτηρίων στο φυσικό μας περιβάλλον και ενδεχομένως να επηρεάσουν τον άνθρωπο.

Μπορούμε πολύ εύκολα να ανατρέψουμε αυτό το φαινόμενο με το να επενδύσουμε σε επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες, εκτός φυσικά και αν δεν μας το επιτρέπει η φύση της δουλειάς μας και αυτό είναι πλήρως σεβαστό.

Σε αντίθεση με τις μιας χρήσεως μάσκες, τις υφασμάτινες επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες μπορούμε να τις απολυμάνουμε, να τις πλύνουμε στο χέρι και να τις ξαναχρησιμοποιούμε σαν να ήταν καινούργιες. 

 Άλλωστε, υπάρχουν πάρα πολλοί Κύπριοι designers και φιλανθρωπικές οργανώσεις που μας προτείνουν πρωτότυπες επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες, σε διάφορους χρωματισμούς και μοναδικά σχέδια. Διάλεξε μάσκες που σε εκφράζουν, που ταιριάζουν με το προσωπικό σου στυλ και που σε κάνουν να νιώθεις άνετη και προστατευμένη όταν τις φοράς.

A sustainable message brought to you by Canvag

Διάβασε ακόμη