Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Δυσανεξία στη γλουτένη: Όσα πρέπει να ξέρεις

Η Στέλλα Πετρίδου, κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος εξηγεί τι συμβαίνει με τα gluten free προϊόντα, πόσο ασφαλή είναι κι αν παχαίνουν.

Τα τελευταία χρόνια όλα και περισσότεροι ασχολούνται με τη δίαιτα χωρίς γλουτένη. Πρώτα είχαμε τα fat-free και τα sugar-free, μετά τα τρόφιμα “χωρίς θερμίδες” και τώρα τα ράφια των σούπερ μάρκετ έχουν κατακλειστεί με gluten free. Πολλά ακούγονται, πολλοί ενθουσιάζονται, ποια είναι όμως η αλήθεια;

Τι είναι όμως η γλουτένη και πότε πρέπει να την αποφεύγουμε; 

Η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη που εμπεριέχεται στα σιτηρά, στη σίκαλη και στο κριθάρι. Τα περισσότερα προϊόντα που περιέχουν γλουτένη είναι το ψωμί, τα ζυμαρικά, το αλεύρι, τα δημητριακά, το πλιγούρι, το σιμιγδάλι και επεξεργασμένα τρόφιμα όπως η μπίρα, τα chips, τα έτοιμα γλυκά και οι έτοιμες σούπες.

Πόσο ασφαλής είναι η δίαιτα ελεύθερη γλουτένης;

Η δίαιτα ελεύθερη γλουτένης, όχι μόνο είναι ασφαλής, αλλά πάνω απ’ όλα είναι σωτήρια για ασθενείς που υποφέρουν αντιμετωπίζοντας τις συγκεκριμένες γαστρεντερικές εκδηλώσεις που τους προκαλεί η κατανάλωση γλουτένης και πιο συγκεκριμένα κυρίως οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη ή αλλεργία στο σιτάρι ή άτομα που έπασχαν από την ασθένεια Crohn’s (φλεγμονώδης νόσος του εντέρου). Η κοιλιοκάκη ή αλλιώς γνωστή και ως δυσανεξία στη γλουτένη είναι αυτοάνοσου τύπου εντεροπάθεια που οφείλεται σε υπερευαισθησία στη γλουτένη λόγω γενετικής προδιάθεσης.

Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που αφαίρεσαν τη γλουτένη από τη διατροφή τους είχαν μειωμένη ημερήσια πρόσληψη σε ασβέστιο, βιταμίνες B και φυτικές ίνες. Επίσης, τα προϊόντα χωρίς γλουτένη περιέχουν συνήθως περισσότερα συντηρητικά και ζάχαρη για να είναι πιο γευστικά τα οποία, ουσιαστικά, γεμίζουν τον οργανισμό μας με παραπάνω θερμίδες. Να θυμάστε και κάτι ακόμα… Οι περισσότερες φυτικές ίνες που εμπεριέχονται στα προϊόντα με γλουτένη φέρνουν κορεσμό και μας κάνουν να νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.

Διάβασε περισσότερα στο ilovestyle

Διάβασε ακόμη