Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, 2022

Don’t waste: Πως να αποκτήσεις μια περιβαλλοντική συνείδηση

Τα τροφικά απόβλητα –το γνωστό food waste– είναι κάτι που μπορεί να μη σε απασχολεί, ωστότοσο απασχολεί 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, που πάνε για ύπνο πεινασμένοι! Απασχολεί και τη LIDL CYPRUS, γιατί έχει περιβαλλοντική συνείδηση.

Από την Κάκια Μεγαπάνου

Περίπου το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως χάνεται ή μετατρέπεται σε απόβλητα. Όμως τα τροφικά απόβλητα δεν είναι απλώς μια χαμένη ευκαιρία για να τραφούν οι πεινασμένοι. Αποτελούν επίσης σημαντική απώλεια άλλων πόρων, όπως η γη, το νερό, η ενέργεια και η εργασία. Εσύ τι κάνεις για αυτό;

Τι λέει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος;

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ ), περισσότεροι από 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από τρία βασικά προϊόντα: το ρύζι, τον αραβόσιτο και τον σίτο. Αυτά τα τρία βασικά προϊόντα παρέχουν τα δύο τρίτα της ενέργειας που προσλαμβάνεται από τροφές. Δεδομένου ότι υπάρχουν περισσότερα από 50.000 εδώδιμα είδη φυτών, το πραγματικό καθημερινό μας μενού μοιάζει πολύ βαρετό, καθώς μόνο ελάχιστες χιλιάδες είδη έχουν ενταχθεί στην προμήθεια τροφίμων.

Όμως η τροφή, υπό μία έννοια, είναι απλώς ένα ακόμα αγαθό. Η παραγωγή της απαιτεί πόρους όπως η γη και το νερό. Όπως συμβαίνει με άλλα προϊόντα στην αγορά, καταναλώνεται ή χρησιμοποιείται και μπορεί να καταλήξει στα σκουπίδια.

Εγώ τι κάνω;

Αρχικά, προσέχω! Μαγειρεύω σωστά, δηλαδή η υπερβολή πλέον δεν έχει θέση στο τραπέζι μου. Ούτε στο ψυγείο μου και φυσικά ούτε στα ντουλάπια της κουζίνας μου. Δεν πετάμε φαγητό. Επίσης, μαθαίνουμε για την κομποστοποίηση και αν έχουμε χώρο στη βεράντα ή στον κήπο μας φτιάχνουμε φυσικό λίπασμα για τα φυτά μας.

Προσέχουμε τα προϊόντα που αγοράζουμε να είναι ντόπιοι οι παραγωγοί, να είναι αγνές οι πρώτες ύλες μας και κυρίως να σέβομαι ως καταναλωτής την εποχικότητα.

Από τη μια οικονομία Κάι από την άλλη οικολογιά!

Και τα δυο συνδέονται με το “οίκο” δηλαδή με το σπίτι μας. Με την τσέπη αλλά και με τη συνείδησή μας. Κακά τα ψέματα τον πλανήτη μας, το ευρύτερο δηλαδή σπίτι μας το ταλαιπωρούμε και τα αποτελέσματα δυστυχώς φαίνονται.

Η Lidl Κύπρου μέσα από μια ολοκληρωμένη στρατηγική η οποία λαμβάνει υπόψη τα πλεονεκτήματα, βασίζεται στις δυνατότητες και τις προοπτικές και ενσωματώνει την έννοια της βιωσιμότητας ως αναπόσπαστο κομμάτι της.

Ως μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής πώ­λησης τροφίμων, έχουν επίγνωση της ευθύνης που τους αναλογεί, η οποία ολοένα και μεγαλώνει λόγω του μεγέθους της. Για τον καθορισμό των κριτηρίων ποιότητας, προσανατολίζονται σταθερά στις τελευταί­ες εξελίξεις και στα νεότερα δεδομένα που αφορούν την υγεία, την επιστήμη και την τεχνολογία. Έτσι το­ποθετούν συνέχεια στο μικροσκόπιο την γκάμα των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, άλλωστε οι επιθυμίες και οι απαιτήσεις των πελατών αποτελούν την απόλυ­τη προτεραιότητα.

Iσορροπημένη διατροφή

Όσον αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά, η Lidl Κύ­πρου αποδέχεται την υπολειμματικότητα δραστικών συστατικών μέχρι το ένα τρίτο του ανώτατου νομο­θετικού ορίου. Αυστηρότερα όρια σημαίνει μεγαλύ­τερη ασφάλεια. Έχοντας ως βάση τα επιστημονικά ευρήματα, ο στόχος είναι η μείωση της περιεκτικότη­τας σε αλάτι και ζάχαρη, αλλά και της ποσότητας των κορεσμένων λιπαρών οξέων, με έως 20% λιγότερη ζάχαρη και αλάτι μέχρι το 2025, καθώς και να μειω­θεί όσο το δυνατόν περισσότερο η χρήση συντηρη­τικών ή να αποφευχθούν εντελώς.

Πιστοποιημένες πηγές πρώτων υλών

Με την επιχειρηματική της στάση, η Lidl Κύπρου διατυπώνει την ευθύνη της απέναντι στον άνθρωπο, την κοινωνία και τη φύση. Μια βιώσιμη αγροκαλλιέρ­γεια δίνει έμφαση στους τρόπους και τις μεθόδους εργασίας που καθιστούν το έδαφος πιο παραγωγικό και παράλληλα ελαχιστοποιούν τις ζημιογόνες επι­πτώσεις στο νερό, τον αέρα, το έδαφος, το κλίμα, τη βιοποικιλότητα, καθώς και στην ανθρώπινη υγεία. ΗLidl επιθυμεί να προσφέρει στους καταναλωτές της προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας τα οποία χαρακτηρίζονται από περιβαλλοντική υπευθυνότητα. Μέσα από τη διαμόρφωση της γκάμας, στηρίζουν τις προσπάθειες αναγνωρισμένων προτύπων πιστοποίησης, όπως το Fairtrade, το UTZ, το Bio ή Rainforest Alliance, και προσφέρουν αντίστοιχα πιστοποιημένα προϊόντα, που φέρουν τα ανάλογα σήματα. Η Lidl δεσμεύεται εδώ και χρόνια να προωθεί τη βιώσιμη καλλιέργεια του καφέ, του κακάο και του τσαγιού. Όσον αφορά τα φρούτα, τα λαχανικά, τα άνθη και τα φυτά που εμπορεύονται, διαθέτουν όλα την πιστοποίηση GLOBAL G.A.P., Fair Trade, ή του ολλανδικού Milieu Project Sierteel. Μεριμνούν ιδιαιτέρως και για τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (κρέας, γαλακτοκομικά, αβγά, ψάρια), στηρίζοντας τα πρότυπα πιστοποίησης, όπως MSC, BIO και ASC.

Περιβάλλον Στόχος της Lidl είναι η μείωση της χρήσης πλαστικού τουλάχιστον κατά 20% έως το 2025 και η 100% ανακυκλωσιμότητα των υλικών συσκευασίας των προϊόντων. Επιπλέον, η εξοικονόμηση του φυσικού ξύλου αποτελεί την καλύτερη προστασία των δασών και συμβάλλει σημαντικά στην προστασία του κλίματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η προσεκτική χρήση ξύλου, κυτταρίνης και χαρτιού αποτελεί προτεραιότητά της στα προϊόντα και τις συσκευασίες. Όπου δεν είναι δυνατή η χρήση ανακυκλωμένου υλικού και πρέπει να χρησιμοποιηθούν πρωτογενείς ύλες, πρέπει να προτιμώνται αυτές που διαθέτουν την πιστοποίηση του Forest Stewardship Council® (FSC).

Και το συμπέρασμα;

Από όλα αυτά που ζούμε καθημερινά, με τους τρελούς ρυθμούς, τους τρελούς ιούς και πολέμους, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με τον μεγαλύτερό μας φόβο. Τα λάθη μας! Αυτά μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο. Τα λάθη και η εμμονή μας σε αυτά. Οι λανθασμένες στερεοτυπικές μας αντιλήψεις μας πρέπει να αλλάξουν, πρέπει να ανακαλύψουμε τη νέα μας βελτιωμένη εκδοχή. Και σίγουρα αυτή είναι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο μη ξεχάσεις ότι: η αγάπη προς το περιβάλλον δεν είναι οι βόλτες στο βουνό αλλά οι πράξεις σου…στην πόλη.

H Lidl μας συμβουλεύει

Kαλό για σένα, καλό για όλους

Για τη Lidl Κύπρου, ανάληψη ευθύνης σημαίνει να εργαζόμαστε σήμερα πάνω σε ζητήματα που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε αύριο. Αυτό δηλαδή που πρέπει να κάνουμε όλοι μας. Να προσέχουμε για να έχουμε. Αυτή η προσέγγιση δείχνει τον δρόμο για ένα υγιές μέλλον που είναι σε αρμονία με το περιβάλλον, καθιστά τη δικαιοσύνη σημείο αναφοράς για τις πράξεις μας και επιτρέπει τη βιώσιμη κατανάλωση. Τρεις παράγοντες που μας βάζουν και μας στον ίσιο δρόμο, απλά χρειαζόμαστε κάποιον να μας τα πει ξεκάθαρα.

Πόσα απόβλητα παράγουμε;

Περίπου το 10% των συνολικών αποβλήτων που παράγονται στην Ευρώπη αποτελείται από τα λεγόμενα “αστικά απόβλητα” – απόβλητα που παράγονται από νοικοκυριά και, σε μικρότερο βαθμό, από μικρές επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια, όπως σχολεία και νοσοκομεία.

Διάβασε ακόμη