Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

Eco tip από την Αριάνα Ντεμιάν: Πώς να φροντίσεις τα φυτά στο σπίτι σου

Η δημιουργός του Canvag εξηγεί πώς με απλούς τρόπους θα δώσεις τα φυτά σου την φροντίδα που χρειάζονται για να σου δώσουν και εκείνα πολλή αγάπη.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου προσφέρουν περισσότερα από απλή ομορφιά σε έναν χώρο. Θα πρέπει όμως, να θυμάσαι πως το φυσικό τους περιβάλλον βρίσκεται έξω, όπου υπάρχει συνεχές αέρας και βροχή, κάτι που δεν θα βρουν μέσα στο σπίτι μας. 

Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να τα περιποιείσαι και να τα φροντίζεις όσο καλύτερα μπορείς, για να αξιοποιείς και εσύ αυτό το φυσικό φίλτρο αέρα που μπορούν να σου προσφέρουν.

Τα φυτά σε κλειστούς χώρους συνήθως συσσωρεύουν πολλή σκόνη. 

Αν αφήσεις αυτή την σκόνη πάνω στα αγαπημένα σου φυτά, μπορεί να αποτρέψεις το φώς του ήλιου από το να διαπεράσει τα φύλλα τους, δυσκολεύοντας έτσι την βιολογική διεργασία της φωτοσύνθεσης. 

Η φωτοσύνθεση είναι σημαντική για τα φυτά μας όχι μόνο για να έχουν ένα ζωντανό πράσινο χρώμα, αλλά γιατί μέσα από αυτή την διεργασία τα φυτά απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα και αλλά τοξικά συστατικά που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα δίνοντας σου σε αντάλλαγμα καθαρό οξυγόνο.

Μπορείς λοιπόν να βοηθήσεις αυτή την φυσιολογική λειτουργία, καθαρίζοντας τα φυτά από την σκόνη με το να τα βάλεις μέσα στο μπάνιο κάτω από ελαφρύ τρεχούμενο νερό.

Αν οι γλάστρες σου είναι μεγάλες και κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, μπορείς με ένα ελαφρώς  βρεγμένο πετσετάκι, πανί ή κομμάτι υφάσματος να σκουπίσεις την σκόνη από κάθε φύλλο απαλά. 

Η ατμοσφαιρική υγρασία είναι επίσης σημαντική για να καταστεί δυνατή η διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Τα συστήματα θέρμανσης συνήθως αφαιρούν την υγρασία από τον αέρα αφήνοντας τον ξηρό, κάτι που δεν ωφελεί τα φυτά εσωτερικού χώρου. 

Διάβασε ακόμη – Eco tip από την Αριάνα Ντεμιάν: Πως να έχεις λιγότερα σκουπίδια

Μια λύση για να βοηθήσεις τα φυτά σου σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι να μειώσεις τον θερμοστάτη τη νύχτα. Έτσι αυξάνεις προσωρινά την υγρασία της ατμόσφαιρας και τα αφήνεις να συνεχίσουν την δουλειά της φωτοσύνθεσης.

Εναλλακτικά, μπορείς να τα μεταφέρεις σε κάποιο δωμάτιο που ο αέρας δεν είναι πάντα ξηρός. 

Ένας άλλος τρόπος για να συντηρήσεις την υγρασία κάποιου φυτού είναι να το σφραγίσεις μέσα σε μια επαναχρησιμοποιημένη σακούλα για να κρατήσει το νερό του. 

Γενικά, τα φυτά με παχύ, δερματώδες φύλλωμα είναι πιο ανθεκτικά σε ατμόσφαιρες με ξηρό αέρα σε σύγκριση με εκείνα που έχουν πιο λεπτά φύλλα. 

Αν έχεις πολλά φυτά μαζεμένα σε ένα χώρο η συντήρηση της υγρασίας στο δωμάτιο μάλλον δεν θα είναι πρόβλημα γιατί όσο περισσότερα φυτά έχεις, τόσο μεγαλύτερη είναι η ατμοσφαιρική υγρασία εκ φύσεως.

Αν πάλι έχεις κακτοειδή φυτά, που δεν χρειάζονται συγκριτικά πολλή ποσότητα νερού για να επιβιώσουν τότε μπορείς απλά να τα ψεκάζεις με λίγο νερό. Μπορείς για αυτή την μέθοδο να καθαρίσεις και να επαναχρησιμοποιήσεις ένα άδειο μπουκάλι καθαριστικού σπρέι, και να το γεμίσεις με νερό. 

Κάθε φυτό είναι ξεχωριστό και χρειάζεται ειδική φροντίδα. 

Πότισε λοιπόν τα φυτά σου τόσο συχνά το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι και φρόντισε για το φώς και τον ατμοσφαιρικό τούς αέρα και θα να θυμάσαι πάνα πως όλα αυτά είναι προς όφελος σου.

Διάβασε ακόμη